De nieuwe kroonprins Nayef van Saoedi-Arabië: 5 dingen om te onthouden

Na de dood kroonprins Sultan bin Abdelaziz al Saoed van Saoedi-Arabië op zaterdag, heeft koning Abdullah zijn halfbroer Nayef bin Abdul Aziz al Saoed tot kroonprins van het land benoemd.


Wie is prins Nayef?

Prins Nayef, 78, is de minister van Binnenlandse Zaken vanaf 1975. In deze rol was Nayef verantwoordelijk voor de religiepolitie en de Mabahith, de binnenlandse geheime dienst in het koninkrijk.

In 2009 werd hij benoemd tot tweede vicepremier, een meer symbolische titel, die velen beschouwen als een opstap naar de benoeming tot kroonprins.

Nayef is ook lid van de “Zeven Soedairi”, een groep prinsen die zonen zijn van Koning Al-Saoed en prinses Hussa Ahmad Al-Soedairi. Zij kregen meer macht en invloed onder koning Faisal, de derde koning van Saoedi-Arabië. Zowel koning Fahd als kroonprins Sultan waren lid van de “Soedairi Zeven”.

Politiek

Nayef wordt in Saoedi-Arabië als uitgesproken conservatief en autoritair gezien. Het is zijn taak om morele en religieuze tradities en de wahabietische doctrine te bewaren (volgens de BBC). Nayef was betrokken bij de beslissing om vrouwen identiteitsplaatjes te laten dragen en heeft de scheiding van mannen en vrouwen in de openbare ruimte strikt laten handhaven (volgens de Financial Times).

Hij werd door de V.S. bekritiseerd na aanslagen op 11 september 2001, omdat veel van de daders de Saoedische nationaliteit hadden. Maar de laatste jaren heeft Nayef op een succesvolle manier de meer dan stevige anti-Al Qaida aanpak in gang gezet, joeg ze het land uit en ontmantelde netwerken die Osama bin Laden financieel ondersteunden.

Terwijl de “Arabische Lente” grotendeels een wijde boog maakte om Saoedi-Arabië, verleende Nayef de Tunesische verdreven leider Zine El Abidine Ben Ali onderdak in Saoedi-Arabië en stuurde troepen naar Bahrein om de regering daar te helpen de demonstraties te beëindigen.

Een Koninklijke verkiezing

Nayef werd volgens The Telegraph gekozen tijdens een geheime bijeenkomst van koning Abdullah en een verzameling machtige prinsen. Na de verkiezing werd het nieuws meegedeeld aan de “Raad der Getrouwen”, een groep vertegenwoordigers van elke tak van de Koninklijke Al-Saoed-familie. Deze Raad stemde vervolgens in met de keuze. Prins Nayef is de eerste kroonprins die volgens deze procedure, die twee jaar geleden werd ingesteld, is gekozen.

Als hij wil, kan de koning drie voordrachten voor de benoeming tot kroonprins doen en de Raad  toestaan de beste te kiezen. Als de Raad geen van de voordrachten aanstaat, kan hij zelf een ander prins benoemen, te kiezen uit de zonen (en eventueel kleinzonen) van de stichter van het koninkrijk, koning Abdulaziz Ibn Saoed.

Taken

Als kroonprins is Nayef de gedoodverfde opvolger voor de troon en neemt hij die plaats in als koning Abdullah sterft. Daarnaast heeft hij nauwelijks andere taken dan die van minister van Binnenlandse Zaken.

Daaraan kan worden toegevoegd, dat Nayef ook de macht overneemt als Abdullah niet meer in staat zou zijn om te regeren. Toen in 1995 koning Fahd een hersenbloeding kreeg, nam Abdullah z’n officiële verplichtingen over, maar de kroning vond pas tien jaar later plaats, na de dood van Fahd.

Opvolging

In tegenstelling tot het gebruik in veel monarchieën, gaat de titel niet over van vader op zoon, maar op één van de broers van de eerste moderne koning van Saoedi-Arabië. Negentien van de ooit 45 zonen van Ibn Saoed zijn nog in leven.

Prins Sultan stierf tijdens een medische behandeling in New York. Zijn dood kwam voor de Koninklijke familie niet als een verrassing. Ze was blijkbaar goed voorbereid op de verkiezing van Prins Nayef, maanden voordat de bijeenkomst van de “Raad der Getrouwen” werd gehouden.

“De gezondheid van de kroonprins ging al enige tijd achteruit, dus ze werden niet door het nieuws overvallen”, aldus de Saoedische columnist Hossein Shobokshi tegen Reuters. “We hadden deze ontwikkeling verwacht.”

Bron:

http://africa.ibtimes.com/articles/239613/20111028/saudi-arabia-prince-nayef.htm

Vertaald uit het Engels door:

Vederso

 

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen, Islam. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s