Bloedbad in Egypte: zitten de islamisten er achter?

Nu bereiken ons nieuwe beelden, die doen herinneren aan de omwenteling: brandende auto´s, bloedende mensen, geweld. Het leger schiet met scherp en laat pantservoertuigen op de menigte inrijden. Er werden meer dan 35 mensen gedood, meer dan 300 raakten gewond!

Is de vrede in Egypte alweer voorbij?

Dat is de situatie. Ongeveer 2000 Koptische christenen hadden in Cairo vreedzaam gedemonstreerd tegen discriminatie. Reden: in het zuiden van het land werd, naar men zegt door moslims, een aanslag uitgevoerd op een kerk.

Daarna raakte de situatie buiten controle. De demonstranten raakten slaags met bewoners van de omringende wijken en met het leger. Meerdere auto´s en bussen gingen in vlammen op. Ooggetuigen berichten, dat twee pantservoertuigen van het leger met hoge snelheid door de menigte gereden zouden zijn. Daarbij werden demonstranten overreden en gedood!

Onder verwijzing naar geloofsbroeders in Cairo bericht bisschop Anba Damian, het hoofd van de Koptische christenen in Duitsland, van jachttaferelen, waarvan Kopten het slachtoffer werden. “Pantservoertuigen zijn op de menigte ingereden, hebben de mensen uiteengejaagd. De mensen zijn een trappenhuis ingevlucht, het leger is hen gevolgd en heeft in het trappenhuis meerdere kopten gedood”, aldus bisschop Damian tegenover BILD.de. “In de ziekenhuizen worden onze broeders door bewakingspersoneel in de gaten gehouden, niemand mag bij hen komen.”

Waarom valt het leger christenen aan?

Volgens inschattingen van deskundigen is het Egyptische leger doorspekt met islamistische krachten.

Bisschop Damian tegen BILD.de: “De Egyptische militaire raad is door islamisten geïnfiltreerd. Dat moesten we al vaker meemaken. Het ware gezicht van het leger wordt steeds duidelijker. Het leger heeft het duidelijke doel om Egypte in een islamitisch land te veranderen.”

“Egypte bevindt zich sinds de val van het Moebarak-regime in een overgangsfase, waarin de islamistische groeperingen proberen aan invloed te winnen”, zegt Abdel Mottaleb El Husseini, journalist en Midden-Oostendeskundige, tegen BILD.de. De nieuwe uitbraak van geweld zou een poging zijn om de democratische ontwikkelingen in het land een halt toe te roepen.

Dat is ook de mening van de Duitse Midden-Oostendeskundige Peter Scholl-Latour: “Het gaat om islamistische groeperingen, die proberen de sharia in het land in te voeren”. Volgens Scholl-Latour zitten er vooral Saoedi´s achter, die proberen een wereldwijde opening van het Nabije en Midden-Oosten te verhinderen.

Blijkbaar ging het geweld van moslims uit, zoals de Egyptische journalist en columnist Walid Dardiry bericht: “Het lijkt erop dat radicale islamisten, de zogenaamde Salafisten, de vreedzame demonstratie van de Kopten zouden hebben aangevallen, met stenen gegooid zouden hebben. De mensen hebben toch verder gedemonstreerd. Plotseling werd er geschoten met een pistool. Tot nu toe is onduidelijk wie de schoten heeft afgevuurd.”

Oorzaken van het geweld

Walid Dardiry over de achtergronden van het geweld: “Het probleem is gelegen in het feit, dat veel aanhangers van het oude regime moeten worden uitgesloten van de democratische verkiezingen. Zij zijn nu bang hun macht kwijt te raken.”

Deze mensen hebben vermoedelijk invloed uitgeoefend op de gebeurtenissen van gisteren. Ze willen chaos in Egypte provoceren om democratische verkiezingen te verhinderen. De aanhangers van het oude regime hebben er belang bij, dat de straten weer vol zijn met veiligheidstroepen, zoals ten tijde van Moebarak. Ze dringen er op aan dat er weer een politiek van de sterke hand komt, daarom provoceren ze geweld en chaos. Veel duidt erop, dat islamisten daarvoor verantwoordelijk zijn.”

Ook Dardiry ziet de verantwoordelijkheid van de Saoedi´s: “Ze worden vanuit Saoedi-Arabië gefinancierd. Saoedi-Arabië heeft er belang bij, dat de vreedzame revolutie in Egypte mislukt, zodat de mensen in Saoedi-Arabië en in de Golfstaten niet ook de straat opgaan en een revolutie op gang brengen.”

Moslims ontkennen verantwoordelijkheid

Na de hevige onlusten in Cairo hebben de Egyptische autoriteiten tientallen mensen gearresteerd. Zoals het staatspersbureau MENA berichtte, werden zij beschuldigd van “aanzetten tot chaos”.  Of het bij de gearresteerde personen gaat om moslims of christenen, is nog niet bekend.

Radicale moslims in Egypte hebben een mogelijke schuld aan de geweldsuitbraak in het centrum van de hoofdstad Cairo van de hand gewezen. Men zou veroordelen wat er gebeurd is, verklaarde een woordvoerder van de Salafistenbeweging.

“Op de staatstelevisie en op de radio werd verbreid, dat christenen eerst op soldaten zouden hebben geschoten. Dat is heel gevaarlijk, want niets zou Egypte in een diepere chaos storten dan geweld tussen christenen en moslims. Bij de demonstratie zijn veel gematigde moslims de christenen te hulp gesneld om te laten zien dat wij als broeders bij elkaar staan en ons niet uit elkaar laten drijven”, aldus Walid Dardiry.

Nog meer demonstraties gepland

Op dit moment en na het uitgaansverbod van afgelopen nacht is de situatie in Cairo weer rustig – tot nu toe. Voor vandaag zijn verdere demonstraties van de Koptische christenen gepland. Deskundigen spreken van een noodlottige dag voor Egypte.

De Egyptische autoriteiten in Cairo hebben de veiligheidsmaatregelen in de stad duidelijk verhoogd. Zoals de staatstelevisie berichtte, werden uit angst voor nog meer onlusten extra soldaten voor het parlementsgebouw en voor andere belangrijke instellingen gestationeerd.

Dreigt er een uitgestrekte brand?

Deskundige Husseini houdt er rekening mee, dat de onlusten zich over het hele land uitbreiden. De democratische krachten, die nog steeds bestaan, zullen daar volgens hem tegen in verzet komen.

Een vakantie in Egypte zou hij toch niet echt willen aanbevelen: “Ik zou nu niet naar Egypte reizen”, zei ook Scholl-Latour tegen BILD.de.

In Egypte komt het steeds opnieuw tot gewelddadigheden tussen Kopten en moslims. De kopten vormen ongeveer 10% van de bevolking. Aan de demonstraties, die in februari tot de val van de Egyptische president Moebarak hadden geleid, hadden ook leden van de Koptische christelijke minderheid deelgenomen. Deze hadden ook onder Moebarak al over discriminatie geklaagd, maar maken zich er nu zorgen over, dat hun staat onder invloed van de Moslimbroederschap nu “geïslamiseerd” wordt.

Bron:

http://www.bild.de/politik/ausland/aegypten/moslems-gegen-christen-blutbad-in-aegypten-stecken-islamisten-dahinter-20383864.bild.html

Auteurs: Sandra Spieker en Julian Reichelt

Vertaald uit het Duits door:

E.J. Bron (www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Christenvervolging, Islam. Bookmark de permalink .

Een reactie op Bloedbad in Egypte: zitten de islamisten er achter?

  1. Pingback: Videobewijs: de Hoge Militaire Raad liegt over pantservoertuigen die demonstranten vermorzelden « ejbron

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s