Enorme zege voor Partido Popular in Spanje

Screenshot_44

Debacle voor de regerende socialisten, overwinning voor de conservatieven. Zo kan men heel kort de uitslag van de parlementsverkiezingen in Spanje van zondag omschrijven. 35,8 miljoen Spanjaarden konden hun stem uitbrengen en bezorgden de huidige regeringschef Zapatero en zijn Socialistische Partij (PSOE – Partido Socialista Obrero Espagñol) een enorme nederlaag. De winnaar is de Conservatieve Volkspartij (PP – Partido Popular), die 44,5% van de stemmen kreeg en een absolute meerderheid van 186 kandidaten zal hebben in het nieuwe parlement.

De nieuwe regeringschef wordt de 56-jarige voormalige oppositieleider Mariano Rajoy. Hij kondigde een “gezamenlijke inspanning” van alle Spanjaarden bij het bestrijden van de schuldencrisis aan. De hoogste prioriteit van de nieuwe regering zal de economische crisis en de strijd tegen de werkloosheid zijn. Bovendien wil Rajoy een rigoureus bezuinigingsprogramma invoeren en aan Spaanse regio´s met hoge schulden een verbod betreffende begrotingstekorten opleggen. Op alle gebieden zal worden bezuinigd met uitzondering van de pensioenen.

“Wij zullen geen wonderen volbrengen, we hebben echter ook geen wonderen beloofd”, zei de nieuwe regeringschef in de nacht naar maandag.

Socialisten verrast over de omvang van de nederlaag

Met het oog op de buiten controle geraakte economische situatie probeerde de regeringspartij zichzelf te redden door de verkiezingen naar voren te schuiven. Over het algemeen werd een nederlaag van de sinds zeven jaar regerende socialisten verwacht. Dat deze echter nog groter was dan voorspeld, was voor velen desondanks een verrassing, want met slechts 29% van de stemmen behaalden ze hun tot nu slechtste verkiezingsresultaat.

De socialisten wordt verweten dat zij de omvang van de economische problemen na hun verkiezingsoverwinning in 2008 te lang onderschat zouden hebben, wat tot een enorm verlies van vertrouwen leidde in hun competentie om problemen op te lossen. Spanje heeft de hoogste werkloosheid in de EU, de economie stagneert en de schuldencrisis bracht het land vlak voor de verkiezingen financieel op de rand van de afgrond.

Linksen en Basken winnen ook

Ook “Verenigd Links” en de Baskenpartij behoren tot de winnaars. Volgens de voorlopige uitslagen behaalde “Verenigd Links” (IU) met elf zetels meer dan vijf maal zoveel zetels dan in 2008. Voor het eerst sinds meer dan tien jaar zullen er ook weer Baskische separatisten in het Spaanse parlement vertegenwoordigd zijn. Het nieuw gevormde bondgenootschap Amaiur won meteen zeven zetels en werd de sterkste politieke kracht in het Baskenland.

Screenshot_45

Bron:

http://www.unzensuriert.at/content/006211-Erdrutschsieg-fuer-Partido-Popular

Vertaald uit het Duits door:

E.J. Bron (www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Nieuws, Spanje. Bookmark de permalink .

Een reactie op Enorme zege voor Partido Popular in Spanje

  1. Jan zegt:

    Socialisten zijn verrast over de uitslag. Wat heeft dat volk toch een armetierige leefwereld. Die is niet groter dan hun neus lang is want daarna begint de betonnen plaat. Zapatero heeft in zijn gehele regeringsperiode, dwz dat hij als een lamzak zat te niksen, slechts één enkel ding bereikt: het homohuwelijk. Ik zou mij doodgeneren als dat mijn enige wapenfeit zou zijn.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s