De Slowaakse eurocriticus Richard Sulik werd weliswaar vanwege zijn verzet verwijderd uit zijn politieke functie als parlementsvoorzitter, zijn ideeën hebben echter ook andere Oost-Europese EU-landen bereikt: de Tsjechische minister-president eist nu een nieuwe stemming over de toetreding tot de eurozone, omdat de omstandigheden ingrijpend veranderd zouden zijn.
Eigenlijk was in de stemming in 2003 over de EU-toetreding de toetreding tot de eurozone inbegrepen en na het voldoen aan de criteria ook verplichtend. De minister-president van Tsjechië, Petr Nečas, ziet echter, dat de monetaire unie verandert in een “schulden- en transferunie”, waarvoor de Tsjechen niet zouden hebben gekozen. Vooral de verandering van de fundamentele EU-verdragen ziet hij als problematisch. Mocht de EU als reactie op de crisis de macht over de staatsfinanciën krijgen, dan zou dit gegarandeerd nog een referendum in Tsjechië tot gevolg hebben.
Ook Miroslav Singer, de chef van de Tsjechische Nationale Bank, had kritiek op de toetreding tot de eurozone. Op dit moment zou de eurozone voor niemand aantrekkelijk zijn, pas over enkele jaren zou een toetreding weer bespreekbaar zijn. Tsjechië staat niet alleen in deze opvattingen: ook de Poolse minister-president Donald Tusk wijst de euro eerst af: de lidstaten zouden zich aan de criteria van het Verdrag van Maastricht moeten houden. Samen met de Hongaarse minister-president Viktor Orban hadden de drie landen deze aanpak tijdens een ontmoeting in Praag besloten.
http://www.unzensuriert.at/content/005765-EU-Oststaaten-wenden-sich-gegen-den-Euro
Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron (www.ejbron.wordpress.com)