Het geweld keert terug op het Tahrir-plein

Minstens één dode, meer dan 600 gewonden: Negen dagen voor het begin van de Egyptische parlementsverkiezingen heerst er in het stadscentrum van Cairo opnieuw chaos. De straatgevechten tussen demonstranten en veiligheidstroepen tonen aan dat de Militaire Raad de situatie nog lang niet in de hand heeft.

Het zijn scènes, die Cairo sinds het afdanken van president Moebarak in februari niet meer heeft beleefd: op het Tahrir-plein in het centrum van Cairo leverden duizenden demonstranten en veiligheidstroepen zaterdag tot diep in de nacht slag met elkaar. Daarbij kwam minstens één persoon om het leven. Het staatspersbureau Mena spreekt van 676 gewonden. De politie dreef de menigte steeds opnieuw met traangas uit elkaar, voordat de demonstranten zich opnieuw verzamelden.

De onlusten waren begonnen, toen de politie zaterdag een protestkamp wilde verwijderen. Ongeveer 100 demonstranten waren op het plein bij elkaar gekomen en eisten dat de heersende Militaire Raad de macht in het land aan de Nijl onmiddellijk zou moeten overdragen aan een civiele regering. Nadat het tot eerste schermutselingen tussen demonstranten en de politie was gekomen, mobiliseerden activisten via sociale media versterking. Toen het donker werd, stonden er al 5000 demonstranten en meerdere honderden politieagenten tegenover elkaar.

De onlusten in het stadscentrum doen niets goeds vermoeden voor de over negen dagen plaatsvindende parlementsverkiezingen in Egypte. Want ze tonen aan, dat de heersende Militaire Raad de situatie niet in de hand heeft. Alleen zo kon het gebeuren, dat het uit elkaar halen van een onschuldige sit-in een nieuwe krachtmeting tussen het volk en de overheid werd.

´s Nachts was nog niet duidelijk in wiens voordeel de strijd beslist zou worden: de jeugdorganisatie “6 april” riep de minister van Binnenlandse Zaken Mansoer el-Assawi op om onmiddellijk af te treden, omdat de politie weerloze burgers zou hebben aangevallen. Ook de machtige Moslimbroederschap veroordeelde het optreden van de veiligheidstroepen en dreigde, mocht de politie zich niet terugtrekken, zijn aanhangers naar het Tahrir-plein te roepen.

Late gewaarwording

De onlusten op zaterdag werden aangemoedigd door de toenemende frustratie van veel activisten van de revolutie. De jongeren, die in januari en februari lijf en leden hadden ingezet voor de val van het regime, zien zichzelf nu, aan de vooravond van de verkiezingen, naar de rand van het politieke toneel gedrongen. Daaraan zijn ze niet helemaal onschuldig: Veel van de jongeren, die tijdens de revolutie actief waren, hebben verzuimd om aandacht te schenken aan het politieke leven. Ze komen er nu te laat achter, dat ze zichzelf weliswaar mogen beschouwen als de graalhoeders van de revolutie, maar tijdens de verkiezingen zullen verdwijnen in betekenisloosheid. “We hebben het speelveld overgelaten aan de anderen en zullen hiervoor bij de verkiezingen de rekening betalen”, zegt Mahmoud Afifi, een van de organisatoren van de revolutie in het voorjaar.

Het probleem van de jongeren van het Tahrir-plein is, dat velen van hen vervallen in de rol van waarnemer. Ze twitteren liever over wantoestanden dan ze op te heffen. Zo hebben ze tegen de diep in de samenleving gewortelde organisaties zoals de Moslimbroeders – die al meer dan 80 jaar liefdadigheidswerk doen en zodoende van miljoenen arme Egyptenaren loyale aanhangers konden maken – geen kans.

Gaarkeukens verslaan Facebook-discussieforums: Het zullen de partijen van de politieke islam zijn, die bij de verkiezingen de winnaars van de Egyptische revolutie zullen blijken te zijn. Vrijdag hadden de Moslimbroederschap en de partijen van de radicale Salafisten al een keer bewezen wie de Egyptische massa aanstuurt: op hun oproep gingen honderdduizenden in Caïro en Alexandrië de straat op.

Drie zorgen van de jeugd

De Egyptische jeugd wordt tegelijk van drie kanten in de tang genomen: Ten eerste verwijt hij de heersende generaals de macht ook na de verkiezingen niet te willen afstaan. Ten tweede is hij bang, dat de zogenaamde “Felul”, blokfluiten van het oude regime, het nieuwe parlement binnen zouden kunnen trekken. “Deze mensen hebben het politieke leven in Egypte tientallen jaren lang gecorrumpeerd en hun netwerken zijn nog steeds intact”, zegt Afifi. Via een campagne, waarin voormalige aanhangers van Moebarak bekend worden gemaakt, proberen groepen jonge revolutionairen te verhinderen dat het nieuwe parlement gevuld zal zijn met oude kaders. “Maar dat zal ons niet helemaal lukken.”

De derde zorg van de jonge generatie is misschien wel de grootste: Namelijk dat de verkiezingen het einde van de korte zomer van vrijheid in Egypte zouden kunnen inluiden. Als de voorspellingen van enkele waarnemers uitkomen en de islamisten meer dan 505 van de zetels in het parlement behalen, zou Egypte er spoedig wel eens heel anders uit kunnen zien, vreest Amra Ali van de jeugdbeweging “6 april”. “Als de islamisten met een grote voorsprong winnen, kan de vrijheid, die we ons bevochten hebben, snel weer voorbij zijn.”

Bron:

http://www.spiegel.de/politik/ausland/0,1518,798822,00.html

Auteur: Ulrike Putz

Vertaald uit het Duits door:

E.J. Bron (www.ejbron.wordpress.com)

Bekijk ook onze nieuwspagina

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in "Arabische Lente", Islam, Islamisering, Nieuws. Bookmark de permalink .

2 reacties op Het geweld keert terug op het Tahrir-plein

 1. V.K. zegt:

  -Een andere optie is dat het leger vanwege de rellen de noodtoestand afkondigt en de verkiezingen annuleren….Overigens is het vreemd dat juist de MB aan het rellen is geslagen, tijdens de revolutie hielden zij zich afzijdig en wachtten geduldig de uitslag van de revolutie af, wetende dat zij een grote, zoniet de grootste achterban hebben welke bij de verkiezingen voor een overwinning zou zorgen.Kan mij niet voorstellen dat deze organisatie(MB) met z’n lange termijn politiek nu, vlak voor de verkiezingen opeens z’n geduld verliest.

  Like

 2. TP zegt:

  De Moslim Broederschap krijgt het in Egypte voor het zeggen en de vrijheid van het volk zal verder weg zijn dan ooit.
  Dat komt ervan als je de duivel blijft aanroepen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s