Servië: Immigrantenstroom als prijs voor toetreding tot de EU

Screenshot_5

Servië heeft al twee jaar lang te lijden onder een unieke immigrantenstroom. Het aantal asielzoekers in het land is sinds 2008 35x zo groot, met op dit moment 2700. Volgens informatie van het Ministerie van Binnenlandse Zaken waren er in het jaar 2008 77, in het jaar 2009 275 en in het jaar 2010 522 asielzoekers. De beide vluchtelingencentra zijn gezien de massale toestroom van immigranten uit Afghanistan, Pakistan en Afrika volledig overbelast.

Onlangs vond er in Banja Koviljaca, in de buurt van een van de opnamecentra, een demonstratie plaats, waarbij ongeveer 2000 Serviërs hun stem verhieven tegen de voortdurende toestroom van asielzoekers en illegale vluchtelingen. Al enkele weken leven de inwoners van het rustige kleine stadje in angst, nadat op 27 oktober een Britse staatsburger, die op bezoek was in Servië, door vijf Afghanen werd verkracht. Een van de vermoedelijke daders is een 25-jarige asielzoeker, die geïdentificeerd en gearresteerd werd. Naar de andere vier daders wordt nog gezocht.

Op de in de Balkan gespecialiseerde Franse internetsite “Courrier des Balkans” verklaart Miroslava Jelačić van de vluchtelingenorganisatie “Grupa 484”, dat de illegale immigranten overwegend uit Afghanistan en Pakistan via Turkije, Griekenland en Macedonië het land zouden binnenkomen. Hun reis zou worden georganiseerd door regionale maffiaorganisaties, die functioneren als een ketting en het ene land met het andere verbinden. Sommige illegalen zouden alleen op doorreis zijn in Servië om de Schengen-zone te bereiken, anderen zouden hier blijven. “Het speelt eigenlijk helemaal geen rol hoe ze het land zijn binnengekomen. Waar het op aankomt, is hun situatie te reguleren zodra ze op Servisch grondgebied zijn aangekomen”, eist Jelačić.

De regering van Servië klaar voor nog meer asielzoekers

De regering reageert ondanks de ontevredenheid van de Servische bevolking niet. Om bij de Europese Unie in het gevlei te komen, heeft de plaatsvervangende burgeradvocaat Tamara Lukšić Orlandić zelfs aangekondigd dat Servië bereid zou zijn om de komende maanden een nog groter aantal asielzoekers op te nemen. “Als land, dat streeft naar toetreding tot de EU, moeten we de Europese standaards respecteren en asielzoekers opnemen, waarbij onze speciale aandacht uitgaat naar minderjarigen”, zegt Lukšić Orlandić.

Video:

Bron:

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=S7NT00q0ovw

Vertaald uit het Duits door:

E.J. Bron (www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in EU, Immigratie. Bookmark de permalink .

4 reacties op Servië: Immigrantenstroom als prijs voor toetreding tot de EU

 1. Linsky zegt:

  Hebben zij dan een speciaal belang ook bij die minderjarigen..?
  Voor de handel of zoiets?

  Like

 2. Columnist zegt:

  Daar was de Balkanoorlog in de jaren negentig voor.

  Like

 3. Henk der Niederländer zegt:

  Men gaat er waarschijnlijk van uit dat na de joegoslavische oorlog de Serven murw geslagen zijn en dat in Servie hetzelfde zal gebeuren als in west Europa.
  De Servische mentaliteit kennende zal er binnen niet al te lange tijd weer een hoop trammelant uitbreken.

  Like

 4. Pingback: BOINNK!!! | Ook Servië gaat een grote prijs betalen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s