Onrust in Opper-Egypte: Nubiërs eisen rechten

Twee weken voor de parlementsverkiezingen in Egypte nemen de spanningen tussen de minderheid van de Nubiërs en veiligheidstroepen in Opper-Egypte duidelijk toe. De “Gesellschaft für bedrohte Völker” (GfbV,  Genootschap voor bedreigde volkeren) in Göttingen berichtte maandag dat er in de bij Duitse toeristen populaire stad Assoean een uitgaansverbod zou zijn ingesteld om demonstraties van de Nubiërs te verhinderen.

Daarvoor had de politie straatgevechten met woedende demonstranten gevoerd, die de belangrijkste straat langs de Nijl hadden bezet. De veiligheidstroepen beëindigden de acties met geweld met gebruikmaking van de gummiknuppel en traangas. De directe aanleiding voor de protesten was de dood van een Nubische veerman, die zaterdag overleed aan zijn verwondingen. De Nubiër was na een woordenwisseling op 6 november door een politieagent neergeschoten. Dit was al het derde incident binnen enkele weken waarbij een Nubiër willekeurig door de politie werd gedood.

Sinds de val van Hosni Moebarak op 25 januari 2011 escaleren volgens informatie van GfbV de al lang bestaande spanningen in Opper-Egypte. De Nubiërs, die onder het regime van de dictator hun kritiek op hun gedwongen verhuizing m.b.t. de bouw van de Assoean-stuwdam niet in openlijk konden uiten, eisen steeds massaler hun rechten op. Zo staken eind augustus 2011 demonstranten zelfs de ambtszetel van de gouverneur in Assoean in brand.

De Nubiërs eisen, dat ze erkend worden als een van de oudste culturen en volkeren van Egypte. Ze beschouwen het als de bittere ironie van de historie, dat ze tegenwoordig verpauperd zijn en als tweederangs burgers behandeld worden, terwijl andere Egyptenaren buitenlandse toeristen door de plaatsen van de farao´s rondleiden en aan hen de duizenden jaren oude hoogontwikkelde cultuur van de voormalige heersers van het Nabije Oosten uitleggen. Al jarenlang stromen er steeds meer werkelozen uit de verpauperde provincies in Opper-Egypte naar de toeristenregio. De nieuwkomers controleren ongeveer 75 % van het economische leven in Assoean. Voor de arme Nubiërs blijven er dan weinig perspectieven over. In de regio Assoean leven ongeveer 1,5 miljoen Nubiërs, ongeveer 500.000 hebben zich in de grotere steden van het land gevestigd. Veel Nubiërs willen naar hun oorspronkelijke woongebied langs de Nijl terugkeren.

Driemaal binnen 60 jaar werden de in Egypte levende Nubiërs gedwongen verhuisd i.v.m. de bouw van stuwdammen. In september 2011 had minister-president Essam Sharaf hen beloofd om hen de terugkeer naar hun oude land langs de Nijl toe te staan. Maar ook deze belofte heeft niet kunnen zorgen voor een vermindering van de onlusten.

Bron:

http://www.gfbv.de/pressemit.php?id=2936

Auteur: Ulrich Delius

Vertaald uit het Duits door:

E.J. Bron (www.ejbron.wordpress.com)

 

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in "Arabische Lente", Afrika, Arabische wereld, Nieuws. Bookmark de permalink .

2 reacties op Onrust in Opper-Egypte: Nubiërs eisen rechten

 1. G.Deckzeijl zegt:

  Nog een leuke, ook uit Egypte… http://tinyurl.com/7nvomd8
  (ben benieuwd hoe lang ze dat volhoudt met al die moslimbroederschap-idioten)

  Like

 2. Columnist zegt:

  In de Islamitische wereld zijn de zonen van blanke vrouwen de baas over de zonen van zwarte vrouwen. Knap racistisch.
  Maar God bestaat, en de Hel is eeuwig.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s