Fatwa verbiedt de viering van een verjaardag

De bekendste Koranschool van India, een van de belangrijkste ter wereld, veroordeelde het vieren van de verjaardag. Het zou om “een traditie van het Westen” gaan, die in tegenspraak zou zijn met de sharia. De islamschool Darul Uloom Deoband in de Indische deelstaat Uttar Pradesh veroordeelde d.m.v. een fatwa het vieren van de verjaardag en riep daarmee een dienovereenkomstig islamitisch voorschrift in herinnering.

De Koranschool geldt als het belangrijkste oriëntatiepunt van de Indische moslims. De fatwa bevestigt, dat de islam het de moslims verbiedt om de tradities van het Westen over te nemen.

De fatwa werd uitgevaardigd n.a.v. de vraag van een student. Deze had gevraagd of de geboortedag van Syed Ahmed Khan, de stichter van de islamitische universiteit van Aligarh gevierd zou kunnen worden. De verantwoordelijke fatwa-afdeling van de Koranschool antwoordde met een fatwa en verklaarde, dat het vieren van een verjaardag een overtreding van het islamitische recht, de sharia, zou zijn.

Maulana Abul Kasim Naumani, de vicekanselier van Darul Uloom Deoband maakte de fatwa bekend. Naumani deelde bovendien mee, dat de Koranschool zelfs niet eens de geboortedag van de profeet Mohammed viert.

De Deoband heeft als school en daarmee als richting in de islam vooral op het gehele Indische subcontinent en in Afghanistan veel invloed hebben. De school behoort tot de rechtsschool (Madhhab) van imam Abu Hanifa. Het belangrijkste centrum is de Koranschool van Deoband, ongeveer 140 kilometer ten noordoosten van New Delhi. Hij werd in 1865 door Hājjī Muhammad ‘Abīd Husayn. Hij werd wereldwijd een van de belangrijkste opleidingscentra van de islam. Aan de instelling studeren 1500 aankomende imams.

Het verjaardagsverbod verbiedt het moslims ook om Kerst als niet-religieus feest te vieren, omdat Kerst het geboortefeest van Jezus Christus is. De internetsite islamweb.net noemt acht redenen waarom het voor moslims verboden is om verjaardagen en daarom ook Kerst te vieren. Onder punt 8: Verjaardagen (dus ook Kerst, de oorsprong van het gebruik om verjaardagen te vieren) vieren “is in tegenspraak met de soenna van onze profeet. De profeet deed zijn best om zich te verzetten tegen de levenswijze van de Joden en christenen (…) Daarom verzocht hij Allah om de gebedsrichting te veranderen (…)  Daarom is het niet toegestaan christelijke feesten te vieren, deze bij te wonen of er op welke manier dan ook aan deel te nemen, zoals het geven van  cadeautjes aan elkaar, feliciteren of de handel in goederen die voor zulke feesten nodig zijn, en eveneens geen reclame.”

Onder punt 6 wordt gezegd: “Het vieren van zulke feesten betekent het na-apen van de christenen in hun onislamitische rites. Dit behoort tot de ergste in de islam verboden zondes en wie dit doet, moet bestraft worden. In dit verband zei de profeet: ´ Wie mensen na-aapt hoort bij hen.´ Daarom verbiedt de islam alles wat de moslims ertoe kan verleiden hun religie aan te nemen en naar hen over te lopen.”

Bron:

http://www.katholisches.info/2011/11/08/fatwa-verbietet-den-geburtstag-zu-feiern/

Auteur: Giuseppe Nardi

Vertaald uit het Duits door:

E.J. Bron (www.ejbron.wordpress.com)

 

 

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Islam. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s