Interview met de Syrische grootmoefti Ahmed Badr al-din Hassoun

Assad zou kunnen aftreden.


Spiegel: Sjeik Hassoun, sinds maart zijn er in Syrië minstens 3000 doden te betreuren – kan een burgeroorlog nog worden verhinderd?

Hassoun: Dat is mogelijk, maar dan moeten alle partijen die vrede ook echt willen. Zojuist heeft de regering met een voorwaarde ingestemd. Ze zal het leger en de tanks uit de binnensteden terugtrekken. Men moet zich ervan bewust zijn hoe alles is begonnen om te begrijpen hoe lang de weg van de verzoening nog is – sommige krachten, vooral uit het buitenland, hebben belang bij een verdere escalatie.
 
Spiegel:
Hoe bedoelt u dat?

Hassoun: In maart kwam het in Daraa tot een volledig gerechtvaardigde en vreedzame demonstratie tegen de gouverneur van de regio, die schoolkinderen in de gevangenis had gegooid. Daraa is een om z’n smokkel bekend staande plaats aan de grens met Jordanië. Ik ben daar meteen heen gereisd en heb de situatie gekalmeerd en de mensen een onafhankelijk onderzoek beloofd. Op mijn initiatief zette de president de gouverneur af. Maar toen stookten vooral vanuit Saoedi-Arabië binnengekomen imams met hun hetze-slogans de zaak op. De in de Golf gevestigde nieuwszenders Al Jazeera en Al Arabiya hielpen daarbij, door valselijk te beweren dat de geestelijkheid aan de kant van de demonstranten zou staan.

Spiegel: De opstand tegen Assad is niet veroorzaakt door de repressie door het regime, maar zou door het buitenland aangestuurd zijn?
 
Hassoun:
Kijk naar het tweede centrum van de rellen naast Daraa: Homs. Ook deze stad ligt vlakbij de grens, in dit geval de Libanese. Ook daar stroomden onplezierige elementen binnen: Irakezen, Afghanen, Saoedi’s, Jemenieten. Allen met een radicale, fundamentalistische agenda. Deze provocateurs vielen zelfs politiechefs in hun privéwoningen aan.

Spiegel: Het klinkt als een samenzweringstheorie, waarmee u het falen van het regime wilt goedpraten.

Hassoun: De regering is niet zoals u het beschrijft. Maar ze heeft politieke en economische fouten gemaakt en zichzelf niet snel en omvattend genoeg geliberaliseerd. Daarvoor is de president verantwoordelijk.

Spiegel: Momenteel heeft hij echter zeer aarzelend tot hervormingen besloten, toegestemd in beëindiging van het geweld onder massieve druk van de Arabische Liga. Heeft Assad de revolutie in het Nabije Oosten onderschat? Hebt u ook niet voorzien dat de autoritaire heersers in de regio weggevaagd zouden kunnen worden?

Hassoun: Ach, de Arabische Liga en de zogenaamde “Arabische Lente”. De Liga is naar mijn mening diep verdeeld in één vleugel, die zich in verzet ziet tegen Israël en een andere, die zich tegen een ogenschijnlijke Iraanse overheersing positioneert. Als de Liga al zo bezorgd is om Syrië – waar is dan hun protest over de veel ernstigere omstandigheden in Jemen, in Bahrein? En is het in Egypte werkelijk beter geworden? Moeten we blij zijn met de opkomst van islamistische partijen? Ik geloof in de strikte scheiding van kerk en staat.

Spiegel: Niet alle Islamisten zijn vijanden van de democratie. De overwinnaars van de verkiezingen in Tunesië verplichten zich tot het pluralisme, de AKP in Ankara praktiseert het pluralisme in hoge mate.

Hassoun: Negen maanden geleden was ik in Turkije en heb bijna alle toppolitici ontmoet en ik moet zeggen, ik was er van onder de indruk.

Spiegel: Uw noordelijke buur heeft de kant gekozen van de tegenstanders van Assad. Turkije staat het zogenaamde “Vrije Syrische Leger” toe vanaf zijn grondgebied aanvallen tegen het noorden van Syrië te organiseren. Het geeft ook onderdak aan de “Syrische Nationale Raad”, een overkoepelende organisatie van de oppositie, die een aantal maanden geleden in Istanboel haar formatie bekend gaf.
 
Hassoun:
Ja, dat heeft me zeer verrast en ik was er ook verontwaardigd over. Terwijl er zelfs nog helemaal geen politiek programma is van deze zogenaamde “Nationale Raad”. Ik zeg hen: Leg een programma op tafel, onderhandel met de Assad-regering over een realistisch tijdpad en laat dan de mensen beslissen, wie de meest overtuigende ideeën heeft.

Spiegel: Tenminste een deel van de tegenstanders van Assad schijnt in te zetten op een Libië-scenario. Op de gewapende strijd……

Hassoun: ….die kansloos is. Assad is geen Gaddafi, Syrië is niet vergelijkbaar met Libië. Wij zijn een natie met een grote cultuur, bloedige revoluties passen niet bij ons. Daarnaast hebben we een functionerend, zich van de traditie bewust en loyaal leger.

Spiegel: Dat zegt u. Veel soldaten hebben zich bij het verzet aangesloten.

Hassoun: Hoeveel, 50 of 55? Wij praten over een leger van meerdere tienduizend man sterk. Maar veel van de radicale predikers uit Saoedi-Arabië en de Golf stoken de mensen op. Ze vinden helaas in mijn vaderland onder soennitische imams ook enige gelijkgezinden. Tegen mij hebben ze een fatwa uitgesproken, omdat ik naar hun mening het geloof verraadt, te gematigd ben. Maar niet alleen ik sta op de hun lijst.
 
Spiegel:
Wie nog meer?

Hassoun: Ze hebben mijn onschuldige zoon Saria vermoord, een 22 jarige student, die altijd vriendelijk was tegen iedereen, die “internationale betrekkingen” studeerde en die religie niet tot z’n beroep wilde maken – zover over de door u, in een ander verband, aangeklaagde verantwoordelijkheid van de sibbe. Ach, hadden de vier aanvallers mij in zijn plaats getroffen!

Spiegel: In uw grafrede bedreigde u Europa en de V.S. met zelfmoordaanslagen?

Hassoun: Ik heb niet met zelfmoordaanslagen gedreigd, maar een scenario geschetst, dat zich gemakkelijk uit de situatie ontwikkelen kan en heb, voor dat wat zou kunnen gebeuren, gewaarschuwd. Men heeft de zinnen uit hun context gehaald en er een andere draai aan gegeven. De samenhang waar mijn woorden betrekking op hadden, was daarnaast een noodweersituatie: Een mogelijke NAVO-aanval op Syrië……

Spiegel: ….. die door de vroegere Amerikaanse kandidaat voor het presidentschap John McCain en ook enige oppositionele Syriërs in het spel is gebracht.

Hassoun: Als het zover komt, zal de wereld exploderen. Dan komt het tot een zeer groot bloedbad, dat ook het Westen zal raken. Daarom zou vooral het Westen zich in de regio meer moeten inzetten: de Europeanen zouden betere bemiddelaars zijn dan de Arabische Liga.

Spiegel: Terug naar uw grafrede……

Hassoun: …….waarvan het karakter van de door u geciteerde zinnen vervalst wordt. Mij ging het niet om aan te stichten tot oorlog, maar om verzoening – zelfs met de moordenaars van mijn zoon Saria. “Voor diegenen die hem hebben omgebracht, vraag ik God, dat ze niet uit dezelfde beker moeten drinken als ik. De beker van het leed”, heb ik gezegd. “Ik vraag God jullie te vergeven.” En ik heb alle ouders opgeroepen, van wie de zonen wapens dragen: Zorg ervoor dat ze hun geweren niet meer gebruiken.”

Spiegel: U hebt echter ook beweerd wat het doel van de moordenaars zou zijn, namelijk niet Saria maar Syrië. Zij willen dat Syrië voor het Zionisme en Amerika neerknielt. Als u de daders zoekt in kringen van soennitische extremisten, waarom klaagt u dan Israël en Amerika aan?

Hassoun: Er zijn nauwe banden tussen het Saoedische koningshuis en het Amerikaanse Witte Huis. De Amerikanen staan vaak aan de kant van de onderdrukkers. Ik sta altijd aan de kant van de onderdrukten.

Spiegel: En wat betekent dat voor uw rol in Syrië?

Hassoun: Ik voel mij grootmoefti van alle 23 miljoen Syriërs, niet alleen van moslims, maar ook van christenen en zelfs van atheïsten. Ik ben iemand van de dialoog. Wie weet, als op een dag een agnost mij met betere argumenten zou overtuigen, zou ik overgaan tot het niet-geloof. En zou mij een oppositioneel politiek programma enthousiast maken, ga ik ook daar van standpunt ruilen.

Spiegel: Wat moet uw nalatenschap als godsdienstgeleerde zijn?

Hassoun: Het bloedvergieten moet stoppen! Als het mij zou kunnen lukken de vrede dichterbij te brengen, dan mogen mijn vijanden mij doden – daarvoor zou ik graag mijn leven geven!

Spiegel: Sjeik Hassoun, we danken u voor dit gesprek.

Bron:

http://www.spiegel.de/international/world/0,1518,796363-2,00.html

Interview: Erich Follath

Vertaald uit het Engels door:

vederso

Bekijk ook onze nieuwspagina

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in "Arabische Lente", Arabische wereld, Islam. Bookmark de permalink .

Een reactie op Interview met de Syrische grootmoefti Ahmed Badr al-din Hassoun

  1. Pingback: Waarom laat Europa Syrische minderheden in de steek? | AmsterdamPost – De keerzijde van het nieuws

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s