Wereldbevolking over enkele dagen groter dan 7 miljard (+ video)

* De meeste kinderen worden in Zuidoost-Azië geboren.
* Ongerustheid over voedselvoorziening en gezondheidszorg.

De  groeicijfers met betrekking tot de wereldbevolking lijken de komende dagen door de grens van de 7 miljard  te gaan, aldus de Verenigde Naties.

Dat is slechts 12 jaar na het bereiken van de 6 miljard en  officiële schattingen voor 2025 komen uit op 8 miljard en 10 miljard mensen voor het einde van de eeuw. Het is zeer waarschijnlijk dat deze “nieuwe baby’s” vooral geboren gaan worden in de Aziatisch-Pacifische regio. Daar waar de bevolkingsgroei groter is dan waar ook ter wereld.

Het aantal mensen op de wereld zal in de komende dagen de grens van 7 miljard doorbreken en waarschijnlijk wordt de volgende baby geboren in Zuidoost Azië, bijvoorbeeld in Mumbai.

Experts zeggen dat de snelheid van de groei, die verdrievoudigd is sinds 1940, een reëel gevaar is. Nu er meer mensen moeten worden gevoed en medische zorg moeten krijgen, komen de natuurlijke bronnen meer dan ooit onder druk te staan. Terwijl de bevolkingsgroei zich in de geïndustrialiseerde landen stabiliseert, is de verwachting, dat de gehele groei in de ontwikkelingslanden zal plaatsvinden.

Van de 2.3 miljard mensen, die er volgens de VN in 2050 meer zullen zijn, zullen meer dan 1 miljard in de Sub-Sahara regio leven. De groei op het Indiase continent zal ongeveer 630 miljoen mensen bedragen. Dat betekent, dat er voor iedereen minder ruimte en water beschikbaar is. Het betekent ook meer armoede, meer mensen die afhankelijk zijn van natuurlijke hulpbronnen en er de dupe van worden niet met de rijken te kunnen concurreren. De belangrijke kwestie is hoe we deze “nieuwkomers” moeten voeden en dat betekent dat we moeten gaan omzien naar nieuwe variëteiten in gewassen.”

Verouderende populaties zijn voor sommige industrielanden een probleem, zoals bijv. voor Japan, waar  het aantal mensen ouder dan 65 jaar de laatste twintig jaar is verdubbeld. Dit zal de druk op het betaalbaar houden van pensioenen en gezondheidszorg vergroten.

Het rapport van de VN stelt, “dat er in het midden van deze eeuw nog 2 miljard mensen zullen bijkomen, vooral op plaatsen waar nu al honger, armoede en verslechtering van omgevingsfactoren hun tol eisen. Het ondersteunen van de wereldbevolking betekent het elimineren van de armoede, een overgang naar een economie die meer in balans is met de mogelijkheden op deze aarde. En een economie die ieder voorziet van gezondheid, onderwijs en keuzes op het gebied van geboorteregeling. Als we de bevolkingsgroei niet vrijwillig stabiliseren, nemen we het risico op een minder humane groei en een voortdurende vernietiging van onze natuurlijke hulpbronnen. Zo niet, zal een dergelijke ontwikkeling ons tenslotte inhalen en voor grote problemen zorgen.”

Ondanks de problemen waar de wereld mee geconfronteerd wordt, stelt de vicesecretaris-generaal van de VN, dr. Noeleen Heyzer, dat het zeven miljardste kind een grotere kans heeft het vijfde jaar te overleven dan tien jaar geleden. De levensverwachting voor zowel vrouwen als mannen is ook in Azië en de Pacific de laatste tien jaar gestegen, aldus dr. Heyzer.

Een geringe vermindering in de bevolkingsgroei van 1.1 % nu vergeleken met 2 % in 1968, betekent toch, dat er eind dit jaar 78 miljoen mensen meer op aarde zullen zijn.

Professor David Bloom van de “Afdeling voor Economie en Demografie” van de Harvard Universiteit stelde eerder dit jaar dat deze onderwerpen ook invloed zullen hebben op de (westerse) ontwikkelde landen.

“En de onderontwikkelde (ontwikkelingslanden) landen zullen geweldige moeilijkheden tegemoet zien in de voedselvoorziening, water, onderdak en energievoorziening voor hun groeiende populaties, met terugslagen op terreinen als gezondheidszorg, veiligheid en economische groei. We moeten een aantal weerbarstige zaken aanpakken, van het verwaarloosde onderwerp van anticonceptie voor honderden miljoenen vrouwen en de kenniskloof op het gebied van de overlevingskansen voor kinderen tot het terrein van pensionering en een algemeen immigratiebeleid op wereldschaal.”

“Het is gewoon onverantwoord om bij de pakken neer te gaan zitten, terwijl de mensheid de gevaren van een demografische verandering ervaart.”

Groot Brittannië is een weerspiegeling van deze groei op wereldschaal: in 1801 een bevolking van 10 miljoen en nu bijna 62.5 miljoen.

Video:

Bron:

http://www.mailonsunday.co.uk/news/article-2049451/World-population-reach-7-BILLION-days.html

Vertaald uit het Engels door: Vederso

Lees ook af en toe onze nieuwspagina

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink .

2 reacties op Wereldbevolking over enkele dagen groter dan 7 miljard (+ video)

 1. Linsky zegt:

  Weer zo’n kul-verhaal.

  Als alles gewoon eerlijk verdeeld zou worden kan de wereld er nog wel 7 miljard bij hebben….plaats genoeg.

  En wat ruimte betreft is het al helemaal geen probleem.
  Als je ze allemaal in de provincie Utrecht zet hebben ze allemaal nog een meter ruimte.

  Nu zit 90% van het geld bij 10% van de wereldbevolking…., dan heb je idd. een probleem……….

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s