Eerbewijs aan een islamiste

Tawakkul Karman is de winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede – überhaupt als eerste Arabische vrouw – en ze is activiste in de Jemenitische tak van de Moslimbroeders.

De Nobelprijs voor de Vrede gaat dit jaar naar drie vrouwen, die strijden voor vrede en gelijkberechtiging. Dat is juist en nobel. Met Tawakkul, de vertegenwoordigster van de Jemenitische protestbeweging, kreeg zelfs voor de eerste keer überhaupt een Arabische vrouw het hoogste internationale eerbewijs.

Tawakkul Karman zat in de gevangenis, ze werd bedreigd en kan haar drie kinderen alleen zien onder conspiratieve omstandigheden. Alleen diegenen, die een hart van steen heeft, laat haar lot koud.

Zijdelings werd opgemerkt, dat Tawakkul Karman een vooraanstaand lid is van de partij Al-Islah, de Jemenitsiche tak van de Moslimbroederschap. De Moslimbroeders staan zelfmoordaanslagen van Palestijnen tegen Israël toe, beschouwen homoseksualiteit als perversiteit, die net zo hard moet worden bestraft als buitenechtelijk geslachtsverkeer, en ze zijn voorstanders van de doodstraf bij “afvalligheid van de islam”.

Hun leider in Jemen heet Abdul Majeed al-Zindani. Die wordt sinds 2004 door de VS als “Specially Designated Global Terrorist” gezocht. Hij zou nauw met Osama bin Laden hebben samengewerkt, o.a. als diens geestelijk leider. En hij geldt als de centrale figuur van Al Qaida in Jemen. Zindani staat ook op de VN-lijst van personen, die nauwe baden hebben met Al Qaida hebben.

Sinds het begin van de opstand in de Arabische wereld, neemt de betekenis van de Moslimbroederschappen toe. In Egypte en Tunesië werden ze onlangs gelegaliseerd. In Jemen streven fundamentalistische wahabitische elementen binnen de Moslimbroeders naar nog meer invloed. Of de Moslimbroeders religieus zullen radicaliseren of zich in de richting van de Turkse AKP zullen ontwikkelen, weet niemand.

Een week geleden, enkele dagen voor de beslissing van het Nobelprijscomité, berichtte de Britse krant “Guardian” over een andere jonge Jemenitische vrouw, ook een vrouwenrechtenactiviste. Haar naam wil ze uit angst voor vervolging niet noemen – de “Guardian” noemt haar “Sara”. Volgens haar zijn het niet de beulen van president Saleh, die haar van het leven willen beroven, maar leden van de oppositie. Door hen werden de meest vreselijke misdaden en overtredingen tegen de mensenrechten begaan. Sarah is het land uitgevlucht. Haar vervolgers, zegt ze, zouden allemaal nauwe banden hebben met de Al-Islah-partij, de groepering waartoe de winnares van de Nobelprijs voor de Vrede Tawakkul Karman behoort.

Een prijs kan mensen aanmoedigen. Zelden brengt hij ook heethoofden tot rede. Laten we nadrukkelijk hopen, dat het Nobelprijscomité een wijze beslissing nam.

Bron:

http://www.tagesspiegel.de/meinung/ehrung-fuer-eine-islamistin/4733646.html

Auteur: Malte Lehming

Vertaald uit het Duits door:

E.J. Bron (www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen, Islam, Nieuws. Bookmark de permalink .

2 reacties op Eerbewijs aan een islamiste

 1. louis-portugal zegt:

  Een goede zaak. Gezien de juichende mensen in de straat is het erg positief ontvangen.
  Hopelijk wordt ze niet meteen door wat fundamentalisten om zeep geholpen.

  Like

 2. bezem zegt:

  De Nobelprijs van de Vrede wordt dus ook al door een stel hypocriete politiek correcten weggegeven zonder enige diepgaand onderzoek. Doodstraf voor afvalligen en homo’s is nu al een aanleiding voor deze prijs van Vrede. Het wordt steeds zieker.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s