Occupy Wall Street: protesten “onbeschrijflijk onnozel”

Bekeken vanuit de verte straalden de protesten tegen het financiële centrum van Amerika in Wall Street in New York een bepaalde charme uit. Nauwelijks was de beweging “Occupy Wall Street” in Europa aangekomen of het raakte haar ook alweer kwijt. Het waren de gebruikelijke verdachten, die door de grote steden van Europa demonstreerden, de klassieke “antikapitalistische” krachten uit de links-extreme hoek, waarvan het optreden, zoals meestal, ook deze keer gepaard ging met geweld. Vooral in Rome was het geweld heftig.

De burgemeester van de Italiaanse hoofdstad, Gianni Alemanno, vond na de verwoestingen dan ook duidelijke woorden: “Het uitschot van Europa is naar Rome gekomen”, stelde hij vast, nadat hij de verwoestingen had gezien. Zeventig mensen – zowel politieagenten als demonstranten – raakten gewond, talrijke banken en winkels werden vernield of in brand gestoken. De autoriteiten arresteerden twaalf verdachten.

Niet alleen vanwege het van hen uitgaande geweld, ook op grond van hun inhoudelijke oriëntering moeten de demonstranten kritiek over zich heen laten komen. De DDR-burgerrechtenactivist en tegenkandidaat van Christian Wulff bij de Duitse presidentsverkiezingen Joachim Gauck voorspelde een snelle verflauwing van de beweging, waaraan hij de begrippen “romantische opvattingen” en “vergissing” toekende. Het door de demonstranten bedoelde antikapitalisme-debat beschouwt Gauck als “onbeschrijflijk onnozel”.

“Die Linke” wil iedere ochtend voor banken demonstreren

Welke richting de protesten nemen, bleek in Duitsland door de solidariteitsverklaring van de chef van “Die Linke” Klaus Ernst, die in navolging van de regeringskritische manifestaties voor de ineenstorting van de DDR opriep tot “regelmatige maandagdemonstraties” voor de banken. Er kwam ook ondersteuning van De Groenen en van de vakbonden.

De tussen naïviteit en vernielzucht schommelende activisten komen intussen ook de andere partijen en in het bijzonder die politici, die op dit moment regeringsverantwoordelijkheid dragen in Europa, niet ongelegen. Zolang de protestbeweging tegen de financiële politiek van de machtigen door zulke chaoten wordt gedragen, is het gemakkelijk om hen af te doen als onbelangrijk en daarmee ook de zorgen van de zwijgende meerderheid onder de tafel te vegen. Niet verrassend komen daarom de vriendelijke woorden van het Duitse regeringsbankje. Minister van Financiën Wolfgang Schäuble (CDU) zei, dat hij de demonstraties “heel aandachtig zou volgen – ik neem dar heel serieus”. Ook bondskanselier begrijpt het “terechte verlangen naar rechtvaardigheid” en heeft “veel begrip” voor de protesten.

Wie als zelfbenoemde verzetsstrijder zulke vrienden heeft, moet wel deel van het systeem zijn.

Bron:

http://www.unzensuriert.at/content/005695-Occupy-Wall-Street-Proteste-unsaeglich-albern

Vertaald uit het Duits door:

E.J. Bron (www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in EU, Eurocrisis, Europeanisering, Wereldcrisis. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s