FIFA wil hoofddoekverbod opheffen

Ommekeer in de hoofddoekstrijd: de FIFA wil islamitische vrouwen toestaan om bij voetbalwedstrijden de hidjab te dragen. Uiteindelijk leidde het verbod steeds opnieuw tot politiek brisante diskwalificaties van Iraanse teams.

De Wereldvoetbalbond FIFA is vastbesloten om ook voor vrouwen, die islamitische kledingvoorschriften moeten opvolgen, deelname aan zijn sport mogelijk te maken. Tijdens een seminarie van deskundigen afgelopen maandag in Amman werd een mogelijke oplossing aangedragen, die tijdens de volgende vergadering in december zal worden voorgelegd aan het uitvoerende comité van de bond.

Vooral vrouwenteams uit Iran zijn steeds opnieuw het slachtoffer van het conflict tussen het kledingvoorschrift van hun religieuze leiders, die de lichaam bedekkende hijab eisen, en de regels van de FIFA, die de onder de kin gesloten hoofdbedekkingen uit veiligheidsoverwegingen verbieden.

“De hijab is geen religieus symbool”

Onder leiding van de nieuw gekozen vicepresident van de FIFA, Ali bin al Hussein (Jordanië) en de Belgische chef van de medische commissie Michel D´Hooghe, werkten officials, voormalige speelster van Jordanië, de Verenigde Arabische Emiraten, Bahrein, Nieuw-Zeeland en Groot-Brittannië, trainers en scheidsrechters een slotcommuniqué uit, waarin als centraal punt werd vastgelegd: “De hijab is geen religieus symbool, slogan of statement en behoort veelmeer tot het gebied van de cultuur.”

Niemand zou echter mogen worden gediscrimineerd of uitgesloten mogen worden van voetbal vanwege culturele gebruiken. “Het voetbalveld moet veelmeer een forum voor culturele uitwisseling zijn dan voor conflicten”. Op deze basis zou de FIFA in het vervolg de hoofdbedekkingen toestaan.

Veiligheid blijft het belangrijkste criterium

Praktische vragen blijven bij het seminarie echter open. Hoe de in het voetbal in te voeren, er overeenkomstig de regels uitziende kleding moet worden ingevoerd, moet nog uitgewerkt worden. “De veiligheid moet het belangrijkste criterium blijven”, wordt er in het communiqué gezegd. Daarom moeten er door de FIFA gecoördineerde onderzoeken in opdracht worden gegeven over betreffende de veilige invoering van de hijab. Daarin zou het risico op blessures en het effect van het voetbalspel op de gezondheid tegen elkaar moeten worden afgewogen.

“Innovatieve vormgeving van de kleding moet m.b.t. de medische aspecten, vooral dat van de veiligheid, worden gecontroleerd, volgens esthetische opvattingen en de kwaliteit van het materiaal. Er werd een uniform reglement geëist, dat geen verschillende interpretaties zou toestaan.

Mocht het uitvoerende comité besluiten zijn houding tot nu toe te veranderen, dan zouden de hoogste regelgevers van de FIFA, de International Football Association Board, de regels moeten aanpassen. De volgende vergadering van deze conservatieve regelgevers, die worden gedomineerd door Britse functionarissen, vindt plaats op 3 maart.

Mutsen i.p.v. hoofddoeken

De hijab op voetbalvelden is sinds 2007 verboden. Om voor de meisjes uit Iran de deelname aan het voetbaltoernooi van de Olympische Jeugdspelen in 2010 in Singapore toch mogelijk te maken, werd de FIFA het met het Iraanse Olympische Comité eens over een soort mutsen i.p.v. de gebruikelijke, vastgesnoerde hoofddoeken. Ook bij andere sportbonden heeft het risico om in de stof te blijven haken of zelfs door de doeken gewurgd te worden, tot een verbod op hoofdbedekkingen geleid.

In juni werd een Iraans vrouwenteam uitgesloten van een Olympische kwalificatiewedstrijd tegen Jordanië, omdat de speelsters in hijab wilden aantreden. Hun functionarissen hadden het compromis uit het voorjaar genegeerd en er anderzijds over geklaagd, dat de regels hun speelsters zouden beletten te voetballen. “De hijab toestaan”, verklaarden de deskundigen in Amman, “zou de deelname aan het spel op alle niveaus vergroten”.

Bron:

http://www.faz.net/aktuell/frauenfussball-fifa-will-kopftuchverbot-aufheben-11508255.html

Auteur: Evi Simeoni

Vertaald uit het Duits door:

E.J. Bron (www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Islam, political correctness. Bookmark de permalink .

5 reacties op FIFA wil hoofddoekverbod opheffen

 1. G.Deckzeijl zegt:

  Kleine correctie: het moet hijab zijn. Maar dat is slechts een detail. Voor mij zijn en blijven al die hoofddoekdragers onvervalste provocateurs. En degenen die hun in bescherming nemen en dat “vaandeldragen” voor de islam tolereren zijn nuttige idioten. http://tinyurl.com/3k6a3qn

  Like

 2. G.Deckzeijl zegt:

  Whatever, met of zonder die D, EJB.
  Naema Tahir zei er dit over: het is niet de Nederlandse samenleving die hoofddoekdragers apart zet, dat doen die vrouwen zelf.

  Like

 3. Pingback: VN tegen hoofddoekverbod | E.J. Bron

 4. Kafir Harby zegt:

  Jazeker, en vanaf volgende maand mogen ook chimpansees meespelen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s