Daad van solidariteit

Screenshot_48

Ze moest duizenden, deels ophitsende, commentaren en bedreigingen op haar blog dulden – nu krijgt de Egyptische Aliaa Magda Elmahdy steun voor haar omstreden protestactie. Tientallen Israëlische vrouwen trokken spontaan hun kleren uit.

Enkele tientallen vrouwen, schaars tot helemaal niet gekleed, poseren uit solidariteit met Aliaa Magda Elmahdy: de kwestie van de 20-jarige Egyptische, die met naaktfoto´s op haar blog Egypte op de kop zette, heeft vrouwen in Israël het afgelopen weekend tot bijna net zo´n luchtig geklede protestactie geïnspireerd.

“Liefde zonder grenzen”, staat er op het spandoek dat de naakte lichamen van de deelneemsters deels bedekt. Onder dit motto had de Israëlische Or Tepler via Facebook tot de fotoshoot opgeroepen, nadat ze de reacties op Elmahdy´s blog had gevolgd. Het zou haar op haar zenuwen zijn gaan werken dat Elmahdy zoveel vreselijke commentaren en bedreigingen met de dood zou hebben ontvangen, vertelde de 28-jarige Tepler aan de Israëlische nieuwssite “Ynet”.

Daarom zou ze samen met anderen solidariteit met de Egyptische willen hebben laten zien, namelijk dat ze naast al die negatieve reacties ook ondersteuners heeft, tot ver over de landsgrenzen heen. Bij de Facebook-actie hadden zich volgens “Ynet” ongeveer 100 vrouwen aangemeld, uiteindelijk gingen er ongeveer 40 vrouwen uit solidariteit met Aliaa Magda Elmahdy het afgelopen weekend uit de kleren.

De studente kunst- en mediawetenschappen van de American University in Cairo had eind oktober op haar blog “Dagboek van een opstandelinge” een voor Egyptische omstandigheden pikant portret gepubliceerd. Met de provocatieve zwart-witfoto kwam ze op voor vrije kunst en vrijheid van expressie en zorgde zodoende voor een schandaal in het islamitische gevormde land, waar naakte huid verboden is en stelletjes elkaar niet in het openbaar mogen kussen. Dat Elmahdy en haar vriend, de blogger Karim Amer, niet getrouwd zijn, maar zich desondanks in het openbaar als paar laten zien, beschouwen critici als een bijzondere belediging van de maatschappelijke waarden van Egypte.

Daarom dreigen er voor Elmahdy en vanwege de naaktfoto´s op haar blog wellicht ook nog juridische consequenties: meerdere advocaten beschuldigen het paar ervan immoraliteit te verbreiden en de religie te misachten. Of het Openbaar Ministerie zich zal bezighouden met de beschuldigingen is nog onduidelijk.

Screenshot_47

Bron:

http://www.spiegel.de/panorama/gesellschaft/0,1518,798906,00.html

Vertaald uit het Duits door:

E.J. Bron (www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in "Arabische Lente", Arabische wereld, Islam, Islamkritiek. Bookmark de permalink .

Een reactie op Daad van solidariteit

  1. Vasti zegt:

    Uitstekende actie!
    Samen één front vormen tegen onrecht.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s