Saoedi-Arabië probeert onlusten te bagatelliseren

De “Arabellie” knaagt aan de oostelijke provincies van Saoedi-Arabië. Op dit moment vinden daar onlusten plaats met doden.

Bij onlusten in het olierijke oosten van Saoedi-Arabië zijn maandag vier burgers om het leven gekomen. Dat bericht het Ministerie van Binnenlandse Zaken in Riyad. Negen andere personen zouden bij onlusten in de stad Katif gewond zijn geraakt, onder wie een vrouw en twee leden van de veiligheidstroepen.

Twee jonge mannen uit de regio, waarin overwegend Sjiieten leven, werden tijdens een demonstratie doodgeschoten. Twee anderen stierven, volgens informatie van het ministerie, toen “onbekende criminelen” tijdens de rouwplechtigheid voor een van de doden op de veiligheidskrachten schoten, die daarna het vuur beantwoordden.

De regering in Riyad probeert de zaak uiteraard te bagatelliseren en schuift deze in de schoenen van een of andere Iraanse agent:

Het ministerie verklaarde, dat de “opstand” het resultaat zou zijn van “buitenlandse planning”. Daarmee wordt volgens inschatting van waarnemers het Sjiietische regime in Iran bedoeld.

Maar er zit veel meer achter. Het valt ook niet eenvoudig te verklaren met de twist tussen de Sjiieten en de Soennieten, zoals de media doen, want Sjiieten en Soennieten bestonden de afgelopen decennia ook al. Alleen dat destijds de olie nog rijkelijk stroomde en daarom de mensen niet zo ontevreden waren. De echte problemen zouden echter wel eens dezelfde kunnen zijn als die in Egypte, Libië of Syrië, ook al lijdt de bevolking nog geen honger. Maar de werkloosheid, en daarmee de financiële situatie van juist de jonge generatie, daalt in het land van herkomst van de islam niet. Anderzijds is hier de religieuze onderdrukking van de bevolking zo groot, dat de ontevredenheid ook steeds opnieuw een opstand tegen de geboden van de islam is. Op dit moment zou het gaan om onlusten in de oostelijke provincies tegen het koningshuis, wanneer men de media mag geloven – hoewel journalisten daar maar weinig vrijheid genieten.

Een interessante noemenswaardige zaak hierbij is: Net zoals in Europa de grijze eminenties proberen de ontevredenheid van de autochtonen in de oude banen rechts-tegen-links te sturen om ze beter te kunnen controleren, zo probeert het Saoedische heersershuis (of wie hier de grijze eminenties ook mogen zijn) deze opstand – tot nu toe aardig succesvol – om te leiden naar een conflict Sjiieten tegen Soennieten:

Na arrestaties in de afgelopen maanden veranderden echter de slogans van de demonstranten, die in het begin nog “Geen Soennieten, geen Sjiieten, ze horen allemaal bij de islam” hadden geroepen. Op de nieuwste video-opnames, die volgens informatie van de activisten deze week werden opgenomen, roepen ze: “De dood voor (de heersersfamilie) al-Saud en “Weg met Mohammed bin Fahd” al-Saud, de prins en gouverneur van de oostelijke provincie.

Lees hier over de situatie in Reuters en de Neue Zürcher Zeitung.  

Video:

Bron:

http://www.kybeline.com/2011/11/24/saudi-arabien-versucht-unruhen-herunter-zu-spielen/#more-29270

Auteur: Kybeline

Vertaald uit het Duits door:

E.J. Bron (www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in "Arabische Lente", Arabische wereld, Islam. Bookmark de permalink .

2 reacties op Saoedi-Arabië probeert onlusten te bagatelliseren

 1. Columnist zegt:

  Een hele goede zaak. Werkeloosheid is voor jongeren een groot probleem. Alle vrouwen worden door de allerrijksten ontmaagd, en ontmaagden is in die cultuur zeer belangrijk.
  Ook is het zo dat de alleen de allerrijksten zonen hebben; de vrouwen in het paradijs worden niet zwanger.

  Like

 2. Columnist zegt:

  Hoe kan er eigenlijk werkeloosheid zijn als er gastarbeiders zijn? Mij lijkt het een gevalletje van ledigheid is het oorkussen van de duivel. Gelukkig maar.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s