Zwitserland: kantons wijzen consequent uit

Enkele kantons in Zwitserland nemen blijkbaar de verblijfsvergunning van migranten in zodra deze aanspraak maken op een sociale uitkering. Deze uitwijzingspraktijk werd gisteravond officieel bekend, toen het “Schweiz Magazin” berichtte over een woedend protest van het “Forum voor de integratie van migranten FIMM”.  

Het “FIMM” ziet zichzelf als politieke spreekbuis voor de 1,7 miljoen immigranten zonder Zwitsers paspoort en komt op voor hun “rechten en plichten”, die een “integratie mogelijk maken”. De standpuntbepaling van de organisatie over de “mensenverachtende uitzettingen van buitenlandse personen met een sociale uitkering” luidt als volgt:

Het FIMM Zwitserland is diep geschokt over de onlangs bekend geworden praktijk van enkele kantons, waarbij migranten het land worden uitgezet zodra ze zijn aangewezen op een sociale uitkering. De organisatie wijst de autoriteiten er in dit verband op, dat zo´n handelwijze discriminerend is en eist van de kantons de terugkeer naar de situatieafhankelijke beoordeling van buitenlanders met een sociale uitkering.

Artikel 8 van de Zwitserse grondwet legt heel duidelijk vast, dat niemand vanwege zijn herkomst, ras, geslacht, leeftijd, taal, sociale positie, levensstijl, religieuze, wereldaanschouwelijke of politieke overtuiging of vanwege een lichamelijke, geestelijke of psychische handicap gediscrimineerd mag worden. Bovendien legt artikel 96 van de wet op de buitenlanders vast, dat de autoriteiten verplicht zijn tot een beslissingsbevoegdheid verplicht. Dat betekent, dat bij het intrekken van een verblijfsvergunning ook altijd rekening moet worden gehouden met de persoonlijke omstandigheden, de mate van integratie en de eigen schuld van de afhankelijkheid van de sociale uitkering.

Onafhankelijk daarvan is het onmenselijk om de betrokken personen in sociale nood niet alleen hulp te weigeren, maar ze ook nog uit hun leefomgeving te halen en in een onzekere toekomst te sturen. Het kan en mag niet zo zijn dat mensen worden uitgewezen zonder dat ze daar schuldig aan zijn. Wanneer iemand op grond van het verlies van zijn werk, een te laag inkomen of vanwege gezondheidsredenen is aangewezen op een sociale uitkering, dan kan hij er niet aandoen dat er arbeidsplaatsen op grond van de economische situatie vernietigd worden of dat hij door gezondheidsproblemen zijn functie niet kan uitoefenen.

Uiteraard is het noodzakelijk om ieder geval individueel te bekijken. Als migranten echter duurzaam een sociale uitkering ontvangen, meerdere keren aangeboden werk weigeren, zich door het afwijzen van taalcursussen duidelijk afsluiten van integratie en zich voortdurend door het werkende deel van de bevolking laat voeden, zou men moeten mogen nadenken over desbetreffende maatregelen.

Daarbij komt nog, dat de islamitische religie het toestaat om buit van de ongelovigen te maken (een complete soera in de koran heet, zoals bekend, “De Buit”), waardoor veel moslims het verkrijgen van een sociale uitkering als gerechtvaardigd beschouwen, zoals de discussies op de desbetreffende internetforums op indrukwekkende wijze documenteren.

Peilingen in Duitsland hebben aangetoond, dat ongeveer 30% van de buitenlandse medeburgers het land onmiddellijk zou verlaten als ze geen sociale uitkering meer zouden krijgen. Prof. Thomas Straubhaar, directeur van het Hamburger wereldeconomie-instituut (HWWI), heeft hierover in de “Berliner Zeitung” vorig jaar oktober interessante voorstellen gedaan:

Wie als Zwitser, Turk of Zweed nieuw naar Duitsland komt en staatsburger van zijn geboorteland blijft, moet in Duitsland geen sociale uitkering kunnen aanvragen. Wie hier vier jaar legaal woont en werkt en een goede kennis van de Duitse taal bezit, zou echter sneller dan nu Duits staatsburger moeten kunnen worden – met alle rechten en plichten en daarmee ook aanspraken op de Duitse welvaartsstaat. Anders blijft hij, als hij niet voor zichzelf kan zorgen, aangewezen op steun uit zijn geboorteland, die de prikkel vergroot om terug te keren.

We kunnen er nieuwsgierig naar zijn wat de ontwikkelingen zullen opleveren wanneer in dit land op grond van de diverse financiële crises geen melk en honing voor iedereen kan stromen…

Bron:

http://www.pi-news.net/2011/11/schweiz-kantone-schieben-konsequent-ab/#more-219769

Auteur: Michael Stürzenberger

Vertaald uit het Duits door:

E.J. Bron (www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Immigratie. Bookmark de permalink .

3 reacties op Zwitserland: kantons wijzen consequent uit

 1. G.Deckzeijl zegt:

  Meer over BUIT te vinden op de volgende pagina:
  http://tinyurl.com/3wdvven
  En dat de Zwitsers potentiële allochtone uitkeringstrekkers uitwijzen is helemaal niet zo gek. In het recente verleden heb ik mensen gesproken die daar hebben gewerkt en als je geen werk meer hebt cq binnen een vastgestelde periode geen ander werk hebt gevonden, ga je het land uit. In Canada is de situatie niet anders. De autoriteiten willen gewoon niet dat buitenlanders voor rekening van de staat komen.

  Like

 2. koddebeier zegt:

  Bravo Kantons…. het had Nederland miljarden bespaard als we net zo slim waren geweest..

  Like

 3. Anders = anders zegt:

  Beginnnen met allemaal 1 paspoort te hebben. Heb je er eentje waar je niet vanaf kan, dan hou je deze. Dat is prima. Ben of raak je werkloos, dan is de WW een verzekering waar je gebruik van kunt maken als je gewerkt hebt. Heb je niet voldoende gewerkt, dan kun je GEEN beroep doen op de Algemene middelelen o.a Bijstand. Dan zal je hetzelf moeten rooien. Voor mensen die niet voor het NL-paspoort gekozen hebben, GEEN AOW-premie sparen. De keuze van paspoort (als je er 2 had) kan iedere 10 jaren bijgesteld worden.
  Mensen die langdurig niets bijdragen en/of die een zwaardere overtreding begaan (= celstraf), kunnen een ticket (enkele reis) naar het buitenland krijgen. Wil het koningshuis ook even opletten, men kan daar klaverjassen met het aantal paspoorten wat men heeft. Naast de NL, Argentijns, Engels, Canadees en Duits “zegt” men.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s