Bij de vervroegde parlementsverkiezingen in Marokko hebben de “gematigde islamisten” gewonnen. De partij kon volgens de voorlopige uitslag 80 van de 395 parlementszetels behalen.
Bij de vervroegde parlementsverkiezingen in Marokko heeft de gematigd islamistische Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (PJD) gewonnen. De partij zou volgens de voorlopige uitslag 80 van de 395 zetels hebben behaald en daarmee meer dan iedere andere partij, zei Minister van Binnenlandse Zaken Taib Cherkaoui. Het zou echter nog niet om het eindresultaat gaan.
Ongeveer 13,5 miljoen kiezers konden bij de vervroegde verkiezingen voor het nieuwe parlement hun stem uitbrengen. Ze konden uit 31 partijen kiezen. Er waren 70 mandaten te vergeven – meer dan bij de parlementsverkiezingen in het jaar 2007. De opkomst bedroeg ongeveer 45,4%. Het Marokkaanse parlement telt in totaal 395 zetels. Daarvan zijn 90 mandaten voor vrouwen en 30 voor parlementariërs onder de veertig gereserveerd.
Al voor de verkiezingsuitslag had de PJD verklaard de verkiezingen te hebben gewonnen. De voorzitter van de parlementsfractie van de PJD, Lahcen Daoudi, zei, dat volgens de al uitgebrachte stemmen zijn partij minstens “meer dan honderd” zetels zou winnen. Al in de nacht op zaterdag had de PJD zichzelf als winnaar uitgeroepen.
EU ziet in de verkiezingen een belangrijke stap voor de democratie
De nationalistische partij Istiqlal van minister-president Abbas al-Fassi behaalde met 45 zetels de tweede plaats. Zijn partij zou bereid zijn om met de PJD een coalitie te vormen, zei het vooraanstaande lid van Istiqlal Abdallah Bakkali. Beide partijen zouden “gemeenschappelijke waarden en principes” hebben.
De centrumpartij RNI, die tot de huidige regeringscoalitie behoort, kwam op 38 zetels. De monarchistische PAM komt op 33 zetels, de socialistische USFP op 29.
In een gezamenlijke verklaring zeiden de hoge vertegenwoordiger voor buitenlandse zaken en veiligheidsbeleid van de EU Catherine Ashton en de EU-commissaris voor uitbreiding en nabuurschapbeleid Štefan Füle dat de verkiezingen een “belangrijke stap in het lopende democratiseringsproces van Marokko” zou zijn. De verkiezingen zouden in een “rustige en vreedzame atmosfeer” zijn verlopen. “De Europese Unie zal Marokko blijven steunen in het omzetten van zijn ambitieuze hervormingsagenda”.
Koning Mohammed VI. Blijft staatshoofd
De grondwetswijziging, die begin juli tijdens een referendum met een grote meerderheid werd aangenomen, versterkt de rol van het parlement in het wetgevingsproces evenals de positie van de minister-president. Koning Mohammed VI. Moet nu de PJD opdracht geven om een regering te vormen. Hij had de verkiezingen elf maanden vervroegd om het overslaan van de democratische protesten uit andere Arabische landen op Marokko te verhinderen. De 47-jarige koning blijft echter staatshoofd en chef van het leger.
De “gematigde islamisten” golden voor de verkiezingen al als favorieten. De PJD had zich in de verkiezingscampagne eerst sterk gemaakt voor het verbod op alcohol en tegen de organisatie van zomerse muziekfestivals. Later beloofden ze vooral om op te treden tegen armoede en het minimumloon met minstens 50% te verhogen. Ook willen ze de corruptie en de massale werkloosheid bestrijden.
http://www.zeit.de/politik/ausland/2011-11/marokko-wahl-islamisten
Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron (www.ejbron.wordpress.com)