Bosnische moslims bouwen in Graz de eerste moskee in de Steiermark

Bosnische moslims willen in de Herrgottwiesgasse in Graz de eerste moskee in de Steiermark oprichten, inclusief een cultuurcentrum. Het kantoor GSP-architectuur rondom architect Gerhard Springer uit Graz heeft nu de wedstrijd voor het bouwplan van de “Islamitische gemeenschap Steiermark – cultuurkring van de moslims” gewonnen. Het 8 miljoen euro kostende project presenteert zichzelf als groot, naar buiten toe open gebouw met een gestileerde minaret zonder praktische functie.

Al in het voorjaar had de naar eigen zeggen 800 families tellende islamitische gemeenschap in Graz een ongeveer 8000 m² groot stuk grond van de stad Graz gekocht. Het ligt in de buurt van de centrale begraafplaats van Graz en dichtbij hun huidige cultuurcentrum, dat in een woonhuis mis ondergebracht. Daar zal volgend jaar al worden begonnen met de bouw van het project “Islamitisch cultuurcentrum”, aldus Mahdi Mekic, woordvoerder van de vereniging tijdens de presentatie van het winnende project afgelopen donderdag in Graz.

Project op 4000 m²

Het bouwplan met een totale oppervlakte van ongeveer 4000 m² verbindt een moskee van ongeveer 400 m² met een multifunctionele hal, een kleuterschool, een school met vier klassen en een bestuurs- en woonafdeling, restaurant en huurruimte voor winkels en kantoren. Er zal in vier fasen worden gebouwd, aldus Mekic. Begonnen wordt met de moskee, die door een waterbekken en een muur wordt omgeven.

De 22 meter hoge minaret met een verlichte glazen punt dient als herkenningsteken en zal niet door een muezzin worden gebruikt. In de vierde fase moet dan de multifunctionele hal worden gebouwd. Wanneer het hele project klaar moet zijn, is nog niet bekend. De Bosnische islamitische gemeenschap wil het project “met eigen middelen via schenkingen en kredieten” financieren, aldus Mekic. Tot nu toe zou men € 700.000,- hebben ingezameld.

Burgemeester Nagl voorstander van het bouwplan

De jury, onder voorzitterschap van de architect Alfred Bramberger, prees vooral de “terughoudende architectonische taal” en de gelukte verbinding van de moskee met de multifunctionele hal. Zijn project zou vooral gericht zijn “op de wensen van de opdrachtgever naar een open centrum als plaats van ontmoeting”, zegt architect Gerhard Springer. Burgemeester Sigfried Nagl is voorstander van het bouwplan: “Dat een geloofsgemeenschap met bijna 18.000 leden in Graz een moskee mag oprichten”, zou wat hem betreft “geen punt van discussie zijn”. “Het gaat om respect”, aldus Nagl op donderdag in het raadhuis van Graz.

Winter noemt minaret “overwinningsteken”

De voormalige partijchef van de FPÖ in Graz en huidige FPÖ-parlementsafgevaardigde Susanne Winter becommentarieerde de minaret als “overwinningsteken van de islam”. Het “reusachtige islamcentrum” zou niets te maken hebben met de “vrije uitoefening van de religie, maar de islamitische parallelcultuur in Graz bevorderen”, aldus Winter in een uitzending.

Al eerder zorgde Winter door haar kritiek op de islamitische geloofsgemeenschap voor krantenkoppen. In 2009 kreeg ze drie maanden voorwaardelijke gevangenisstraf, omdat zij de profeet Mohammed had vergeleken met een pedofiel. Ze werd veroordeeld wegens haat zaaien.

Bronnen:

http://www.krone.at/Steiermark/Bosnische_Muslime_bauen_in_Graz_erste_steirische_Moschee-Entwurf_steht-Story-296989

http://steiermark.orf.at/news/stories/2502624/

Vertaald uit het Duits door:

E.J. Bron (www.ejbron.wordpress.com)

(Bovenstaand artikel geeft niet per se de mening van de vertaler weer. Dit geldt overigens eveneens voor alle andere vertalingen van E.J. Bron)

E.J. Bron is ook te volgen via Twitter

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Islamisering. Bookmark de permalink .

Plaats een reactie