EU wil publicatie van landenratings verbieden

De EU bereidt kennelijk een wet voor, die ratingbureaus moet terechtwijzen. Hun oordeel zou niet openbaar gemaakt moeten worden.

De Europese commissaris voor de binnenmarkt Michel Barnier wil volgens een krantenbericht ratingbureaus in de toekomst desnoods verbieden om oordelen te geven over in een crisis verkerende EU-landen.

In een vertrouwelijk voorontwerp voor een hervorming van de wet op de ratingbureaus stelt Barnier voor, dat de nieuwe waardepapiereninspectie ESMA het recht krijgt om de publicatie van inschattingen betreffende de kredietwaardigheid “tijdelijk te verbieden”, zoals de Financial Times Deutschland bericht onder verwijzing naar het bericht.

Het zou de commissie om landen gaan, die onderhandelen over financiële hulp – bijvoorbeeld geld uit het EU-noodfonds EFSF of van het IMF. Een verbod zou kunnen voorkomen, dat een rating op een “ongepast moment” komt “met negatieve gevolgen voor de financiële stabiliteit van het land en mogelijke destabiliserende effecten op de wereldeconomie”, heet het in het ontwerp.

De afgelopen dagen hadden de drie grote ratingbureaus Fitch, S&P en Moody´s Spanje een lagere beoordeling gegeven. Bovendien kwam ook Frankrijk in het vizier van de controleurs van de kredietwaardigheid.

Bron:

http://www.welt.de/wirtschaft/article13670728/EU-will-Veroeffentlichung-von-Laenderratings-verbieten.html

Vertaald uit het Duits door:

E.J. Bron (www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in EU, Eurocrisis, Wereldcrisis. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s