“Euro-redders” zetten parlementspresident Sulik af

Slowakije heeft in de tweede aanloop zijn toestemming gegeven aan het euro-noodfonds EFSF en het desbetreffende verdrag geratificeerd. Minister-president Radičová kocht met het aftreden van de door haar geleide regering de stemmen van de socialistische partij SMER.

Bovendien offerde men aan de nieuwe Eurokameraden ook parlementspresident Richard Sulik van de liberale SaS-partij op, die zich tot het laatst tegen een ratificering had verzet. Hij werd donderdag onmiddellijk na de tweede stemming niet herkozen.

Sulik nam de beslissing gelaten op en nam waardig afscheid. Op de website van zijn partij wordt hij met de volgende woorden geciteerd: “Zoals ik destijds al heb gezegd, accepteer ik deze beslissing van de afgevaardigden in alle bescheidenheid. Het is de prijs voor een principiële houding, die ik bereid ben te betalen. Ik bedank de afgevaardigden, die mij gesteund hebben.”

Intussen heerst er politieke chaos in Slowakije. Op 10 maart 2012 moet er een nieuw parlement worden gekozen. Wat er tot dan toe moet gebeuren, is onduidelijk. Er is onenigheid of de afgetreden regering tot de nieuwe verkiezingen in functie moet blijven of vervangen moet worden door een overgangsregering. President Ivan Gašparovič heeft gisteren een ontmoeting gehad met de zes voormannen van de parlementspartijen. Het gesprek eindigde na anderhalf uur echter zonder resultaat, zoals de Slowaakse krant “The Slovak Spectator” bericht.  De onderhandelingen zullen 20 oktober worden voortgezet.

Radičová neemt zelf niet deel aan onderhandelingen over haar toekomst

Een pikant detail is, dat de afgetreden minister-president Iveta Radičová zelf niet deelneemt aan deze onderhandelingen, want zij is zelf geen voorzitter van de christendemocratische SDKÚ, maar minister van buitenlandse zaken Mikuláš Dzurinda. Die probeert te redden wat er te redden is en zou aan de leider van de SaS, Richard Sulik, omvangrijke concessies hebben gedaan als zijn partij een verder functioneren van de huidige regering tot aan de nieuwe verkiezingen mogelijk maakt. Zelfs een herverkiezing van Sulik als parlementspresident zou Dzurinda hem in het vooruitzicht gesteld hebben. Uiteraard worden deze mediaspeculaties inhoudelijk niet door de beide partijleiders bevestigd, wel echter, dat er gesprekken waren.

In het openbaar geven de Slowaakse politici elkaar de schuld van de puinhoop waarvoor het land nu staat. Sulik legt de verantwoordelijkheid bij minister-president Radičová, die door het verbinden van de stemming over de EFSF met de vertrouwensvraag voor de regering gezorgd zou hebben voor de val van haar kabinet. Bela Bugar van de partij van de Hongaarse minderheid noemde de verbinding van de beide zaken een aanbod aan de SaS van Sulik om zonder gezichtsverlies akkoord te gaan met de euro-redding en daarmee de val van de regering te verhinderen. Sulik besliste echter voor een andere – namelijk inhoudelijke – vorm van voorkomen van gezichtsverlies en wees dit af.

Krant ziet de democratie bedreigd door socialisten

Slowaakse media zijn intussen bang voor een terugval in zowel de binnenlandse als buitenlandse politiek door de nieuwe kracht van de socialistische oppositieleider Robert Fico. De krant “SME” voorspelde al voor de beslissende euro-stemming in het geval van een deelname van de socialistische SMER aan de regering: “De buitenlandse politiek zal weer naar het oosten gericht zijn, waar Fico´s hart altijd al lag, en dat zal tot consequenties leiden, aan de uitwerking waarvan zijn voormalige regering al was begonnen – het indammen van de democratie, van de vrijheid van meningsuiting, van wettelijke zekerheden, van de onderdrukte minderheden en van de vrije markeconomie.”

Bron:

http://www.unzensuriert.at/content/005692-Euro-Retter-setzen-Parlamentspraesident-Sulik-ab

Vertaald uit het Duits door:

E.J. Bron (www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in EU, Eurocrisis, Europeanisering. Bookmark de permalink .

Een reactie op “Euro-redders” zetten parlementspresident Sulik af

  1. Pingback: Oost-Europese EU-landen keren zich tegen de euro « ejbron

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s