“Moslimzusters” voor beperking van vrouwen- en kinderrechten

Screenshot_6

Een verslechtering van de mensenrechtensituatie in het geval van een verkiezingsoverwinning van de “islamisten” is afzienbaar.

De “Vrijheids- en Gerechtigheidspartij” van de Moslimbroeders gooit bij de voor 28 november geplande parlementsverkiezingen in Egypte ongeveer 70 kandidates in de strijd. Zoals de Internationale Gesellschaft für Menschenrechte (IGFM) bericht, is het verkiezingsprogramma van de kandidates ongeveer hetzelfde als dat van hun mannelijke collega´s fundamenteel-islamistisch en keert zich tegen de vooruitgang op het gebied van vrouwen- en kinderrechten. De zogenaamde “Moslimzusters” worden zelf binnen de partij gediscrimineerd. Ze mogen nog steeds niet aan verkiezingen binnen de partij meedoen, ook het lidmaatschap in de hogere partijorganen is alleen voorbehouden aan mannen, aldus IGFM.

Naar schatting 25% van de leden van de “Vrijheids- en Gerechtigheidspartij” (zo heten de Moslimbroeders na de uitgevonden revolutie) zijn vrouwen. In het jaar 2000 stelde de partij haar eerste vrouwelijke kandidaat op en maakte daarmee haar afkeer duidelijk van haar positie tot dan toe, namelijk dat de taak van de vrouw de huishouding en de kinderopvoeding zou zijn. Tot 2000 beperkte de politieke rol van de vrouwen binnen de partij zich tot het steunen van de mannelijke kandidaten en het mobiliseren van kiezers. Azza al-Garf, een van de kandidates, verklaarde tegenover het onafhankelijke dagblad “al-Masry al-Youm”, dat zij in het geval van haar overwinning zich zou inzetten voor het terugtrekken van wetten, die “onder moebarak werden uitgevaardigd en tegen de sharia en de menselijke natuur zijn.”

Bedoeld worden o.a. een onder Moebarak aangenomen wet die vrouwen het recht toestaat om zich onder bepaalde omstandigheden van hun mannen te laten scheiden, het wettelijke verbod op genitaliënverminking van vrouwen en een wet, die het voor vrouwen mogelijk maakt om hun kinderen te laten registreren zonder de naam van de vader te moeten opgeven. Volgens de “Moslimzusters” zou een vrouw weliswaar het recht moeten hebben om te mogen werken, echter alleen op bepaalde voorwaarden.”een vrouw heeft het recht om uit te gaan zolang ze niet door haar kleding of haar gedrag de bepalingen van de sharia overtreedt”, aldus Mashhour, die ook kandideert voor de parlementsverkiezingen. Ze is ook voorstander van islamitische kledingvoorschriften voor vrouwelijke werknemers op de werkplek.

Geringe politieke participatie van Egyptische vrouwen

De woordvoerder van het bestuur van IGFM Martin Lessenthin is zeer verontrust over de vrouwenrechtenverachtende opvattingen van de “Moslimzusters” en ziet in het geval van een verkiezingsoverwinning een acute bedreiging van vrouwen- en kinderrechten in Egypte. Lessenthin geeft echter ter overweging, dat “het plaatsen van vrouwelijke kandidaten op de verkiezingslijsten doet vermoeden, dat de Moslimbroeders niet echt rekening houden met een verkiezingsoverwinning van hun vrouwelijke kandidaten. Slechts op 7 van de 46 lijsten duikt er een vrouw in de bovenste helft op”, aldus Lessenthin. Dit is in Egypte echter niets bijzonders: Uit een vergelijking van de kieslijsten van het door de “Vrijheids- en Gerechtigheidspartij” aangevoerde verkiezingsbondgenootschap “Democratische Alliantie” met die van de liberale Wafd-partij komen slechts marginale verschillen tevoorschijn wat betreft de positie van  vrouwen.     

Screenshot_7

Bron:

http://koptisch.wordpress.com/2011/11/21/%E2%80%9Emuslimschwestern-fur-beschneidung-von-frauen-und-kinderrechten/

Vertaald uit het Duits door:

E.J. Bron (www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in "Arabische Lente", Arabische wereld, Islam, Islamisering, sharia. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s