Israël overweegt “First strike” tegen Iran

In Israël wordt openlijk over een “First strike” tegen Iran gediscussieerd. Ook president Shimon Peres oefent nu meer druk uit. De internationale gemeenschap zou moeten handelen, desnoods ook militair. Het gevaar, dat Iran spoedig al een atoombom zou ontwikkelen, zou te groot zijn.

De geheime diensten van alle landen weten, dat de tijd afloopt en waarschuwen hun leiders”, zei Israël´s president Shimon Peres in een televisie-interview, waaruit de krant “Haaretz” zaterdag citeerde. Iran zou binnen zes maanden een atoombom kunnen hebben.

Teheran heeft steeds benadrukt de atoomtechniek allen te gebruiken om energie te winnen. Israël en het Westen vermoeden echter al heel lang, dat Iran het civiele nucleaire programma alleen maar als dekmantel gebruikt en in het geheim een atoombom ontwikkelt.

Partners zouden hun plicht moeten vervullen door “militair optreden”

Peres zei, dat de wereld het tegenover Israël verplicht zou zijn om de Iraanse atoomspanningen te stoppen. De partners van het land zouden altijd ondersteuning hebben beloofd. Nu zou het tijd zijn om “hun plicht te vervullen door het nemen van harde sancties of door militair optreden.”

In Israël wordt al meer dan een week een serieus debat gevoerd over een militaire aanval op Iran. De bevolking is volgens een peiling verdeeld. De angst, dat Iran de bezitting zou kunnen krijgen over atoomwapens is in evenwicht met de gevolgen van een militair optreden, dat een uitgestrekte brand in de hele regio zou kunnen veroorzaken.

Rapport van het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA) zal beslissend zijn

Steeds opnieuw werd in dit verband gewezen op een rapport van het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA) in Wenen, dat deze week bekend wordt gemaakt. De daarin mogelijk voorkomende vaststellingen m.b.t. het Iraanse atoomprogramma zouden van grote betekenis zijn voor het verdere optreden, werd er in Israëlische mediaberichten gezegd.

De oorlogsdreigingen vanuit Israël blijven in Iran niet onbeantwoord. President Mahmoud Ahmadinejad is zoals gewoonlijk zeer strijdlustig en spreekt van een samenzwering van het Westen: “De imperialisten zijn zich er van bewust, dat de opmars van Iran niet meer te stoppen is en dat zijn ideologie de wereld spoedig zal veroveren.” De staatszender Press TV dreigt aartsvijand Israël in het geval van een aanval met consequenties van “apocalyptische” omvang.

Teheran bezit raketten met een grote reikwijdte

Teheran zet in het geval van een oorlog vooral in op zijn Shahab-3 raketten. Volgens Iraanse informatie hebben ze een reikwijdte van 2000 kilometer en kunnen zodoende alle delen van Israël treffen.

Volgens militaire experts heeft Iran weliswaar raketten die Israël zouden kunnen bereiken, maar of deze betrouwbaar zouden functioneren, zou onduidelijk zijn. “Men zegt, dat de raketten met succes getest zijn, maar dit kan niet bevestigd worden door neutrale bronnen”, zegt een gepensioneerde officier in Teheran. Maar ook een horrorscenario zou niet zijn uit te sluiten: dat de raketten niet alleen functioneren, maar ook met atoomkoppen uitgerust zouden kunnen worden.

Samenzwering van het Westen

De regering van Ahmadinejad vermoedt achter de Israëlische dreigingen een collaboratie van het Westen. Alleen al de beschuldiging verwikkeld te zijn in de aanslag op de Saoedische ambassadeur in Washington, duidt vanuit het oogpunt van Teheran al op een gecoördineerde actie. De beide aartsvijanden Israël en de VS zouden druk willen uitoefenen op de Godstaat; via de Verenigde Naties zouden er nieuwe sancties doorheen gedrukt moeten worden.

Video Al Jazeera:

 

Bron:

http://www.focus.de/politik/ausland/angst-vor-der-atombombe-der-mullahs-israel-erwaegt-erstschlag-gegen-iran_aid_681452.html

Vertaald uit het Duits door:

E.J. Bron (www.ejbron.wordprtess.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Iran, Islam. Bookmark de permalink .

Een reactie op Israël overweegt “First strike” tegen Iran

  1. You be damnd if you do,you be damnd if you don’t

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s