Malmö, Zweden anno 2011

Socialistische burgemeester van Malmö koos partij

Joden verlaten Malmö in Zweden en de rabbijn van de joodse gemeenschap vreest de haat die hij in de stad tegenkomt.

In een uniek interview in het zweedse dagblad “Dagens Nyheter”, verwijt de rabbijn van Malmö de politieke leiders de groeiende haat bij jonge moslims. In het vredige Zweden zijn Joden niet meer veilig en kunnen zij niet meer zonder angst de straat op. Dit is bijna onwerkelijk als men bedenkt dat dit Zweden is in 2011 en niet in 1941.

“Ik was niet voorbereid op de haat waar ik tegenover kwam te staan.”

De laatste jaren is de haat tegenover Joden in Malmö toegenomen. Velen verhuizen uit de stad. Rabbijn Shneur Kesselman heeft er voor gekozen om te blijven. Maar toen hij zeven jaar geleden naar Malmö kwam, was hij
niet voorbereid op de haat waar hij mee werd geconfronteerd.  Zeven jaar geleden verhuisden de joodse rabbijn Shneur Kesselman en z’n vrouw naar Malmö. Hij groeide op in de autostad Detroit, in het noorden van de V.S.

– We hadden veel islamitische buren en ervoeren nooit iets onplezierigs. Maar in Malmö……als de jongens me naschreeuwen; “Steun Hitler,” gaat dat wel héél ver. Ik was daar niet op voorbereid, dat ik dit als Jood nu nog zou meemaken.

De joodse gemeenschap in Malmö heeft momenteel 650 leden, een aantal dat de laatste jaren geleidelijk is gedaald. Jongeren kiezen er voor om ergens anders te gaan studeren. Gepensioneerden volgen hun kinderen. Het antisemitisme doet ook de andere leden de stad verlaten. Het echtpaar Kesselman heeft geen plannen dit ook te doen.

Het zou zwichten zijn voor die krachten die ons haten. Nee, mijn vrouw en ik willen hier blijven. We zien het als onze opdracht om de joodse identiteit te versterken onder de joodse inwoners in de stad.

Mensen hebben hem bespuwd, met lege blikjes naar hem gegooid en noemden hem “Verdomde Jood.” Shneur Kesselman heeft zich de laatste jaren vaak gerealiseerd, waar haat mensen toe kan bewegen en hoe het voelt gehaat te worden.

De politie van Malmö heeft een hele map aan voorvallen die hij heeft gemeld. Er zijn een 80 incidenten vastgelegd. Soms heeft Shneur niet meer de energie om een pesterij, of nog erger, weer te gaan melden, die hij moet ondergaan gewoon door Jood te zijn.

– De woorden en het spugen zijn onplezierig. Maar het meest beangstigende is wel  de haat die ik de ogen van deze mensen zie, in ogen die uit zijn op kwetsen. Ik heb geen idee waar hun grenzen liggen, hoever ze zullen gaan.

Hij legt uit, dat de haat niet is gericht tegen iets wat hij heeft gedaan of nagelaten, wat hij wel of niet gezegd heeft, waarin hij gelooft of juist niet gelooft. De haat is er alleen omdat hij joods is en hij ervaart het als een aanval op z’n totale wezen, op de fundamenten van hem als persoon.

Zowel Shneur als zijn vrouw, die in Frankrijk is geboren, is groot geworden in de orthodoxe Chabad-beweging. De doelstelling van deze beweging is het versterken van de joodse identiteit, waar er ook ter wereld Joden wonen. Shneur vertelt, dat de vrees er ook is als hij een tijdje met rust is gelaten, als er een paar weken niets is gebeurd. Hij heeft het gevoel dat hij niet meer vredig door de straten van Malmö kan wandelen.

In z’n zwarte jas, z’n karakteristiek zwarte baard en met een keppeltje op, wordt Shneur gemakkelijk opgemerkt als hij door de stad gaat. Recent kwamen twee jongeren op hem af en fluisterden “Jood”, toen hij met z’n kinderen in een winkelcentrum was. Daarna liepen de jongens luid lachend weg.

“De kinderen zijn nu zo groot, dat ze zich beginnen af te vragen, waarom volwassenen zulke dingen tegen me zeggen.”

Waarom is er zo’n haat tegenover u en de Joden in Malmö?

– Dit is puur antisemitisme, puur het haten van Joden. In een discussie kan ik kritiek accepteren, over de politiek van Israël bijvoorbeeld, hoewel ik het met die kritiek oneens zou kunnen zijn. Maar dit gaat over mensen die geen verschil maken
tussen politiek en godsdienst.

Wie uiten deze haat?

Voor het grootste deel zijn het jonge Moslims en dit zou niet genegeerd moeten worden. Het is tragisch dat het zo is, maar de haat is alomtegenwoordig in die religieuze kringen.

Door heel het land geven moslims te kennen, dat ze blootstaan aan haat en bedreigingen. Islamofobie lijkt op veel plaatsen en in veel kringen algemeen te zijn. Shneur Kesselman wil niet reageren op de vraag of er een verschil is tussen Jodenhaat een haat jegens moslims.

– Ik kan alleen maar zeggen, dat wij Joden de moslims niet haten en we zouden nooit op het idee komen mensen lastig te vallen vanwege een verschil van religie.

De laatste jaren is haat tegen Joden ongewild deel geworden van het imago van Malmö. Twee jaar geleden voerde Israël bombardementsvluchten uit op doelen in de Gaza-strook. Tijdens een manifestatie voor steun aan Israël werden deelnemers bekogeld met eieren, flessen en vuurwerk. Daarop werden velen weggejaagd door tegendemonstranten die schreeuwden “Verdomde Joden”.

Welk aandeel heeft de israëlische politiek met betrekking tot de Palestijnen in de haat tegenover Joden?

– Ik wil niet reageren op politieke onderwerpen en op wat er in Israël gebeurt. Maar waarom zou ik bedreigd moeten worden om wat er gaande is in het Midden-Oosten?

Waar denkt u dat de haat vandaan komt?

– Van boven, van de leiders, maar ook van binnenuit. Ik geloof dat alle mensen een goede en een slechte kant hebben. En daarom denk ik, dat het de donkere en kwade kant is, dat van ons bezit neemt. Haat kan zich ontwikkelen in mensen die daaraan voedsel willen geven, maar het kwaad is in elk van ons.

– Voor mij betekent het mijn emoties en denken onder controle te houden. Meestal lukt dat. Je zou kunnen zeggen, dat we soms een stopsignaal in onze hersenen nodig hebben.

Hoe kan de haat in Malmö worden gestopt?

– Dat is een moeilijke vraag. Ouders zijn de eersten die verantwoordelijk zijn voor de waarden en normen die ze hun kinderen meegeven, verder denk ik dat ook onze politici en onze scholen hier een belangrijke rol spelen. Maar helaas lijkt de haat in Malmö diepgeworteld te zijn, zodat het niet gemakkelijk zal zijn het te stoppen.

Is meer kennis de oplossing?

– Kennis is zeker een belangrijke factor. Maar we moeten niet over het hoofd zien, dat veel van de mensen die ons haten zeer onderlegd zijn. Diegenen, die de uitroeiing van de 6 miljoen Joden in Duitsland en uit andere landen tijdens W.O.II in
gang hebben gezet, waren hoogopgeleide mensen. Doktoren, priesters, filosofen….. velen met zeer veel kennis namen er aan deel of steunden deze politiek. Kennis is geen vaccin tegen haat, het kan zelfs leiden tot een toename ervan.

– Haat zal altijd blijven bestaan, omdat het een deel is van de menselijke natuur. Maar iedereen heeft een grote verantwoordelijkheid in het toelaten van het kwaad, dat hierin tot uitdrukking komt; om die gedachten en gevoelens tegen te gaan die in verbinding staan met haat. Dat kan een deel van de oplossing zijn om de haat in de wereld te verminderen.

CBN: Malmö, Sweden: Growing Muslim Influence

Jews flee Malmö

bron: http://www.israelwhat.com/2011/11/08/the-way-sweden-is-going/

Vertaald uit het Engels door: Vederso

Extra: Malmö mayor in new ‘anti-Semitism’ row

Lees ook onze nieuwspagina

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in antisemitisme, political correctness, Socialisten. Bookmark de permalink .

2 reacties op Malmö, Zweden anno 2011

  1. koddebeier zegt:

    Socialistische Burgemeester van Malmö koos partij…..Socialisme en Nationaal Socialisme liggen blijkbaar erg dicht bij elkaar.

    Like

  2. Pingback: Uitgerekend Malmö | E.J. Bron

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s