Turkije gooit de sluisdeuren open

Ankara heeft de visumplicht voor meerdere landen in het Nabije Oosten opgeheven, waaronder ook Syrië en Libië. Voor Europa betekent dit een verscherping van de veiligheidssituatie. Want wie eenmaal zonder visum probleemloos vanuit het Nabije Oosten in Turkije is aangekomen, zal daarna ook relatief gemakkelijk een sluiproute naar de EU vinden.

Daarom wordt van de kant van de EU de liberalisering van de visumplicht van Ankara als confrontatie met de Europese landen beoordeeld. Turkije, dat graag volwaardig lid van de Europese Unie wil worden, geeft met de grensopening richting het Nabije Oosten een duidelijk signaal af. Zo werd aan de Turkse minister-president Recep Tayyip Erdoğan in Saoedi-Arabië gevraagd of hij met een EU-lidmaatschap van Turkije zijn politieke tegenover islamitische landen zou veranderen. Hij antwoordde met een citaat uit de koran: “Streef naar datgene wat juist is, zoals het (door Allah) bevolen is”. Tegelijkertijd bekritiseerde hij in scherpe bewoordingen de EU, die de Turkse toetredingskandidaat voor de deur zou laten staan.

De kwestie wordt door de Turkse eisen echter nog ingewikkelder: Ankara dringt aan op een visumvrije binnenkomst in de EU. Volgens desbetreffende verdragen zouden er niet voldoende reden meer bestaan om Turken de binnenkomst zonder visum te weigeren. Ankara had bekritiseerd, dat Serviërs, Macedoniërs en Montenegrijnen al zonder visum EU-landen zouden mogen binnenreizen, maar dat dit ongeacht de al lopende toetredingsonderhandelingen aan burgers van Turkije geweigerd wordt. Nu al zijn er problemen tussen Griekenland en Turkije, omdat Athene de Turkse douane ervan beschuldigt schepen met illegale immigranten onbelemmerd te laten doorvaren naar de eilanden van het EU-land Griekenland.

De plaatsvervangende directeur van de EU-grenspolitie “Frontex”, Gil Arias Fernández, wijst op talrijke gevallen, waarbij Turkse patrouillevaartuigen een oogje toeknepen tegenover de mensensmokkelaars. Er bestaat bovendien een bilateraal terugkeerverdrag tussen Griekenland en Turkije, maar Turkije houdt zich niet aan deze overeenkomst. Volgens schattingen van de Griekse autoriteiten wachten duizenden immigranten aan de Turkse kust op een gelegenheid om de korte afstand naar Europa via zee over te steken. Terwijl de toestroom van illegale immigranten naar Italië en Spanje is afgenomen, zijn de eilanden Leros en Patnos nieuwe tonelen van de immigratiegolven uit Afrika en Azië. De afschaffing van de visumplicht voor landen uit het Nabije Oosten zou de druk op Europa nog wel eens kunnen verhogen.

Bron:

http://www.zuerst.de/archives/309

Vertaald uit het Duits door:

E.J. Bron (www.ejbron.wordpress.com)

(Bovenstaand artikel geeft niet per se de mening van de vertaler weer. Dit geldt overigens eveneens voor alle andere vertalingen van E.J. Bron)

E.J. Bron is ook te volgen via Twitter

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in EU, Immigratie. Bookmark de permalink .

6 reacties op Turkije gooit de sluisdeuren open

 1. Marc Bouwman zegt:

  Een Europees arrestatiebevel voor Erdogan is op zijn plaats! Hij schendt de rechten van de mens en die van de Europese burger met de voeten.

  Like

 2. Seculiere zegt:

  2011 heeft Instanbul de meeste migranten gekent en heeft hier New york op zijn eerste plaats verstoten

  Like

 3. Seculiere zegt:

  spijtig genoeg

  Like

 4. Tom Hendrix zegt:

  De Turken houden zich nergens aan. Want volgens hun Koran mogen ze liegen en bedriegen tegen ongelovigen zoals wij in hun ogen zijn.

  Like

  • Seculiere zegt:

   iedereen haat turken,niet alleen het westen maar de moslim landen ook,deze week irak,syrie en iran die kretiek haven aan de turken,maar meer kunnen ze niet doen met het kamelen en ongedisiplineerde soldaten die in de lucht schieten en allah roepen

   Like

 5. Seculiere zegt:

  we worden vijand in eigen regio,de arabische landen kunnen het weer niet af dat de turken hun eigen plan kunnen trekken,idem europese landen
  http://www.demorgen.be/dm/nl/9616/Onrust-in-het-Midden-Oosten/article/detail/1426705/2012/04/20/Turkije-wordt-vijand-in-regio.dhtml

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s