Spanje – bijna 5 miljoen mensen werkloos

Misschien is de sterke regenval in Spanje de afgelopen vrijdag symbolisch geweest. Niet alleen het waterpeil had vrijdag de hoogste stand bereikt, ook de gepubliceerde cijfers van het Spaanse nationale bureau voor de statistiek (INE) over het “beroepsleven van de bevolking” (EPA). Het onderzoek toont in het 3e kwartaal van 2011 (juli, augustus, september), normaalgesproken de “sterkste arbeidsmaanden van het toeristenland Spanje” een record aantal werklozen.

De peildatum was de 31e september, toen er bijna 5 miljoen mensen werkloos waren. Dat betekent in duidelijke taal, dat 21,52% van de beroepsbevolking zonder loon en brood waren en zijn. Ze kunnen ook geen aanspraak maken op een uitkering, omdat er een streep gezet werd door de € 400,- ondersteuning voor zulke gevallen.

Het is dan ook niet verwonderlijk, dat er geen parkeerplaats, geen supermarkt, geen woning meer veilig is tegen roof en diefstal. Verdere vooruitzichten; een stijgende tendens in ieder opzicht. Werkloosheid en diefstal.

De economische toekomst ziet voor Spanje niet rooskleurig uit. De 5 miljoen-grens van de werkloosheid wordt (is) met zekerheid overschreden in het laatste kwartaal van dit jaar. Minister-president José Luis Rodríguez Zapatero heeft de verkiezingen vooruitgeschoven naar 20 november. Maar zijn kansen zijn slecht. Alles bezit een negatief record. De staatsleningen zijn nog slechts oud papier, de werkloosheid “ten hemel schreiend”, de Spanjaarden zijn bang om hun woningen en huizen kwijt te raken. Wie verbaast het dan, dat de Spaanse hemel zo hard huilt?

Zo kwam het ook, dat de Indigandos uit heel Spanje weer bij elkaar kwamen in Madrid en vreedzaam onder de leuze “zonder huis, zonder baan, zonder pensioen, zonder angst” demonstreerden.  Ook al lijkt het vrolijk, het is hen bittere ernst en de politiek moet snel iets bedenken, voordat de toestanden uit de hand lopen.

Bron:

http://indexexpurgatorius.wordpress.com/2011/11/02/spanien-fast-5-millionen-menschen-ohne-arbeit/

Auteur:  indexexpurgatorius

Vertaald uit het Duits door:

E.J. Bron (www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in EU, Eurocrisis, Europa, Wereldcrisis. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s