Niet alleen in Tunesië, ook in Libië en Egypte zijn islamitische partijen in opmars. Ze vullen het machtsvacuüm na de omwentelingen. De seculiere partijen ontbreekt het echter meestal aan nieuwe concepten.
Het succes van de Ennahda-partij bij de verkiezingen in Tunesië bevestigt een trend van de “Arabische Lente”: islamistische bewegingen vullen het machtsvacuüm na de omwentelingen.
- Libië: Daar zal de Moslimbroederschap in het vervolg een beslissende rol spelen, in het oosten van het land bloeien bovendien radicalere bewegingen op met contacten tot Al-Qaida. Abdul Jalil, chef van de overgangsraad, kondigde het afgelopen weekend aan, dat de sharia de rechtsbasis van Tunesië zou worden. Bovendien zal er een bankensysteem volgens islamitisch recht worden ingevoerd.
- Egypte: Uit het brede spectrum van islamitische partijen ontwikkelt zich voor de verkiezingen van 28 november ook de Moslimbroederschap tot de belangrijkste acteur. Deze werd onder Moebarak´s bewind onderdrukt – maar niet verboden. Als sociale en culturele beweging kan de Moslimbroederschap nu politiek gebruik maken van de door hem ontwikkelde structuren, vooral buiten de steden, zegt Cengiz Günay van het Oostenrijkse Instituut voor Internationale Politiek in Wenen. Seculiere partijen zou het meestal aan concepten ontbreken, die duidelijk verschillen van die van de oude machthebbers.
Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron (www.ejbron.wordpress.com)
Ha, ik zie uw Favicon werkt nu ook.
LikeLike
Pingback: Weg met de democratie: de “Arabische Lente” wordt een islamistische winter « ejbron