Rellen bij anti-Koerdische demonstratie (+ video´s)

Turkse nationalisten vallen na demonstratie in Berlin-Kreuzberg Koerdische Berlijners aan.

Er sneuvelden verrassend genoeg geen winkelruiten: toch waren er veel scherven aan het einde van een demonstratie van oorspronkelijk uit Turkije afkomstige Berlijners tegen de Koerdische PKK zondagavond in Kreuzberg. Volgens de politie hadden 16OO mensen gehoor gegeven aan een oproep via Facebook om te demonstreren. Het ging om de aanvallen van de Koerdische PKK op het Turkse leger in het oosten van Turkije, waarbij de vorige week 26 Turkse soldaten werden gedood.

Voor de optocht van de Hermannplatz naar de Kottbusser Tor was van tevoren toestemming verleend. Maar enkele deelnemers hielden zich niet aan de route, maar marcheerden via de Kottbusser Tor de Adalbertstraße in, waar het tot gewelddadige rellen kwam met Koerdische Berlijners.

De politie zette weliswaar de demonstranten aan het begin van de Adalbertstraße vast, sloot echter niet de zijwegen af, zodat het steeds opnieuw tot botsingen tussen de groeperingen kwam. Ook werd er vanuit de met Turkse vlaggen uitgeruste groep van overwegend jongere demonstranten met flessen en vuurwerk naar de Koerdische Berlijners gegooid, onder wie zich ook veel toevallige voorbijgangers en buurtbewoners met kinderen bevonden. Veel demonstranten lieten het handteken van de “Grijze Wolven” zien, een ultranationalistische  beweging in Turkije.

In een café in de Adalbertstraße hield de politie twee uur lang gasten vast met de reden, dat vanuit dit café de demonstranten zouden zijn geprovoceerd. Er werden zes personen gearresteerd, de politie startte 23 onderzoeken o.a. wegen landvredebreuk, overtreding van de springstofwet en poging tot het gevaarlijk toebrengen van lichamelijk geweld. Een vrouwelijke politieagent liep een knaltrauma op en wordt in het ziekenhuis behandeld. Volgens bewoners, duurden de botsingen, die tegen 18.30 uur begonnen, tot diep in de nacht voort.

Zaterdag waren er bij demonstraties van Koerdische Berlijners al 18 mensen gearresteerd. Desondanks, aldus de Koerdische politicus van De Groenen Riza Baran, zou het niet tot nog meer rellen komen. “Ik geloof niet, dat er veel mensen achterstaan”. Bovendien zou door ontmoetingen tussen Koerdische en Turkse verenigingen geprobeerd worden om verdere botsingen te voorkomen.

Meer infohttp://islamversuseurope.blogspot.com/2011/10/savage-turkish-nationalism-on-display.html

Video´s:

Bron:

http://www.taz.de/Demonstration-gegen-Angriffe-der-PKK/!80565/

Auteur: Alke Wierth

Vertaald uit het Duits door:

E.J. Bron (www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Nieuws, Turkije. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s