Ilan Grappel komt vrij (+ video)

Dat is goed nieuws. De Egyptenaren hebben ingezien en toegegeven, dat de Amerikaanse Israëli, die enthousiast was over Egypte en daar rondtrok, helemaal geen agent van de Mossad was – wat men ook op de eerste blik kon herkennen.

Nu is het zo, zegt Ronen Bergman, dat de Egyptenaren een speciale afdeling hebben om Israëlische spionageprojecten te ontdekken. Deze afdeling moet zijn bestaan af en toe rechtvaardigen en daarom komen zulke absurde beschuldigingen tot stand – de ene keer zijn het gedresseerde haaien en de andere keer gewoon toeristen, die van spionage worden verdacht.

Azzam Azzam, de Druze uit het mooie dorp Mghar, heeft op deze manier onschuldig acht vreselijke jaren in een Egyptische gevangenis gezeten. De Bedoeïen Ouda Tarabin zit nog steeds vast. Ook de beschuldigingen tegen hem zijn helemaal uit de duim gezogen.

Maar in ieder geval is het toch aardig dat de Egyptenaren hem vrijlaten, of niet?

Hieraan stoort mij echter een klein schoonheidsfoutje: Ilan Grappel wordt, hoewel hij volkomen ten onrechte in de gevangenis zat, niet gewoon vrijgelaten. Hij wordt geruild. Wij laten 25 Egyptische criminelen vrij in ruil voor Ilan Grappel. Als het om Israël gaat, volstaat niet alleen gelijk hebben. Zelfs voor het fundamentele recht, dat een onschuldige vrij mag rondlopen, moeten we een prijs betalen.

Eigenlijk een schandaal. Maar zelfs in Israël worden nu de schouders opgehaald. Ja, zo is dat nu eenmaal. Men concentreert zich liever op de positieve kanten van de deal: dat er een vertrouwensband met Egypte werd opgebouwd in het kader van de onderhandelingen over de vrijlating van Gilad Shalit, dat Grappel slechts een paar maanden in de gevangenis zat, dat hij vermoedelijk niet, zoals Azzam, gemarteld werd, en dat het bij de vrij te laten Egyptenaren grotendeels om criminelen, drugshandelaren en grensovertreders gaat, die men niet zal missen, en dat het aantal zo klein is. 25 criminele Egyptenaren tegen één onschuldige Israëli. Dat geldt in Israël als een goede deal.

Wat concluderen we hieruit? Dat er werkelijk een kern van waarheid zit in de beschuldigingen van scheve verhoudingen.

Video:

Grapel to be released Thursday

Bron:

http://spiritofentebbe.wordpress.com/2011/10/25/ilan-grappel-kommt-frei/

Auteur: Lila

Vertaald uit het Duits door:

E.J. Bron (www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Israël, Nieuws. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s