Marionet van de familie of verliezer van de migratie?

Verboden zorgen er vaak voor dat jonge Turkse vrouwen wanhopen. Een studie onderzoekt de redenen voor zelfmoord onder migrantes.

Ze was pas 19 jaar oud, toen ze probeerde zich van het leven te beroven. De jonge Turkse zou aan een neef worden uitgehuwelijkt, maar ze hield van een ander. Die kwam ook uit Turkije, maar werd niet door de ouders geaccepteerd.

Toen het meisje het ziekenhuis werd binnengebracht, schrok haar moeder hevig. “Ze was ontsteld en de familie zegde de verloving met de neef af”, zegt Meryam Schouler-Ocak. De psychiater is sinds eind 2008 onderzoeksleider van een project aan de psychiatrische universiteitskliniek van Charité in het St. Hedwigziekenhuis in Berlijn. Het onderzoekt zelfmoordcijfers en zelfmoordpreventie bij Berlijnse vrouwen met een Turkse migratieachtergrond.

De beweegredenen van de vrouwen

“Het cijfer ligt volgens een studie van de Wereldgezondheidsorganisatie in het gebied Würzburg bij Turkse vrouwen vijfmaal zo hoog als bij Duitsers”, zegt Schouler-Ocak. Het door het Duitse ministerie van wetenschappen betaalde Berlijnse onderzoek moet nu meer details leveren.

Het onderzoek duurt drie jaar en bevat naast een databank van spoedopnames ook een vragenlijst. Belangrijk zijn vooral de beweegredenen van de vrouwen. Maandag zal Schouler-Ocak eerste resultaten presenteren tijdens de “Week van de psychische gezondheid” in Berlijn.

“Houden verboden thuis niet uit”

Meer dan 35 steden en regio´s doen mee aan de week, die informeert over preventie en therapie van geestesziektes en aandacht moet schenken aan de belangen van psychisch zieken.

In Berlijn staan migranten in het middelpunt. Schouler-Ocak, die de week als leidster van het Berlijnse Bondgenootschap tegen depressies al vijf jaar lang mede organiseert, zette het thema mede op de agenda. “Meer informatie is noodzakelijk, meer preventie”, zegt ze. Er zijn nog geen afsluitende cijfers uit het onderzoek bekend, maar er is wel iets te zeggen over de motivering van de vrouwen.

“Jonge vrouwen tussen 18 en 34 jaar denken vaak aan zelfmoord, omdat ze de verboden thuis niet uithouden”, bericht Schouler-Ocak. De meisjes zouden geen vriend mogen hebben, ze zouden hun kleding en hobby´s niet vrij mogen kiezen en zouden zich als “marionet van de familie” voelen.

“Ze voelen zich als verliezers van de migratie”

Bij vrouwen tussen de 35 en 54 jaar zou ontrouw van de partner een belangrijke reden zijn. “De mannen mogen voor het huwelijk alles en houden zich daarna waarschijnlijk ook niet in”, vertelt ze. Dit kwam ze te weten in specifieke praatgroepen, waar migrantes en deskundigen zich over het thema uitten.

“Eenzaamheid en armoede zijn de meest voorkomende motieven van alle Turkse vrouwen. Ze voelen zich als verliezers van de migratie”, zegt de psychiater. De vrouwen zouden teleurgesteld zijn door het leven, want ze zouden “ergens anders terecht zijn gekomen dan ze gepland hadden.”

“Maak een einde aan je zwijgen – niet aan je leven”

Deel van het onderzoek was de campagne “Maak een einde aan je zwijgen – niet aan je leven”, waar ook een telefonische hotline bij hoorde. Hier zochten talrijke vrouwen hulp. “Het was spannend, dat 15% van de bellers mannen waren”, zegt Schouler-Ocak. Het zouden vrienden of familieleden van de vrouwen geweest zijn. Ook enkele medewerkers van adviesbureaus en therapeuten zouden gebeld hebben om te vragen hoe ze migrantes het best zouden kunnen helpen.

“Sommigen van hen klonken hulpeloos, want de wereld van de migrantes komt op velen nog steeds vreemd over”, Daarbij zouden het niet taalproblemen zijn die een rol zouden spelen. Enkele migrantes zouden zelfs liever Duits hebben gesproken, omdat dit voor hen gemakkelijker was. “Het zijn de cultuurgebonden dingen, die belangrijk zijn”, zegt ze.

Aanzetten van Duitse psychologen werken vaak niet

Een Duitse psychologe zou een Turkse teenager misschien adviseren om zijn wil door te drukken tegenover zijn ouders als deze te veel zouden verbieden. “Dat zijn goed bedoelde aanzetten, maar ze werken niet, wat wel nodig zou zijn.”

Om de vrouwen te helpen, zouden de Turkse vrouwen, volgens Schouler-Ocak, beter moeten worden geïnformeerd over mogelijkheden van hulp. Een andere aanzet zou zijn om Duitse hulpverleners meer kennis te geven betreffende interculturele vragen. “Niet iedere Turkse wil naar een Turkse therapeut, omdat de schaamtegrens daar nog hoger is”, zegt ze.

Bron:

http://www.welt.de/politik/deutschland/article13648502/Marionette-der-Familie-oder-Verlierer-der-Migration.html

Auteur: Mechthild Henneke

Vertaald uit het Duits door:

E.J. Bron (www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Islam, Islamisering. Bookmark de permalink .

2 reacties op Marionet van de familie of verliezer van de migratie?

  1. Het zou interessant zijn te weten of de oudere vrouwen die ongelukkig zijn/waren in hun situatie, hun dochters meer vrijheid/ minder verboden geven dan zij zelf konden genieten.

    Ik wil van deze gelegenheid gebruik maken om de heer E.J. Bron (nogmaals) te bedanken voor het vele werk (tijd, inspanning) wat hij steekt in het vinden van de artikelen en de vertalingen. Vielen Dank!!

    Like

  2. ejbron zegt:

    Graag gedaan Dorith!! 😉 😀

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s