Turkije sluit anti-Koerdenpact met Iran

De Turkse minister-president Erdoğan maakt bij de strijd tegen de Koerdische minderheid gemene zaak met het Iraanse regime. Turkije zal samen met Iran een militair offensief starten tegen de Koerdische rebellen in Irak, kondigde Erdoğan aan. Het bloedvergieten zou ook in het weekend doorgaan.

De Turkse minister-president Erdoğan heeft een gezamenlijk offensief van de Turkse en Iraanse strijdkrachten tegen Koerdische rebellen in Noord-Irak aangekondigd. Beide landen zouden samenwerken en vastbesloten zijn, zei hij afgelopen zondag. Er zou niet worden geaarzeld, aldus Erdoğan.

Het doel van de operatie zouden vermoedelijk steunpunten van de rebellen in de Kandil-bergen langs de Iraans-Irakese grens zijn, diep in Irakees territorium. “Het spijt me het te moeten zeggen, maar het zal zijn prijs hebben”, zei Erdoğan duidelijk wat betreft de slachtoffers van een offensief over de landsgrenzen heen. Het bleef echter onduidelijk of Erdoğan de uiterst riskante inzet van grondtroepen plant.

Bij gevechten tussen Turkse soldaten en milities van de verboden Koerdische Arbeiderspartij PKK werden afgelopen weekend negen mensen gedood. Gewapende PKK-aanhangers zouden een politiepost in Pervari in de provincie Siirt hebben aangevallen, berichtte het Turkse persbureau Anadolu op zondag onder verwijzing naar de autoriteiten. Er zouden zes soldaten zijn gedood en elf anderen gewond zijn geraakt. De veiligheidstroepen doodden de drie aanvallers.

Een deel van de Koerdische rebellen, die vechten voor een autonoom gebied in het zuidoosten van Turkije, voert vanuit de Kandil-bergen ook aanvallen uit op Iran. Ze hebben de bergen rondom hun steunpunten voorzien van landmijnen. In het verleden hebben de Iraanse strijdkrachten vermoedelijke PKK-steunpunten in Noord-Irak met artillerie aangevallen en de Turkse luchtmacht bombardeerde de kampen.

Volgens berichten zouden de rebellen zich in diepe grotten hebben verscholen voor de bombardementen. Vanuit de Kandil-bergen vecht ook een deel van de Koerdische rebellen tegen de Iraanse regering, die zij beschuldigen van discriminatie van Koerden in Iran.

De PKK wordt door Turkije, de EU en de VS als een terreurorganisatie beschouwd. Zij vecht sinds het begin van de jaren-80 voor onafhankelijkheid of grotere autonomie van de Koerdische gebieden in Turkije. Koerdische organisaties klagen over een systematische discriminatie van hun bevolkingsgroep door de Turkse staat.

Bron:

http://www.handelsblatt.com/politik/international/tuerkei-schliesst-mit-iran-anti-kurden-pakt/4659102.html

Vertaald uit het Duits door:

E.J. Bron (www.ejbron.wordpress.com)

(Bovenstaand artikel geeft niet per se de mening van de vertaler weer. Dit geldt overigens eveneens voor alle andere vertalingen van E.J. Bron)

E.J. Bron is ook te volgen via Twitter

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

Een reactie op Turkije sluit anti-Koerdenpact met Iran

  1. Republikein zegt:

    Op deze planeet vecht iedereen.Tegen wie, waarvoor of waarom weten de meesten niet.Dat is altijd zo geweest. Dat komt m.i. omdat er meer stammen dan volkeren zijn.Uitbreiding van je woonerf.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s