Voormalige Duitse president Herzog voor referendum over de toekomst van de EU

De CDU-politicus Roman Herzog wil het volk laten stemmen over verdere stappen betreffende de Europese integratie. Hij heeft scherpe kritiek op bondskanselier Angela Merkel.

De voormalige Duitse president Roman Herzog (CDU) eist een referendum over verdere stappen naar een Europese integratie. “Ja, ik ben voor een referendum betreffende deze kwesties”, zei de voormalige rechter tegen het weekblad “Die Zeit”.

Herzog is ook een voorstander van zeggenschap van de Europese Commissie wat betreft begrotingsvragen. “Dat betekent niet, dat nationale begrotingen op Europees niveau gemaakt moeten worden. Maar er moet bijvoorbeeld worden vastgelegd, hoe hoog het staatsquotum, het kredietquotum en investeringsquotum in de desbetreffende landen is”, zei hij. Opdat een referendum niet zou kunnen mislukken aan een gebrek aan uniformiteit, zou de automatisering van de controle van de uitslagen in de Europese verdragen moeten worden vastgelegd..

De voormalige president van Duitsland sprak zich uit tegen de “Verenigde Staten van Europa”. “Ik heb daar nooit in geloofd. Daarin ontbreekt de natie”. Er zou niet eens een Europese publieke opinie bestaan. “Zo kan ik mij geen democratische staat voorstellen”.

De CDU-politicus had bovendien kritiek op bondskanselier Angela Merkel (ook CDU): “Vertrouwen ontstaat daar, waar de indruk ontstaat: er is iemand de baas, die ongeveer weet welke kant we uit moeten. Mevrouw Merkel begint nu pas uit te leggen – twee jaar te laat. Zonder een beetje charisma zal het ook niet lukken.”

Roman Herzog was van 1994 tot 1999 president van Duitsland.

Bron:

http://www.welt.de/politik/deutschland/article13618001/Roman-Herzog-fuer-Volksabstimmung-ueber-EU-Zukunft.html

Vertaald uit het Duits door:

E.J. Bron (www.ejbron.wordpress.com)

(Bovenstaand artikel geeft niet per se de mening van de vertaler weer. Dit geldt overigens eveneens voor alle andere vertalingen van E.J. Bron)

E.J. Bron is ook te volgen via Twitter

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in EU. Bookmark de permalink .

2 reacties op Voormalige Duitse president Herzog voor referendum over de toekomst van de EU

 1. Jules Vismale zegt:

  President Herzog had ook het uitgebreide geschiedenisverhaal over de Russische en overige Oost-Europese Volksduiters, Hitler en de 60 miljoen omgekomen slachtoffers van zowel Hitler en Stalin (zowel voor, in en na WO II) kunnen lezen uit het boek ‘bloedlanden’. wat daarin staat komt bij mij zo complex over dat ik allang vermoed dat het geen zin om hier verder over te blijven discusseren. De linkse bestuurders, die zo vreselijk aan een identiteitscrisis leiden, zullen misschien ook onware zinnen in andere reacties van hun op talloze sites hebben gezet en daar ga ik dus verder liever niet op in.
  Alleen vraag ik me af of Johann Georg Hiedler (1792-1857), de rondzwervende molenaarsknecht en de mogelijke opa van Adolf Hitler, tijdens zijn zwerftochten door Oostenrijk-Hongarije waar hij meestal werkte bij allerlei boeren niet heeft afgevraagd of er ooit echte Volksduitsers in Oostenrijk vertoefden (het verenigd Duitsland bestond toen nog niet) want misschien had Hiedler eveneens Duits bloed. Daar hij zijn beruchte kleinzoon (?) nooit heeft gekend vermoedde Johann Georg vast niet dat zijn eventuele afstammeling Oostenrijk, Duitsland e.v.a. Europese landen enorme schade ging berokkenen wat thans de huidige linkse machthebbers evengoed doen.
  Ik hoop dat ik het hierbij verder kan laten, Auf wiedersehen!

  Like

  • Jules Vismale zegt:

   Johann Georg Hiedler leek trouwens, op een bewaarde foto, erg sterk op Adolf Hitler met als grootste verschil dat de eerstgenoemde een soort vlinder- of strikbaard bezat!

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s