Nu wordt het serieus!

Geen wonder dat Europese politici in paniek zijn, want datgene wat zich de afgelopen vier weken heeft afgespeeld, is zó dramatisch, dat er bijna geen woorden voor zijn. We krijgen de waarheid echter maar stukje voor stukje te weten. Hieronder het totaaloverzicht, opdat u de ware omvang van de eurocrisis kunt herkennen.

Onverbiddelijk stellen de grote ratingbureaus Standard & Poor´s (S&P), Moody´s en Fitch de kredietwaardigheid van Europese banken en landen naar beneden bij. Nu werden 10 Spaanse banken getroffen, waaronder de grote banken Banco Santander en BBVA. De motivering: de slechte economische vooruitzichten in Spanje, die de banksector de komende 15 tot 18 maanden zal belasten. Ook in Italië werden drie banken getroffen.

Daarvoor hadden de ratingbureaus de landen Spanje en Italië gedevalueerd. Spanje heeft zodoende alleen nog maar “AA-“, Italië “A+”. Moody´s nam tegelijkertijd ook België op de korrel en dreigde eveneens met diens devaluatie. De kredietwaardigheid van Slovenië was door Moody´s daarvoor al naar niveau “Aa3” gebracht. Tegelijkertijd werden er nog 8 Griekse banken tot twee niveaus lager gedevalueerd.

Enkele dagen geleden beperkte Moody´s ook de kredietwaardigheid van 12 Britse banken, waaronder de Royal Bank of Scotland (RBS). Motivering: twijfel aan de omvang van de ondersteuning van de banken door de regering. Bovendien werden 9 Portugese banken gedevalueerd, waaronder ook de staatsbank Caixa Geral de Depositos, de grootste bank van het land, evenals de BCP, de grootste privébank.

Midden september had Moody´s al de kredietwaardigheid van de Franse banken Crédit Agricole en Société Générale vanwege hun betrokkenheid bij Griekenland met één niveau gedevalueerd.

Laten we de zaak dus eens samenvatten:

 •  Italië gedevalueerd
 • Spanje gedevalueerd
 • Slovenië gedevalueerd
 • Aankondiging dat België wordt gedevalueerd
 • Tien Spaanse banken gedevalueerd
 • Drie Italiaanse banken gedevalueerd
 • Twaalf Britse banken gedevalueerd
 • Negen Portugese banken gedevalueerd
 • Twee Franse banken gedevalueerd

Dat alles in slechts VIER weken tijd! Een catastrofe, maar slechts het begin.

Bron:

http://info.kopp-verlag.de/hintergruende/europa/michael-grandt/jetzt-wird-s-ernst-.html

Auteur: Michael Grandt

Vertaald uit het Duits door:

E.J. Bron (www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in EU, Eurocrisis, Europeanisering. Bookmark de permalink .

2 reacties op Nu wordt het serieus!

 1. potlood zegt:

  Het duizelt me door alle negatieve berichtgeving, helaas ben ik geen econoom, maar mijn hart zegt, laten we nu het nog kan uit de € stappen.Ik weet dat kost inmens veel geld maar altijd minder dan dadelijk meegezogen te worden in de beerput.

  Like

 2. @potlood: ja, dat of de zwakke landen eruit flikkeren. Maar dat zijn er inmiddels zo veel. Ander idee: het ondemocratische goedmensen-regime in Brussel eruit gooien.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s