Socialist Tony Blair verkoopt ziel aan dictator van Kazachstan

De voormalige Britse minister-president Tony Blair is als economisch adviseur ingehuurd door de president van Kazachstan, Nursultan Nazarbajev, schrijft de krant “Kommersant” maandag.

Blair´s woordvoerder Matthew Doyle bevestigde dat zijn chef, naast d emissie als speciaal gezant van het Midden-Oostenkwartet, een nieuwe baan heeft gekregen. “Blair hielp bij het zoeken naar internationale adviseurs voor Kazachstan. “Ze doen geweldig werk bij de ondersteuning van de hervormingen daar”, benadrukte hij.

Volgens de Britse krant de “Telegraph” zijn Blair´s nieuwe werkgevers zeer tevreden met zijn resultaten. “Zijn aanbevelingen op economisch en politiek gebied zijn zeer waardevol”, zou een bron in Astana gezegd hebben. De prijs, die Kazachstan voor de “waardevolle aanbevelingen” moet betalen, is naar schatting 8 miljoen Britse Ponden per jaar. De omgeving van de ex-premier bevestigt dit echter niet.

Blair´s werk als financieel adviseur na zijn aftreden als regeringschef wordt vaak bespot. Maar exact dit werk heeft hem 20 tot 50 miljoen Britse Ponden rijker gemaakt. Tot zijn klanten behoorden respectievelijk behoren de investeringsbank J.P. Morgan en de verzekeringsgroep Zürich Financial Services, de regering van Koeweit en het investeringsfonds Mubadal in Abu Dhabi. Bovendien blijft Blair speciale gezant van het Midden-Oostenkwartet. Veel kenners verwijten hem gebruik te maken van zijn politieke contacten voor zijn zakelijke interesses.

Daarbij laat Blair zich niet onder de indruk brengen van het imago van zijn klanten. Voor Nazarbajev, die als een van de grootste tirannen in het GOS-gebied geldt, had hij de voormalige Libische dictator Gaddafi geadviseerd – dat verraadde onlangs Gaddafi´s zoon Saif al-Islam. Volgens hem werd Blair daardoor tot “een nauwe vriend van de familie”.

Blair´s vertegenwoordigers ontkenden weliswaar deze beweringen, maar op de Britse eilanden vermoeden velen, dat uitgerekend de ex-premier een belangrijke rol bij de vrijlating van de Lockerbie-terrorist Ali al-Megrahi gespeeld zou kunnen hebben. Bovendien zou hij hebben bemiddeld bij een miljardendeal tussen het Libische staatsfonds Libyan Investment Authority en het Russische concern RusAl, die uiteindelijk echter niet doorging.

Bron:

http://de.ria.ru/politics/20111024/261113018.html

Vertaald uit het Duits door:

E.J. Bron (www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen, Graaien, Nieuws, Socialisten. Bookmark de permalink .

3 reacties op Socialist Tony Blair verkoopt ziel aan dictator van Kazachstan

 1. aquarius4422 zegt:

  Hij vult zijn zakken.
  Een onvervalste socialist dus.

  Like

 2. As we say,mony talks and bullshit walks

  Like

 3. G.Deckzeijl zegt:

  Hier moet ik onwillekeurig aan Borat denken.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s