Iraanse pelgrims willen chaos en verderf zaaien tijdens Hadj, waarschuwt expert.

Een Iran-expert, sjeik Omar bin Abdul Aziz al Zaid, gelooft, dat Iran wil bewijzen dat Saoedi-Arabië niet in staat is de pelgrims tijdens de Hadj te beschermen. De deskundige betreffende Iran, sjeik Omar bin Aziz al Zaid, waarschuwt, dat Iraanse pelgrims rellen zullen veroorzaken om de wereld af te leiden van de gruweldaden die door het Syrische regime worden gepleegd en om druk op Saoedi-Arabië uit te oefenen.

“Iran zal nooit de kans voorbij laten gaan z’n doelen te bereiken en in de regio alle krachten in beweging zetten,” zo vertelde hij Al Arabiya.

Zaid verwijst daarbij naar Hezbollah al-Hejaz, de militante groepering, die wordt verdacht van de bomaanslagen in de oostelijk gelegen stad al-Khobar en die hij bestempelt als één van de belangrijkste werktuigen van Iran in de regio. Verschillende leden van deze groepering leven nog altijd in Iran en één van hen is Ahmed Ibrahim al Mughassil.

Mughassil, die door de V.S. wordt gezocht voor zijn rol in de terroristische aanval in Khobar, staat bekend als het hoofd van een pro-Iraanse groep, die opereert in Golfstaten als Koeweit en Bahrein.

Volgens Zaid, die verschillende tv-shows presenteert zoals “Venster op Iran”, is het Iran’s voornaamste bedoeling om te bewijzen dat Saoedi-Arabië niet voldoende in staat is de pelgrims te beschermen, wat zou bijdragen aan de vraag om een internationalisering van de meest heilige plaatsen in de islam; Mekka en Medina.

“Iran heeft steeds het Koninkrijk in diskrediet willen brengen sinds de Islamitische Revolutie in 1979, maar ze zullen nooit krijgen wat ze willen, want Saoedi-Arabië is er trots op de beschermer van de twee plaatsen te zijn en wordt daarin gesteund door de gehele moslimnatie.”

Hij voegt er aan toe, dat Iran’s pogingen om verderf te zaaien in Saoedi-Arabië of in andere landen in de regio, bedoeld zijn om af te leiden van eigen interne problemen en van de verzwakking van bondgenoten als Hezbollah en het Syrische regime. Het complot om de Saoedische ambassadeur in de V.S. te vermoorden, is één van die pogingen, zegt hij.

Door dit complot heeft Iran verschillende dossiers met elkaar vermengd, met de gedachte zo verschillende problemen m.b.t. Syrië en Iran te kunnen oplossen en wilde op deze manier ook Saoedi-Arabië de steun aan de Syrische revolutionairen betaald zetten.

Zaid wijst er op, dat Iran misbruik maakt van sjiietische minderheden in de Golfstaten om z’n doelen te bereiken. Iran wil de wereld de indruk geven dat Saoedi-Arabië een onderdrukkend land is, dat minderheden vervolgt en probeert druk op het Koninkrijk uit te oefenen door minderheden te steunen.

Zaid legde uit, dat Iran valse verklaringen doet uitgaan over de aantallen Sjiieten in Saoedi-Arabië, van wie hij zegt, dat hun inwoneraantal niet groter is dan 4 %. Iran werkt daarbij ook aan de inrichting van meer sjiietische gemeenschapsruimten, die in de Golfstaten Hussainia worden genoemd.

Door zich te richten op de beschuldiging, dat Saoedische Sjiieten worden vervolgd, probeert Iran z’n eigen discriminerende praktijken jegens minderheden te verbergen. Meer dan 7 miljoen Arabische-Iraniërs, 7 miljoen Koerden en 3 miljoen Baloetsji’s en de Turkmenen worden vervolgd.

 “Zoiets is niet het geval in Saoedi-Arabië,” verklaarde Zaid.

 We hebben nog nooit gezien dat een Saoedische Sjiiet werd opgehangen, terwijl dit doorlopend in Iran gebeurt, zelfs met Sjiietische Arabieren, alleen omdat ze geen Perzen zijn. De hele wereld heeft gezien hoe de zwangere vrouw uit Ahwaz werd opgehangen.

Zaid wijst erop, dat Iran ook de algemene onvrede jegens het eigen regime probeert te verdoezelen. “Alle hervormers zitten gevangen en alle Iraniërs leven in één grote gevangenis. Iran is een repressief land ´par excellence´ “, zo besluit hij.

Opmerking van de vertaler: het artikel van Al Arabiya, -een Arabisch tv-station, gevestigd in Dubai, maar eigendom van de Saoedi’s-, is een goed voorbeeld van de politieke tegenstellingen tussen Saoedi-Arabië en Iran en de rol van propaganda daarin.

Bron: http://english.alarabiya.net/articles/2011/10/19/172599.html

Vertaald uit het Engels door: Vederso

Zie ook: Mecca pilgrimage ripe for sectarian clash

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s