Zwitserland: moslims demonstreren

Aanstaande zaterdag vindt op de Bundesplatz de dag tegen islamofobie en racisme plaats. De belangrijkste organisator is de Islamitische centrale raad Zwitserland. De politie wil de manifestatie in het oog houden.

Meerdere honderden moslims uit heel Zwitserland willen zaterdagmiddag aanstaande op de Bundesplatz voor hun rechten demonstreren. De belangrijkste organisator van de manifestatie is de Islamitische centrale raad Zwitserland (IZRS), die ongeveer 2000 leden heeft. De IZRS noemt de demonstratie een “grote manifestatie met een feestelijk tintje”. Als spreker zal o.a. de president van de IZRS, Nicolas Blancho, optreden. Bovendien wordt de in 2010 tot de islam bekeerde Britse journaliste Lauren Booth – de schoonzuster van ex-premier Tony Blair – uit Engeland aanwezig zijn. Andere sprekers zijn bijvoorbeeld Muamer Zukorlic, de langjarige moefti van de islamitische gemeenschap in Servië; Sulaiman Wilms, chef-redacteur van de Islamische Zeitung uit Duitsland of Hajji Oscar A.M. Bergamin, bestuurslid van de IZRS en vroeger werkzaam voor het Zwitserse leger op de Balkan.

Verder zullen er nog diverse islamitische Nasheed-zangers aanwezig zijn. Bovendien filmvoorstellingen, info- en verkoopkraampjes. De centrale raad schrijft zelf in zijn documenten, dat de manifestatie een familie-uitje en een politiek signaal zou zijn.

Demonstratie is toegestaan

De manifestatie is toegestaan. Dit bevestigde gisteren Marc Heeb van de stedelijke politie. “We hebben toestemming gegeven in overleg met de kantonpolitie”, aldus Heeb. Tot nu toe zou de samenwerking met de organisatoren vlekkeloos zijn verlopen. “Eenzelfde manifestatie verliep drie jaar geleden vreedzaam en zonder problemen – de organisatoren hielden zich destijds aan de regels”, zegt Heeb.

Tegen mogelijke ordeverstoringen en conflicten met voorbijgangers zijn de organisatoren van de moslimdemonstratie en de politie gewapend: “De veiligheid van de deelnemers is gewaarborgd, een ordedienst werkt nauw samen met de politie”, schrijven de organisatoren op hun homepage. “We zullen de manifestatie van de moslims in het oog houden”, zei de politiechef van Bern, Reto Nause, gisteren.

Nog meer sprekers?

Of er op de manifestatie nog meer, wellicht radicale, sprekers zullen verschijnen is onduidelijk. In december 2009 – na het minaretreferendum – wilde de Duitse radicale prediker Pierre Vogel naar eenzelfde soort manifestatie in Bern komen. Maar de vreemdelingenpolitie van de stad en het landelijke bureau voor migratie verboden hem Zwitserland binnen te reizen. Hij werd destijds in Bazel opgevangen.

Of er ook in het voorveld van de manifestatie van dit jaar inreisverboden werden opgelegd, wil Eva Zwahlen, mediachef van de landelijke politie, niet zeggen: “Dat komt het publiek niet te weten, dat delen we alleen mee aan de betrokkenen.” Ook de bedreigingbeoordeling door de geheime dienst (NDB) is onduidelijk: “Daarover informeren wij hoogstens de politie”, aldus NDB-communicatiechef Felix Endrich.

Bron:

http://www.bernerzeitung.ch/region/bern/Muslime-demonstrieren/story/31749674

Auteur: Jürg Spori

Vertaald uit het Duits door:

E.J. Bron (www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Europa, Islam, Islamisering. Bookmark de permalink .

5 reacties op Zwitserland: moslims demonstreren

 1. Wachteres zegt:

  Het is duidelijk; de moslims maken gebruik van de linkse lessen:

  Als je anti – islam bent, ben je een islamofoob en een racist.

  Ongetwijfeld zullen er ook anti-fascisten mee demonstreren. Links heeft niet door dat zij door de islam als ‘useful idiots’ gebruikt worden.

  De moslims moeten niets van de links/liberale opvattingen hebben, maar zolang ze die kunnen gebruiken voor hun eigen belang, zullen zij dat doen.

  Als de islam de macht in handen heeft, zal links als eerste door de krokodil gegeten worden.

  Like

 2. G.Deckzeijl zegt:

  Als ik me goed herinner heeft die eeuwige excuus-allochtoon M.Rabbae eens geventileerd dat islamofobie racisme zou zijn. Maar islamofobie is volkomen gerechtvaardigd. Het geeft de angst van mensen weer mbt de opmars van een gevaarlijke woestijnideologie en vooral zijn geschifte aanhangers.
  Wat dat aangaat spreekt de foto bij het artikel boekdelen.

  Like

 3. Pingback: Feiten en argumenten tegen de moslimdemonstratie in Bern « ejbron

 4. koddebeier zegt:

  Mensen wordt wakker gooi die lui je land uit !!
  Er zijn zat redene om dit te doen, te veel om op te noemen.
  Het enige tegen argument heet, het zou een verrijking van de samenleving zijn .
  Nou, zo’n verrijking kan voor mij gestolen worden.

  Like

 5. Pingback: Zwitserland: moslims demonstreren « ejbron « zwitserland

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s