Het immigratiedebat in Zweden.

Ilmar Reepalu is de burgemeester van Malmö, in Zweden de derde grootste stad. Hij is iemand die onafgebroken bezig is in het promoten en ontwikkelen van Malmö’s positie als wereldwijd leider op het gebied van groene technologie. Hij heeft juist nog tijd voor een interview om 8.30 uur op zondagavond. Zonder te klagen rijdt hij op z’n fiets naar het Stadhuis van Malmö om met ons te praten.

We zijn niet in Malmö om over duurzaamheid of “fair trade” te discussiëren, maar meer over de massieve immigratie naar de stad en de problemen die dat volgens sommigen oproept, terwijl weer anderen het juist als een geschenk beschouwen.

Eén derde van de bevolking van Malmö is in het buitenland geboren, 10 % heeft een niet-Zweedse nationaliteit. Momenteel komt de grootste instroom uit de moslimwereld. Velen zijn zeer traditioneel – en een kleine groep is nogal extreem. Zweden heeft bij benadering 9 miljoen inwoners – waarvan 1,4 miljoen immigranten. Elk jaar stromen ongeveer 100.000 meer in. Volgens Ilmar Reepalu is dit juist een erg goede ontwikkeling!

“Zweden heeft behoefte aan heel veel immigranten,” zegt hij, “omdat we anders onze verzorgingsstaat niet overeind kunnen houden. We hebben, net zoals grote delen van Europa, te weinig mensen, we gaan een tekort aan arbeidskrachten krijgen, dus hebben we meer immigranten nodig. We krijgen zelf te weinig kinderen.”

Zweden kent waarschijnlijk het meest royale, toegevende immigratiebeleid van de hele wereld.

Sommige oorspronkelijke inwoners hebben het helemaal gehad met de bodemloze, financiële put. Voor het eerst stemden vorig jaar voldoende kiezers op de rechtse, anti-immigratiepartij Zweden Demokraten – (die kwamen boven de kiesdrempel) en kregen daarmee een handjevol zetels in het parlement.

Parlementslid Kent Ekeroth bestrijdt de stelling dat immigratie de verzorgingsstaat gaat redden.

“Welke immigranten halen we binnen? Mensen uit Somalië die nooit anders dan schaapherder zijn geweest en van hen verwachten we dat ze gaan bijdragen aan onze samenleving? Dat is ronduit belachelijk.”

De Zweden Demokraten bepleiten een vermindering van 90 % wat betreft de immigratie en het geld voor woon subsidie’s en hulpprogramma’s voor vluchtelingen besteden aan verbetering van de levenskwaliteit in hun oorspronkelijke thuislanden.

“Als je één immigrant toe laat, is dat duur. Dat kost geld. Als je datzelfde geld in Afrika of het in Midden-Oosten uitgeeft, kun je honderden mensen méér helpen.”Ekeroth gaat zelfs nog verder; “als je dit geld besteedt aan voedsel, medicijnen, onderwijs of wat dan ook, kun je misschien zelfs duizenden helpen. Dus wat is humaan? Eén persoon hier in Zweden een luxe-leventje laten leiden of in Afrika
1000 van de hongerdood redden?”Dit standpunt van de Zweden Demokraten maakte hen tot doelwit van links, maar ook van migranten. Ekeroth leeft tegenwoordig met politiebeveiliging.De spanningen als gevolg van de aanzwellende immigratie, hebben inmiddels overal toegeslagen. Regelmatig breken er rellen uit in Rosengard, een wijk die voor het merendeel bewoond wordt door moslims, en deze rellen ontstaan, volgens de bewoners, door de slechte behandeling door politie of andere autoriteiten. Brandweerlieden werden tijdens deze rellen aangevallen. Als gevolg daarvan wil die bij brand nu alleen nog maar uitrukken onder de bescherming van de politie.Er is een terugslag geweest rond het begrip “islamofobie”. De grootste moskee in Scandinavië staat toevallig in Malmö. In 2004 is het in brand gestoken. De dader is nooit gevonden. Een imam werd op het terrein neergeschoten. Het hoofd van het “Islamitisch Centrum” van Malmö’s belangrijkste moskee, Bejzat Becirov, ontvangt regelmatig haatmails, versiert met varkenskoppen en foto’s van Osama bin Laden.
Becirov is een gematigde moslim uit voormalig Yoegoslavië en daarmee een Europeaan, komt uit een gemeenschap waar vrouwen niet per sé een hoofddoek dragen en hij denkt dat de daders achter deze aanslag waarschijnlijk neo-nazi’s zijn, maar mogelijk ook extreme moslims die het niet eens zijn met het integratie standpunt van Becirov .
Hij vindt dat immigranten zich meer moeten mengen met de oorspronkelijke bevolking.
“Omdat religie niets zegt over de manier waarop je je moet kleden, is het misschien een goed idee eens te kijken naar hoe anderen zich gedragen en zich presenteren en je daaraan aan te passen,” zegt hij. Dat zou voor migranten alles veel gemakkelijker maken. Misschien zou dat een goed begin zijn.
Becirov onderkent dat het voor niet-Europeanen moeilijker is zich aan te passen aan een liberale maatschappij als Zweden.
“Als je kijkt naar de moslims die uit het Midden-Oosten komen, denk ik dat het 15 tot 20 jaar duurt voordat ze zijn geïntegreerd – dat wil zeggen, een hele generatie!”
Becirov gelooft, dat het aantal moslims in Malmö die een extremistische ideologie onderschrijven klein is, maar dat hun werving (dawah) heel agressief is. In zijn woorden: python-achtig.
Ekeroth maakt zich grote zorgen over de manier waarop deze extreme elementen zich laten gelden.
“Er gaat een onofficiële shariapolitie rond in Rosengard, die houden de manier waarop vrouwen gekleed gaan onder controle en ook zijn er on-officiële sharia rechtbanken aktief.” zegt Ekeroth.
Ondanks de meningsverschillen waren er toch ook Zweden, die we buiten het Centraal Station van Malmö interviewden, die aanhangers zijn van het immigratiebeleid.
Eén jonge man vertelde aan Fox News; “Ik denk dat we er nog meer moeten toelaten, maar ik weet dat niet veel mensen dat met me eens zijn.” Een ander voegt daar aan toe;  “Ik denk dat het goed is, het vergroot de diversiteit.”
Als een jonge vrouw wordt gevraagd hoe ze denkt over de door de immigratie dramatisch veranderde aanblik van Zweden zegt ze; “Ik denk, dat we tegenwoordig alles cultuur noemen, maar dat is door de geschiedenis heen steeds een vloeibaar begrip geweest. Ik denk niet, dat daar zomaar overheen gestapt kan worden. Alles wat binnenkomt, voegt iets toe aan de cultuur, het neemt ons niets af.”
“Zweden heeft meer Irakese vluchtelingen opgenomen dan de V.S., zet de burgemeester van Malmö uitéén. Dat is iets waar veel Zweden trots op zijn.
Burgemeester Reepalu gelooft, dat in tegenstelling tot het snijden in de immigratie, Zweden meer zou moeten doen om nieuwkomers te helpen zich aan te passen, vooral voor de kinderen.
“De uitdaging,” zo zegt hij, “is voldoende goede leerkrachten te vinden voor deze moeilijke situatie, waar veel kinderen rechtstreeks uit  conflictgebieden in de gehele wereld de school binnenkomen en veel trauma’s met zich meedragen.”
“Dat is waar ik me om bekommer – ze te helpen aan een goede start in het leven.”

Vertaald uit het Engels door: Vederso

Extra video

Lees ook onze nieuwspagina

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

6 reacties op Het immigratiedebat in Zweden.

 1. Scarlatti Bombatti zegt:

  Ongelooflijk! Men zou moeten investeren in het begrijpen vd koran op de islamitische wijze ipv op de westerse wijze die idioterie te bekijken…. ongeloooflijk ongelooflijk die bepaalde geïnterviewden, zonder kennis v zaken wèl een uitspraak doen over of het wel of niet wààrdevol is islamieten/mohammedanen toe te laten… ik hoop dat de opstand door de weldenkenden onder ons, waar ik mezelf ook toe reken, niet al te lang meer op zich laat wachten….

  Like

 2. koddebeier zegt:

  De Zweden zijn volledig de weg kwijt, zodra er genoeg moslims zijn lossen zij het probleem van teveel oude Zweden wel op !!

  Like

 3. Tiemen Veenstra zegt:

  Wat de moslims zijn voor onze politiek-correcte medemens, waren de indianen voor Karl May: nobele wilden die onze cultuur komen verrijken.

  In Old Shatterhand herkennen wij moeiteloos de moreel superieure Gutmensch, zonder vooroordelen tegen allochtonen. Door zijn tolerante houding slaagt hij er in Winnetou, het opperhoofd van de Apachen, voor zich te winnen. De bleekgezichten, en dan met name de politieagenten, worden als domme racisten afgeschilderd. Met zijn opvattingen zou Karl May ongetwijfeld Groenlinks gestemd hebben.

  Like

 4. vederso zegt:

  @ Tiemen, leuk buiten context, groetjes

  Like

 5. Pingback: Miracle on Lombard St: de gulden sprookjes van de PVV

 6. BETSIEvrouwtje zegt:

  Laten we “onze”islamieten maar animeren om naar Zweden te vertrekken…”En ze leefden daar nog lang en gelukkig!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s