Al Qaida maakt misbruik van de honger

Het terreurnetwerk probeert in de vluchtelingenkampen van Somalië de Jihadstrijders van morgen te rekruteren. Onder de milities zouden zich ook Amerikaanse staatsburgers bevinden.

Tienduizenden Somaliërs vielen al ten prooi aan de honger, al twintig jaar lang is er in het land geen functionerende regering. Van dit vacuüm proberen islamistische terreurgroepen gebruik te maken, zoals onderzoek van de Britse “Guardian” aantoont. Een journalist, die voor een reportage het Ala-Yasir kamp van de islamistische Al-Shabaa-militie wist binnen te komen, zag, dat leden van Al Qaida levensmiddelen, contant geld, kleding en islamitische boeken verdeelden.

De leden van Al Qaida namen ook een ambulance mee. Een vermomde leider, die Engels met een Amerikaans accent spreekt en van zichzelf zegt dat hij een blanke Amerikaan zou zijn, begroet de bewoners van het kamp. De mannen worden vrolijk begroet: “Ik bid tot God, dat hij de strijders van Al Qaida laat zegevieren”, zegt een kleine jongen tegen de verslaggever, nadat hij de geschenken van Al Qaida in ontvangst heeft genomen. Voor de islamisten zijn de vele jongemannen in de vluchtelingenkampen potentiële rekruten.

De Al-Shabaab-militie vecht al jaren tegen de overgangsregering in Mogadishu en heeft steeds opnieuw westerse hulpgoederen aan de onder een zware droogte lijdende bevolking geblokkeerd. Ook het Ala-Yasir kamp. Het is het doel van de groepring om er in de regio een strengere interpretatie van het islamitische recht, de sharia, door te drukken. Dat Al-Shabaab verbonden is aan Al Qaida is al bekend. Bij de milities hebben zich volgens de “Guardian” en de “New York Times” ook enkele Amerikaanse staatsburgers aangesloten.

Somalië vraagt om hulp

In hun strijd tegen de Al-Shabaab-militie vragen Kenia en Somalië om internationale hulp. De ministers-presidenten van beide landen deelden na een ontmoeting mee, dat er internationale steun nodig zou zijn om de rebellen te overwinnen.

De Somalische overgangsregering wil o.a. het Internationale Gerechtshof in Den Haag vragen om een onderzoek in te stellen naar de militie. Verschillende leden van de groepering zouden aangeklaagd moeten worden wegens misdaden tegen de menselijkheid. Bovendien zou de Somalische havenstad Kismayo, die bekend staat als een bolwerk van Al-Shabaab, met internationale steun beter bewaakt moeten worden.

Vijf doden bij luchtaanvallen

Volgens informatie van Artsen zonder Grenzen werden er vorige week zondag bij luchtaanvallen in het zuiden van Somalië vijf mensen gedood en raakten er meer dan 50 gewond. Het Internationale Rode Kruis verklaarde vorige week dinsdag, dat men na het voorval de onderbroken levensmiddelenleveranties aan meer dan 6000 mensen in de regio weer had opgepakt.

Het leger van Kenia gaf toe verantwoordelijk te zijn voor de luchtaanval, maar maakte de extremisten voor de sterfgevallen verantwoordelijk. Zo zou een van de extremisten een brandende vrachtwagen vol explosieven een vluchtelingenkamp in de stad Jilib hebben binnengereden, die daar geëxplodeerd zou zijn, verklaart de militaire woordvoerder Emmanuel Chirchir. Volgens hem beschoot de luchtmacht van Kenia de vrachtwagen, toen deze een opleidingskamp van Al-Shabaab verliet.

Kenia startte midden oktober een offensief tegen leden van de Al-Shabaab-militie in het zuiden van Somalië. De aanleiding was de ontvoering van vier Europese vrouwen evenals de moord op een andere Europeaan op het grondgebied van Kenia.

Uitbreiding van de hongersnood

Gezien de heftige gevechten in Somalië waar de strijdkrachten van Kenia aan meedoen, hebben hulporganisaties afgelopen woensdag gewaarschuwd voor een uitbreiding van de hongersnood in het land. De situatie zou “in toenemende mate zorgwekkend” zijn, verklaarde de organisatie Oxfam. De door de hongersnood getroffen gebieden zouden zich verder uitbreiden en zouden dan ook regio´s kunnen omvatten, waarin nu ook conflicten zouden zijn. Weliswaar zou Kenia “legitieme veiligheidsinteresses” hebben en al een groot aantal vluchtelingen uit het buurland hebben opgenomen. Dit zou echter wel gewaarborgd moeten blijven. Gezien de heftige regenval wordt de verzwakte bevolking bovendien bedreigd door ziektes, veroorzaakt door vervuild drinkwater.

Video:

Bron:

http://www.bernerzeitung.ch/ausland/naher-osten-und-afrika/AlQaida-macht-sich-den-Hunger-zu-Nutze/story/21790749

Vertaald uit het Duits door:

E.J. Bron (www.ejbron.wordpress.com)

Kijk ook eens op onze Nieuwspagina!!

 

 

 

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Afrika, Islam, Islamisering, Terrorisme. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s