Actuele crisis bevat de “ingrediënten voor een wereldoorlog”

De schrijver Hamed Abdel-Samad heeft steeds opnieuw hervormingen in de islamitische landen geëist. Na de Arabische revolutie echter ziet hij het gevaar van een wereldoorlog. Waarom, legt de politicoloog uit in een interview met FOCUS-Online.

FOCUS: In uw nieuwe boek “Oorlog of vrede” schrijft u over “mijn Arabische revolutie”, terwijl u al 16 jaar in Duitsland woont. Hoe hebt u de omwenteling in uw geboorteland beleefd?

Abdel-Samad: Voor de revolutie voelde ik me niet thuis in Egypte. Ik was wanhopig in mijn eigen land en heb me afgevraagd waarom er niets gebeurt, hoewel toch alle redenen voor protesten aanwezig waren. Jonge mensen willen anders leven dan hun vaders, ze bezaten geen perspectieven en waren ontevreden over de verharde politieke structuren, met machthebbers, met wie ze geen contact hadden. Toen de protesten in de winter daadwerkelijk begonnen, was ik verrast, ook over de dimensie van de beweging. Ik ben direct naar Cairo gegaan om de protesten mee te maken. Ter plaatse kon ik geen neutrale waarnemer zijn, voor mij was dit een emotionele aangelegenheid – ik was overweldigd.

FOCUS: U hebt als schrijver en politicoloog steeds opnieuw hervormingen binnen de Arabische wereld geëist. Bent u nu tevreden?

Abdel-Samad: De mensen, die nu de straat opgaan, willen hun dictatoriale machthebbers kwijt. Deze zijn echter niet hun enige probleem. Er is veel, dat niet alleen door demonstraties kan worden opgelost, maar slechts langzamerhand kan veranderen: de mentaliteit van de samenleving, problemen op de terreinen wetenschap en onderwijs. Het einde van de dictatuur van de Egyptenaar Hosni Moebarak is nu een voorwaarde, om iets in het land te veranderen. Maar er ontbreekt nog veel.

FOCUS: Wat moet er nu gebeuren?

Abdel-Samad: De revolutie moet doorgaan – de mensen mogen niet alleen vechten tegen de dictatuur, maar ook tegen bepaalde stam- en familiestructuren. Tegen de sekseapartheid, het onmondig maken van de vrouw. Tegen een onderwijspolitiek, die de wereld verdeelt in vriend en vijand. Tegen de zelfverheerlijking en de verouderde religieuze denkpatronen. Niet alleen de dictator moet uit zijn ambt van president worden verwijderd, maar ook uit de schoolboeken en de manier waarop mensen met elkaar omgaan.

FOCUS: Welke stappen moeten daarvoor nu concreet worden ondernomen?

Abdel-Samad: Eerst moet er politieke stabiliteit komen, de rechtsstaat en de rechtszekerheid moet zich vestigen, zodat het land investeringen kan aantrekken. De volgende stap in de ontwikkeling is de geestelijke revolutie: een vernieuwing van het denken.

FOCUS: Welke rol kan Europa daarbij spelen?

Abdel-Samad: Europa moet samenwerken met de Arabische wereld. Ik zie het gevaar, dat de Europese landen zich nu echter midden in de tijd van de Arabische omwentelingen terugtrekken, omdat ze bezig zijn met hun eigen problemen, de economische crisis en de euro-reddingsparaplu. Wat de revolutie nu echter nodig heeft, is een economische en politieke dialoog op ooghoogte. Zowel Europa als de Arabische landen kunnen van elkaar profiteren. Europa is rijk aan wetenschap, technologie, ervaring bij de opbouw van democratische structuren. De Arabische landen anderzijds waar Europa gebrek aan heeft: de jeugd. Het Westen kan zichzelf helemaal zonder migratie verjongen door te investeren in landen als Egypte of Tunesië, projecten te ontwikkelen waardoor arbeidsplaatsen kunnen ontstaan. Bijvoorbeeld zonne-energie: in Duitsland heeft het weinig zin om installaties te ontwikkelen. In plaats daarvan zou dit in Egypte kunnen gebeuren. Door een samenwerking kunnen er in beide landen arbeidsplaatsen ontstaan.

FOCUS: U bent zelfs voorstander van een zogenaamd geprivilegieerd partnerschap voor landen als Egypte en Tunesië.

Abdel-Samad: Een goede relatie tussen landen ontstaat niet zomaar, maar door verplichtingen, door economische en staatkundige interesses. Na de oorlog zou het geen mens voor mogelijk hebben gehouden, dat Duitsland en Frankrijk ooit zouden kunnen worden verbonden door zo´n vriendschap. Economie is een sterke factor van verzoening. Als de onderlinge onafhankelijkheden groot zijn, moet men rekening met elkaar houden. Dat maakt het moeilijker om vijandigheden te ontwikkelen.

FOCUS: Welke rol kan Duitsland in het bijzonder spelen?

Abdel-Samad: Duitsland kan politiek uiteraard niets dicteren, maar het kan helpen bij de opbouw van politieke structuren. Juist Duitsland heeft daarmee al veel ervaring, denkt u maar aan 1945 en 1989. Ook bij de verwerking van aktes van de geheime dienst kan Duitsland helpen. Deze bewaking en controle hebben ook in Egypte plaatsgevonden. Een land zoals Duitsland heeft veel knowhow, die overgedragen kan worden om onderwijssystemen nieuw op te bouwen en leerplannen te ontwikkelen, die aanzetten tot denken en niet indoctrineren.

Bron:

http://tinyurl.com/66ucjrj

Auteur: Isabella Kroth

Vertaald uit het Duits door:

E.J. Bron (www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in EU, Immigratie, Islam. Bookmark de permalink .

3 reacties op Actuele crisis bevat de “ingrediënten voor een wereldoorlog”

 1. ‘De revolutie moet doorgaan – de mensen mogen niet alleen vechten tegen de dictatuur, maar ook tegen bepaalde stam- en familiestructuren. Tegen de sekseapartheid, het onmondig maken van de vrouw. Tegen een onderwijspolitiek, die de wereld verdeelt in vriend en vijand. Tegen de zelfverheerlijking en de verouderde religieuze denkpatronen.’ – dream on, dream on, warhoofd!

  Like

 2. “Het was ook de bedoeling” dat wij hen hielpen zoals zij aan ons vroegen !
  Maar onder tussen is het een geplaatste komplot om ons de schuld te geven zodat zij deze Oorlog kunnen voortzetten .
  Het is niet voor niets dat zij ons willen veroveren en de wereld willen Islamiseren.En wij trappen er gewoon in

  Like

 3. Pingback: Oproep van islamisten: Vermoord Hamed Abdel-Samad | E.J. Bron

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s