Nederland sluit militaire aanval niet uit

In de atoomstrijd met Iran krijgen de VS en Israël steun van onverwachte zijde: ook de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal wil geen optie tegen Iran uitsluiten – inclusief een militaire aanval. De Duitse minister van Buitenlandse Zaken is boos.

Na het bekend worden van het alarmerende Iran-rapport van de internationale atoomcontroleurs ruziën de ministers van Buitenlandse Zaken van de EU over een scherper optreden tegen Teheran. De Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal deed maandag mee met het zwaardgekletter van de VS en Israël: “Ik sluit geen enkele optie uit”. Ook een militaire optie tegen Iran zou niet uitgesloten mogen worden, zei Rosenthal in Brussel tijdens een ontmoeting tussen de ministers van Buitenlandse Zaken.

Daarvoor al had de Amerikaanse president Barack Obama op Hawaï verklaard, dat er “geen enkele optie van tafel” zou zijn. Daarmee wil hij de druk op Teheran opvoeren. Het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA) had in zijn rapport voor het eerst over “geloofwaardige aanwijzingen” voor een “militair karakter” van de atoomactiviteiten van Teheran gesproken.

Westerwelle noemt uitlatingen “contraproductief”.

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Guido Westerwelle reageerde boos op de uitlatingen van Rosenthal. Een discussie over een militaire interventie of operatie zou “contraproductief” zijn, zei hij in Brussel. Westerwelle waarschuwde voor nog meer van zulke uitlatingen.

De minister van Buitenlandse Zaken van Luxemburg, Jean Asselborn, keerde zich fel tegen een aanval. “Daarmee zou het doel niet bereikt worden, de gevolgen zouden verwoestend zijn en de discussie zou Teheran helpen.” De chef-diplomaat van Frankrijk, Alain Juppé, verlangde een gesloten positie om de sancties tegen Teheran te verscherpen. Daarmee zou een “onherstelbaar ingrijpen”, een militaire aanval dus, verhinderd moeten worden. Hij ziet door het IAEA-rapport de zorg bevestigd, dat het Iraanse regime zijn inspanningen om een atoombom te verkrijgen “bespoedigt”.

Moskou tegen nieuwe Iran-sancties

De ministers werden het over niet meer eens dan het voorbereiden van nieuwe sancties. Een beslissing zou in december “denkbaar” zijn, zei Westerwelle. Nieuwe strafmaatregelen zouden ruim en breed gedragen moeten worden. “De financiële stromen moeten drooggelegd worden”, aldus de minister. Dit zou Teheran echter nog kunnen ontlopen door “volledige samenwerking en transparantie” betreffende zijn atoomprogramma.

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov zei maandag echter, dat het IAEA-rapport “niets nieuws bevat”. Volgens Russische persbureaus bevestigde Lavrov het verzet van Moskou tegen nieuwe Iran-sancties. Daarmee lijkt de hoop in de EU om bij de VN een verscherping van de strafmaatregelen te bereiken uitzichtloos.

Bron:

http://www.spiegel.de/politik/ausland/0,1518,797753,00.html

Vertaald uit het Duits door:

E.J. Bron (www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in EU, Iran. Bookmark de permalink .

3 reacties op Nederland sluit militaire aanval niet uit

 1. Rudolf zegt:

  Al die utopische denkers die er maar vanuit gaan dat Iran zich überhaupt laat stoppen. Dan moet je toch wel heel ver van de realiteit afstaan.
  Iran begint met een programma om kernwapens te maken. Heeft daar ik weet niet hoeveel geld en tijd in gestoken en zich van geen enkel argument of sanctie ook maar iets aangetrokken en is gewoon doorgegaan met het kernwapenprogramma. Nu zouden ze door nog zwaardere sancties ineens gaan stoppen? Ze zijn bijna klaar en gaan, uiteraard zou ik bijna zeggen, gewoon door totdat de bom bovenop de raket staat (zou ik als gefrustreerde mohammeddaan ook doen). Vervolgens zal die raket uiteindelijk een keer worden afgevuurd, waarschijnlijk richting Israël en anders wel naar de USA of USE(uropa). Hoe naief kunnen politici toch zijn. Hoe beter kunnen ze hun onvermogen etaleren om in te zien dat er mensen zijn die gewoon totaal anders denken dan zij.

  Like

 2. G.Deckzeijl zegt:

  Let op uw bankrekening en andere eigendommen, want onze Uri Rosenthal is HOOGST ONBETROUWBAAR en daarbij ook nog ACHTERBAKS. Verzinsel, denkt u? Nee hoor, hier hebt u het, zwart op wit. Lees o.a. artikel 27 van dit tractatenblad…
  http://tinyurl.com/dx4yz7l
  Pak deze ook nog maar even mee: http://tinyurl.com/7sbftbr
  Nou zou menigeen denken dat alle Nederlanders wel in de gordijnen zouden vliegen, maar nee hoor, er gebeurt helemaal niets. Den Haag ook weer blij natuurlijk, want wat is nou makkelijker dan regeren zonder protesten?
  Iemand wel eens van Fredrick Douglas gehoord? Ergens tussen 1817 en 1895 zei hij hetvolgende:
  “Geen enkele macht doet ongevraagd concessies. Zomin als dat ooit gebeurd is, zomin zal het in de toekomst gebeuren. Vind uit waar een volk zich gewillig aan zal onderwerpen en je weet precies hoeveel onrecht en kwaad het zal ondergaan. Het zal niet eindigen voor er, met woorden, geweld, of met beide, verzet geboden wordt. Hoe ver tirannen gaan kunnen wordt al vooruitbepaald door de duldzaamheid van hen die onderdrukt worden”.

  Like

 3. potlood zegt:

  Wel een lachertje dat uitgerekend Nederland zegt niets uit te sluiten, onze strijdkrachten zijn in totaal minder dan 1% van wat Iran ter beschikking heeft !

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s