Zege van de islamisten alarmeert diplomaten

Islamisten hebben de eerste vrije verkiezingen in Tunesië gewonnen, in Libië wil de overgangsraad de sharia invoeren. Westerse diplomaten waarschuwen voor een radicalisering van Noord-Afrika, liberalen zijn bang voor een hoofddoekdwang en een alcoholverbod. De “Arabische Lente” hebben heel veel mensen zich anders voorgesteld.

De signaalwerking is enorm: de verkiezingen in Tunesië zijn de eerste vrije verkiezingen na de “Arabische Lente”- die golf van protest, die bijna een jaar geleden daar begon. Nu tekent zich een duidelijk verkiezingssucces van de islamisten af.

In de districten waar de uitslagen al bekend zijn, zou de islamistische Ennahda-beweging met een stemmenaandeel van 25 tot 50% ver voor liggen, zei een lid van de leiding Ennahda-beweging maandag. De partij verklaarde zichzelf tot winnaar. Ook een woordvoerster van de sociaaldemocratische PDP bevestigde deze trend. ´s Avonds gaf de seculiere partij haar nederlaag toe. De voorlopige einduitslag wordt pas dinsdagavond verwacht.

Nu is de angst voor een islamistische regering groot, vooral onder liberale Tunesiërs. Ze vrezen een dramatische verandering in het land – tot aan een hoofddoekdwang en een alcoholverbod toe.

De koers die de islamisten willen inslaan blijft op vele terreinen echter vaag. In de verkiezingsstrijd verkocht de Ennahda-beweging zichzelf als moderne partij naar het voorbeeld van de Turkse AKP van minister-president Recep Tayyip Erdoğan: gematigd islamitisch. Haar leider Rachid Al-Ghannouchi benadrukte, dat zijn partij de rechten van vrouwen zou respecteren en geen morele voorschriften aan de Tunesiërs zou willen opleggen.

Vooral vrouwen zijn bang voor een machtsovername door de islamisten

De Ennahda-beweging was onder de ten val gebrachte Ben Ali verboden en is sterk omstreden in de bevolking. Vooral liberale vrouwen zijn bang voor een machtsovername door de islamisten. Ondanks de beperkingen van veel burgerrechten gold Tunesië onder Ben Ali als een van de meest vooruitstrevende landen in Noord-Afrika. In geen enkel ander islamitische land in de regio heeft het vrouwelijke deel van de bevolking zoveel rechten.

De campagneleider van de Ennahda-beweging, Abelhamid Jlazi, probeerde maandag, in ieder geval met het oog op de economische ontwikkeling, de lucht te klaren: internationale partners en investeerders zouden bij een machtsovername door de partij niets te vrezen hebben, benadrukte hij. Men zou in de het parlement aan een stabiele coalitie werken.

In het Westen overwoog maandag weliswaar de vreugde over het vreedzame verloop van de eerste democratische verkiezingen in Tunesië. De organisatie voor veiligheid en samenwerking in Europa (OSCE) prees deze als “vrij en fair”. Tegelijkertijd echter maken diplomaten zich zorgen over de zege van de islamisten – zoals de staatsminister bij buitenlandse zaken, Werner Hoyer (FDP). Hij noemde de verkiezingen een “echte historische stap”. Nu zou het belangrijk zijn, dat de winnaars zich verplicht zouden voelen om de democratie, de rechtsstaat en de garantie van de mensenrechten te verankeren.

Tunesië is niet het enige land, waarvan de politiek in het vervolg waarschijnlijk sterk door de religie zal worden beïnvloed. Dezelfde dag, waarop de Tunesiërs de islamistenpartij tot sterkste politieke kracht kozen, liet ion het buurland Libië de president van de overgangsraad zijn seculiere landgenoten schrikken: toen Mustafa Mohamed Abd al-Dschalil in Benghazi het begin van de na-Gaddafi-periode aankondigde, sprak hij niet van verkiezingen, machtenscheiding en vrijheid van meningsuiting, maar over islamitische banken en polygamie. Dschalil verklaarde, dat de sharia de toekomstige basis van het toekomstige rechtssysteem zou vormen: Iedere wet, die niet ion overeenstemming is met de principes van het islamitische recht, is ongeldig”, zei hij.

Dschilal moet landgenoten geruststellen

Bij enkele westerse diplomaten kwam de toespraak niet goed over. Ze vrezen nu, dat Libië het voorbeeld van Saoedi-Arabië zou kunnen volgen, dat zijn burgers dwingt om volgens een puriteins conservatieve interpretatie van de islam te leven.

Maandag moest Dschilal liberale landgenoten en de internationale statengemeenschap ervan overtuigen, dat het land geen radicaal islamitische koers zou nemen. Libiërs zouden gematigde moslims zijn, verzekerde de chef van de overgangsraad.

Frankrijk verklaarde, dat men de omzetting van democratische waarden in Libië scherp zou controleren. “We zullen erover waken, dat de waarden worden gerespecteerd, die wij aan de kant van het Libische volk verdedigd hebben: democratische regeringswisseling, respect voor het menselijk leven, de gelijkheid van man en vrouw”, zei minister van Buitenlandse Zaken Alain Juppé.

Aanknopingspunten voor bloedbad op Gaddafi-strijders in Sirte

Ook kondigde Dschilal aan, dat hij een onafhankelijke commissie zou instellen, die duidelijkheid zou moeten scheppen over de omstandigheden rondom de dood van kolonel Gaddafi – ook dat mag als signaal naar de westerse wereld toe gelden. Vertegenwoordigers van de VS en andere westerse landen, evenals van de VN en mensenrechtenorganisaties, hadden een onderzoek geëist naar de exacte toedracht van de dood van Gaddafi.

De milities van de Libische overgangsraad komen in toenemende mate in een kwaad daglicht te staan. Mensenrechtenactivisten vonden zelfs aanknopingspunten voor een bloedbad op 53 Gaddafi-aanhangers in Sirte. Het zou de ergste oorlogsmisdaad van de nieuwe machthebbers zijn.

 

Video:

 

Bron:

http://www.spiegel.de/politik/ausland/0,1518,793712,00.html

Vertaald uit het Duits door:

E.J. Bron (www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in "Arabische Lente", Islam, Islamisering. Bookmark de permalink .

Een reactie op Zege van de islamisten alarmeert diplomaten

  1. koddebeier zegt:

    De grootste idioot kon zien welke kant het opging, behalve de politicie van de NAVO landen.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s