Politieke correctheid verliest z’n greep op de cultuur

Amerika kent veel politieke correctheid, maar niet te vergelijken met Duitsland, waar deze “political correctness” de cultuur bepaalt. Maar er zijn signalen van verandering. Eva Herman was ooit een bekend gezicht in de Duitse journaaluitzendingen. In 2003 werd ze gekozen tot Duitsland´s meest favoriete nieuwslezer.

Maar haar leven en carrière namen een dramatische wending na de geboorte van haar eerste kind, d.w.z. na de ontdekking van het moederschap. “Ik was een typische carrièrevrouw”, aldus Eva Herman. Ik kreeg de baby vrij laat, namelijk toen ik al eind 30 was en het veranderde mijn kijk op het leven volledig.

Ze besloot over het moederschap te gaan schrijven. Via haar boeken “Het Eva-Principe” en “Het Noah-Principe” werd ze de kampioen van de profamilie waarden en de moeders die thuis blijven. Dat maakte haar tot een doelwit van Duitse feministes en de politiek correcte media, die daarop Hermann meedogenloos begonnen aan te vallen. “Een journalist beweerde, dat ik de nazi’s had geprezen. Dat is gewoon niet waar. Ik heb juist de nazi’s veroordeeld”, zo vertelt ze CBN News. “Maar de Duitse media hadden er plezier in deze valse beschuldigingen te publiceren, omdat ze mij niet ´leuk ´vinden en vervolgens werd ik ontslagen”.

Nagenoeg alle westerse landen moeten het met zichzelf eens worden over de mate van politieke correctheid die ze willen toestaan. Maar deze tendens is bijzonder krachtig in Duitsland. Als iemand “foute” meningen ten beste geeft over seks, geslacht, klimaat of immigratie, komt hij of zij in de problemen.

Plaatsvervanger voor religie?

Wat betreft een eventuele klimaatverandering, gaat de Duitse regering met de stroom mee. Ze vraagt zelfs aan de bevolking minder vlees te eten om het klimaat te redden. Toen het thema “klimaatverandering” nog in de kinderschoenen stond, schreven de media er niets over. “Ik bedoel, als je geen Engels kon lezen, wist je er niets van”, zei Wolfgang Müller, econoom en verbonden aan het “Institute for Free Enterprise” in Berlijn.

Het milieu fungeert als plaatsvervanger voor religie, zei Müller.

“De Duitsers zijn heel religieus en het is een hele zwaarwegende uitspraak als iemand zegt, dat de milieubeweging een plaatsvervanger is voor religie. Ik denk, dat dit aangetoond kan worden door wetenschappelijk onderzoek. Dat meen ik serieus”, aldus Müller tegen CNB News.

Islamitische immigratie

Het bekritiseren van de islamitische immigratie is ook niet zonder risico. Toen Thilo Sarrazin vorig jaar z’n boek over de ongecontroleerde immigratie schreef, werd dit een bestseller, maar Sarrazin verloor zijn baan bij de Duitse Centrale Bank. In heel Europa worden tegenstanders van de immigratie als racisten en fascisten weggezet. Vooral door links Duitsland, maar ook door diegenen, die nog steeds beweren dat de christelijke beschaving superieur is aan de islam.

In september startte de Duitse overheid de discussie of zgn. “islamofoben” of tegenstanders van de islamisering onder politietoezicht zouden moeten worden geplaatst. Toen de Amerikaanse islamexpert Robert Spencer in Stuttgart deelnam aan een manifestatie “Voor mensenrechten en tegen de Sharia”, werden hij en anderen door “links” fysiek bedreigd. Ook werden hun foto’s op een website geplaatst met de oproep hen aan te vallen.

De 68´er generatie

Het hedendaagse Duitsland wordt door de babyboomers geregeerd. De generatie van de 68 ‘ers initieerden een culturele revolutie in de naam van “meer vrijheid”. Maar deze bracht ook intolerantie.

Monika Ebeling was ambtenaar en werkzaam op het gebied van mensenrechten. Zij kwam tot de conclusie, dat in echtscheidingszaken de rechten van mannen gelijkwaardig zijn aan vrouwenrechten. Ze begon ook mannen bij te staan. Daarop werd ze ontslagen. “Ik deed niks verkeerd, maar het is politiek niet correct om in Duitsland vrouwen zowel als mannen te helpen”.

Ebeling werd de zondebok van de Duitse feministes, die menen dat mannen hét probleem zijn. In haar volgende baan in een kleuterschool, kreeg ze weer problemen en probeerde men weer haar te ontslaan. “De feministes proberen ons wijs te maken, dat mannen meer rechten hebben dan vrouwen, maar het is eerder omgekeerd.”

Een verandering in het debat

De slachtoffers van de politieke correctheid, diegenen wiens carrières zijn geruïneerd, hebben geleidelijk een bijdrage geleverd aan een veranderend debat. Opinieonderzoeken laten bijv. zien, dat steeds minder Duitsers geloven dat klimaatverandering een serieus probleem is. Thema’s als immigratie en feminisme worden nu veel feller bediscussieerd. Tenslotte worden ook de 68’ers ouder en beginnen het toneel te verlaten.

Herman zegt, dat heel Duitsland bezig is te veranderen. De 68’ers verliezen hun posities en hun opvolgers hebben steeds meer gemengde gevoelens. Velen komen in het geweer, vooral die mensen voor wie religie nog steeds belangrijk is. Vooral zij laten weer van zich horen.

Bron:

http://www.cbn.com/cbnnews/world/2011/October/Germanys-Political-Correctness-Easing-Grip-on-Culture-/

Auteur: Dale Hurd

Vertaald uit het Engels door:

Vederso 

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

2 reacties op Politieke correctheid verliest z’n greep op de cultuur

  1. G.Deckzeijl zegt:

    Klimaat plaatsvervanger voor religie? http://tinyurl.com/3ewv9k6

    Like

  2. Wachteres zegt:

    Als het waar is dat de politieke correctheid haar grip in Duitsland verliest en dat er ook steeds meer kritiek komt op de religie van de klimaatverandering, dan begrijp ik niet hoe het mogelijk is dat de ‘Groenen’ steeds meer invloed krijgen.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s