Wat een moedige vrouw!

Een Egyptische blogster begeeft zich in levensgevaar. Ze publiceert een naaktfoto van zichzelf, omdat ze eindelijk vrijheid wil. Ze trapt met schoenen op een hoofddoek – een heiligschennis. Dat doet ze, terwijl Duitse (Nederlandse!?) feministes – met uitzondering van Alice Schwarzer – überhaupt nog niet begrepen hebben welke prijs vrouwen betalen die in de islam zijn geboren. En vooral: welke prijs ze betalen om eruit te komen.

De “Süddeutsche Zeitung” schrijft hierover:

Blogster vecht voor vrijheid van meningsuiting in Egypte – Kijk, ik ben naakt, accepteer me!

Ze draagt alleen maar rode schoenen en netkousen: haar naaktfoto´s wil Aliaa Magda Elmahdy begrepen zien als protest tegen de censuur in Egypte. Bloggers zoals zij hebben meegeholpen het regime van Moebarak omver te werpen. Nu maakt ze mee hoe het land desondanks steeds conservatiever wordt. De internetactivisten willen dat veranderen, maar veel liberalen zijn bang, dat dit alleen maar de islamisten zou helpen.

De foto´s zijn slecht belicht en liefdeloos in scene gezet. Foto´s, die op dit moment voor opwinding onder veel Egyptenaren zorgen. Wat telt, is het motief: een vrouw, bijna naakt, gekleed in netkousen en met rode schoenen aan. Een pin-upgirl, zoals ze op duizenden sites op internet te zien zijn. Ook in Egypte.

Maar deze foto is anders. De vrouw, die hier poseert, is geen anoniem naaktmodel, dat door islamitische conservatieven als verschijnsel van westerse verdorvenheid zou kunnen worden vervloekt. De vrouw is Egyptische, ze woont in Egypte. Dat geeft ze in ieder geval aan. Ze heeft de foto´s op haar blog onder haar eigen naam gepubliceerd. Ze heet Aliaa Magda Elmahdy en zegt: “Mijn lichaam is van mij.”

Moebarak is weg, de taboes zijn gebleven

De foto is een affront, want in Egypte heerst censuur. Dat was onder Moebarak zo en het is na de val van de dictator onder de nu heersende militaire raad niet veel beter geworden. De persvrijheid en de vrijheid van meningsuiting worden nog steeds beperkt. Naaktheid en seksualiteit zijn maatschappelijke taboes. Wie erover praat, moet bang zijn voor zijn leven. Dat geldt voor Aliaa Magda Elmahdy en voor andere activisten, die op internet in opstand komen.

Bloggers en Twitteraars hadden er een belangrijk aandeel in dat de dictator moebarak ten val werd gebracht. Nu moeten ze inzien, dat de val van de heerser niet automatisch het maatschappelijke klimaat veranderd heeft. Egypte blijft conservatief. En de invloed van de islam neemt toe.

Televisieshows van religieuze predikers zijn erg populair. Het aantal hoofddoeken in het openbaar neemt toe, zoals een video op YouTube nadrukkelijk laat zien. In de video zijn geslaagde studentes van de universiteit van Cairo te zien in de loop der tijd – in toenemende mate gesluierd:

Moebarak heeft er tegenover het Westen altijd op gepocht de islamisten op hun nummer te zetten. Hij liet de Moslimbroeders opsluiten. Maar andere religieuze stromingen, zoals de Salafisten, hadden in ruime mate vrije spel. Zolang ze geen politieke deelname eisten, liet het regime hen hun gang gaan. Na de omwenteling maakten ze aanspraak op allebei: politieke en maatschappelijke invloed.

Daarbij komt, dat veel Egyptenaren, die ooit als gastarbeiders in Saoedi-Arabië werkten, naar hun land terugkeren. Ze nemen niet alleen geld mee, maar ook de conservatieve wahabietische interpretatie van de islam, zoals deze in Saoedi-Arabië wordt geleefd.

Trappen voor de hoofddoek

Met toenemend zelfbewustzijn vertegenwoordigen islamistische conservatieven hun radicale opvattingen. Zo eist Abdel Monem al-Shahat, de woordvoerder van een salafistische groepering, van een televisiepresentatrice dat deze een hoofddoek zou moeten dragen. Anders zou hij haar geen interview toestaan.

Het zijn zulke religieuze fanatici, die Aliaa Magda Elmahdy graag zou willen provoceren. Op een van de foto´s zin haar ogen, haar mond en haar schaamstreek bedekt met een gele balk. “De balken moeten onze censuur van kennis, uitdrukking en seksualiteit voorstellen”, verklaart de blogster. Op haar Facebook-site doet ze er nog een schepje bovenop. Daar trapt ze op een foto met haar schoenen op een op de vloer liggende hoofddoek.

Om schoenen te laten zien geldt in de islamitische wereld alleen als belediging. En om daarmee op een religieus symbool rond te stampen, is voor veel Egyptenaren onbegrijpelijk. Ze zou in de hel belanden, wordt er in enkele commentaren onder de foto´s gezegd. Hoe zou men respect voor haar moeten hebben als ze zelf geen respect voor anderen en hun religie zou hebben?

Het antwoord van Elmahdy: “Ik trap op niemand. Ik trap op een stuk stof, dat het tot slaaf maken van vrouwen symboliseert. ”Ze zou zich tegen de samenleving keren, die op “geweld, racisme, seksuele intimidatie en huichelarij” opgebouwd zou zijn. Volgens haar Twitter-profiel ziet Elmahdy zichzelf als “seculiere, liberale, feministische, vegetarische, individualistische Egyptische”. Bovendien is ze naar eigen zeggen vanaf haar 16e atheïste.

Wie dit zegt, pleegt maatschappelijke zelfmoord. Op atheïsme of “afvalligheid van het geloof” staat in de islam de doodstraf. Seculier en liberaal zijn voor de islamisten prikkelende woorden. Feminisme sowieso. Vegetariër is men alleen maar als men zich geen vlees kan permitteren. En tegenover het individualisme staan in Egypte traditioneel de sterke relatie tot de familie en de gemeenschap. Elmahdy schrijft echter: “Mijn familie heeft geen recht op mijn lichaam of mijn handelingen.”

Naakt zou niet meteen vrij zijn, wordt er steeds opnieuw gezegd

De reacties zijn verdeeld. Terwijl veel commentatoren op het internet de moed van de activiste bewonderen, beschouwen anderen de identiteit van de vrouw als een vervalsing. Anderen verachten Elmahdy en beschuldigen haar van verslaafdheid aan aandacht.

Om jezelf zo te laten zien, zou geen teken van moed zijn, maar van een gebrek aan bescheidenheid, schrijft schrijft Twitteraarster @reemAwad. Naakt zou niet meteen vrij zijn, wordt er steeds opnieuw gezegd. @Elna7as_pasha schrijft: “Als ze zo de straat op zou gaan, zou ik dat als een beperking van mijn eigen vrijheid zien.”

Enkelen vrezen zelfs, dat de naaktfoto´s van Elmahdy de liberalen zouden schaden. Ze zou islamisten genoeg materiaal leveren om de naam van de liberale activisten te beschadigen. Als het naakt zijn liberalisme zou betekenen, zouden velen zich van liberale ideeën afkeren, citeert de internetkrant Bikyamasr een activist. De trend naar het conservatisme zou dan sterker worden.

Hoofddoeken ook voor mannen!

Dat schrikt Elmahdy niet af. En ze is niet alleen. Op haar blog heeft ze ook een foto van een naakte man geupload. Op Facebook riep ze mannen ertoe op om, net zoals de vrouwen, een hoofddoek te dragen. Hiermee zouden ze hun solidariteit met de vrouwen kunnen tonen. Volgens het motto: gelijke rechten en plichten voor iedereen.

Een nieuw opgerichte Facebook-groep eist meer rechten voor homoseksuelen in Egypte. De groep telt al meer dan 1300 leden – deels om haattirades tegen lesbiennes en homo´s te kunnen publiceren. De initiatiefnemers hebben aangekondigd om op 1 januari het Tahrir-plein in Cairo te willen bezetten, dat als symbool voor de bevrijding van het regime van Moebarak geldt.

Ze eisen hetzelfde als Aliaa Magda Elmahdy: vrijheid en zelfbeschikking.

Bron:

http://www.zukunftskinder.org/?p=16000#more-16000

Auteur: Jan Hendrik Hinzel

Vertaald uit het Duits door:

E.J. Bron (www.ejbron.wordpress.com 

 

 

 

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in "Arabische Lente", Arabische wereld, homofobie, Islam. Bookmark de permalink .

18 reacties op Wat een moedige vrouw!

 1. Serdar zegt:

  zeer moedige vrouw,

  Like

 2. Henk der Niederländer zegt:

  Doordat Ik nog al eens op Buitenlandse nieuwssites zit zal Ik binnenkort wel vertellen wat met deze vrouw gebeurd is.
  Maar Ik kan vertellen dat deze vrouw een pracht van een schijnproces gaat krijgen waar Roland Freisler zijn gore vingers bij afgelikt zou hebben

  Like

 3. Linsky zegt:

  Bijzonder dapper!

  Nu maar hopen dat er daar ook wat overheden wakker worden zoals hier….:

  http://politicalvelcraft.org/2011/11/14/u-s-sheriffs-rise-up-against-federal-government-sheriff-threatens-feds-with-swat-team/

  Like

 4. El Faisan zegt:

  Mooi uitgebreid artikel, maar ik ben niet anders van je gewend.

  Like

 5. ejbron zegt:

  @El Faisan

  Dank je! (was zo vrij om het artikel als link onder jouw artikel op AP te plaatsen) 😉

  Like

 6. G.Deckzeijl zegt:

  Knappe vrouw en ook nog eentje met LEF!(en met die foto van haar is ook niks mis, ze zier er in ieder geval 100 keer beter uit dan Mariëtte Mamer van de pvda in gala-tenue.) In 2004 bezocht ik vrienden in de voormalige DDR. Tijdens het winkelen werd ik toen geattendeerd op het volgende interview van Alice Schwarzer in Der Spiegel.
  Voor wie dat heeft gemist… http://tinyurl.com/6aq35ll
  Schwarzer’s visie over de hoofddoek is glashelder.

  Like

 7. Wachteres zegt:

  @ 17/11/ 6.38.G.D.: ‘Gelukkig zijn en blijven alle mannen knap, hoe oud zij ook worden’. 😦 😉

  Een bewonderenswaardige vrouw is deze Egytische zeker. Wat een moed!

  Het is gruwelijk dat de duivelse fundamentalisten steeds meer invloed krijgen op alle ook de Westerse samenlevingen, geholpen en gestimuleerd door onze linkse landverraders.

  Like

 8. vederso zegt:

  Aanrader; Seyran Ates – Der Islam braucht eine sexuelle Revolution. Eine Streitschrift.
  Ullstein Verlag, Berlin, maart 2011. (219 pag.)

  Like

 9. G.Deckzeijl zegt:

  @Wachteres: Kom maar eens vrijblijvend koffie drinken.

  Like

 10. G.Deckzeijl zegt:

  Brekend Nieuws! Ik borduur nog efkes door over de hoofddoek(zie interview/Schwarzer): één of andere nuttige idioot heeft een boekje geschreven met de pakkende titel: HOOFDBOEK. Schrijver: Jan Knaap.(staat vandaag in de Metro)
  Meer te lezen op: http://tinyurl.com/cnprvmk
  Ik ben echt benieuwd wanneer dat oeverloze GEZEIK over die vlag eens een keer ophoudt. http://tinyurl.com/3k6a3qn
  (en van die politiek correcte subsidiespons motivaction krijg ik ook al een hele tijd de slingerschijt.)

  Like

 11. G.Deckzeijl zegt:

  Brekend Nieuws! Gedonder om foto’s van Aliaa begonnen!
  http://tinyurl.com/d64pvyg

  Like

 12. Wachteres zegt:

  @ G.D 10.53u. Hartelijk dank voor de uitnodiging.

  Helaas, mannen die zichzelf ‘God’s gift on earth for women’ vinden, zijn niet mijn type. 😛

  Like

 13. G.Deckzeijl zegt:

  @Wachteres, 17112011-1:15: heb ik ook nooit beweerd, zal ook niemand van mij kunnen beweren. Enne… ik heb een aantal jaren geleden besloten alleen te blijven.
  Want elke relatie geeft ook stress.

  Like

 14. Wachteres zegt:

  @ G.D: Ik maakte maar een grapje, omdat je het idee gaf dat je vrouwen alleen beoordeelt op hun uiterlijk.

  Mannen die dat doen moeten zichzelf wel aantrekkelijk vinden, want anders zou een beetje zelfkennis tot genuanceerdere gedachten brengen, denk ik.

  Tsjonge, ik word nog filosofisch.

  Hieronder een journalistieke mening over dit meisje. Ik kan me voorstellen dat zoiets in Egypte een schok teweeg brengt in de trant van: ‘Wat moeten we hiermee’.

  http://www.scoop.it/t/egypte-actualites/p/686962862/david-sims-understanding-cairo-the-logic-of-a-city-out-of-control

  ‘On sexuality and social radicalism in Egypt’. Klik op deze link en u krijgt het volledige artikel.

  Ik ben erg benieuwd hoe het met haar afloopt, trouwens. Ik ben daar niet gerust over.

  Henk, weet jij daar al meer van?

  Like

 15. louis-portugal zegt:

  Wachteres ik vrees idd. dat het met deze dappere dame fout gaat.
  Daar lopen teveel halve garen rond die op een onbewaakt ogenblik zullen “afrekenen” ,met in hun ogen, een grote zondaares.
  Er zijn daar nog veel te weinig mensen die anders willen en die waarschijnlijk over enige tijd helemaal helaas niets meer kunnen.
  Verlichting zal daar nooit komen want dat is twijfelen aan het woord van allah en dat mag niet van het geschrift van de Vrede.

  Like

 16. G.Deckzeijl zegt:

  Hoe zouden moslims vrouwen behandeld hebben als dat eeuwenlange geneuzel over besnijdenis en niet was geweest?
  http://tinyurl.com/cmzf8ba

  Like

 17. Pingback: Daad van solidariteit « ejbron

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s