De aanval op de joodse identiteit van Jeruzalem (+ video)

De voortdurende druk op Israël om niet in joodse wijken zoals Gilo te bouwen, maakt deel uit van een zich intensiverende globale campagne met het doel de stad opnieuw te verdelen.

Zoals zoveel aspecten van het Israëlisch-Arabische conflict wordt er over het thema Jeruzalem in een vacuüm zonder enige relatie tot de realiteit ter plaatse gediscussieerd. Daarbij wordt ook de afschuwelijke onderdrukking van de godsdienstvrijheid onder Jordaanse bezetting in het oostelijke deel van de stad tussen 1948 en 1967 bewust over het hoofd gezien. Heilige plaatsen van de Joden, zoals de 2000 jaar oude joodse begraafplaats op de Olijfberg, werden geschonden, de grafstenen gebruikt voor de bouw van latrines.

Alleen al in de Oude Stad werden 58 synagogen afgebroken, inclusief de oeroude Hurva-synagoge.

Abdullah el-Tal, de militaire gouverneur van Jordanië voor de Oude Stad en een hartstochtelijke antisemiet, verkondigde trots, dat er “voor het eerst in 1000 jaar geen enkele Jood meer in de joodse wijk over zou zijn…en omdat er ook geen enkel gebouw intact is gebleven, daarom ook een terugkeer van de Joden hier onmogelijk” zou zijn.

Ook christenen werden mishandeld: in die tijd verliet meer dan 60% van hen de stad.

Na de hereniging van Jeruzalem in het kader van de overwinning van Israël op de verenigde Arabische aanval van 1967 werd onmiddellijk godsdienstvrijheid aan alle burgers van Jeruzalem toegestaan. Op universiteiten, in ziekenhuizen en bij sociale diensten werden Arabieren en Joden volledig gelijkgesteld. Men hoeft alleen maar een bezoek te brengen aan een van de grote ziekenhuizen in Jeruzalem om getuige te worden van de goede geneeskundige verzorging, waarvan de Arabische inwoners sinds de vereniging profiteren.

Ironisch genoeg zijn het tegenwoordig de Joden, die in de hoofdstad gediscrimineerd worden. Onmiddellijk na de bevrijding van Jeruzalem in 1967 droeg Moshe Dayan het bestuur van de Tempelberg over aan de islamitische Waqf (de religieautoriteit). Deze verkreeg daardoor de volledige controle en jurisdictie over het gebied, dat de grootste heiligdommen van het Jodendom ter wereld bevat. Deze stap bleek een ernstige fout te zijn.

De situatie wordt er nog door bemoeilijkt, dat het rabbinaat de Joden het uit halachische redenen verbood om de heilige plaatsen te bezoeken. Tegenwoordig staan veel nationaal-religieuze rabbi´s er echter op, dat Joden het recht hebben om deze plaatsen te bezoeken en beschouwen het zelfs als religieuze plicht om er te bidden.

Toen ik onlangs de Tempelberg bezocht, deed ik een bizarre waarneming: Joden worden door de Israëlische politie in samenwerking met de Waqf weggestuurd, omdat ze daar rustig hebben gebeden. Toen ik hiernaar vroeg, werd mij meegedeeld, dat Joden, die betrapt zouden worden tijdens het bidden, definitief zouden worden uitgesloten van een bezoek aan de Tempelberg. Dat is schandalig.

Het is ongehoord, dat de Israëlische politie aan Joden het recht ontzegt om op de heiligste plaatsen in hun hoofdstad te bidden, omdat dit islamitische gevoeligheden zou beledigen. Het is niets anders dan omgekeerde discriminatie, want de geloofsvrijheid, die aan anderen wordt toegestaan, geldt niet voor het eigen volk.

Deze chaotische regeling moedigde de Palestijnen ertoe aan om de geschiedenis in hun zin te herschrijven. Als bezeten proberen ze nu om de band van de Joden met Jeruzalem te ontkennen en stellen de volledig onhoudbare bewering op dat de Joodse relatie tot Jeruzalem een zionistische uitvinding zou zijn om de “invasie” van Palestina te rechtvaardigen. Deze vorm van historisch revisionisme, die in obsceniteit in niets onderdoet voor het ontkennen van de Holocaust, is tegenwoordig een van de centrale vaste overtuigingen van het Palestijnse nationalisme.

Al in de jaren-30 beschreven stadsgidsen van de islamitische raad de plek van Salomon´s tempel. Maar deze tekstpassages werden in 1954 ten gunste van de nieuwe geschiedschrijving doorgestreept.

In het jaar 2000 deed Arafat de voormalige Amerikaanse president Bill Clinton in Camp David paf staan met de bewering, dat de tempel van Salomon niet in Jeruzalem, maar in Nabloes zou hebben gestaan. Tijdens een andere gelegenheid beweerde hij, dat de tempel zich in Jemen zou hebben bevonden.

Anderen, zoals de woordvoerder van de Palestijnse Autoriteit Saeb Erekat, beweerden dat “de zaak met de tempel …een joods verzinsel zou zijn dat nergens op zou zijn gebaseerd.”

De president van de Palestijnse Autoriteit Mahmoud Abbas ontkent nog steeds regelmatig iedere relatie van de Joden tot het Heilige Land en zijn Ministerie van Informatie beschrijft de joodse relatie tot Jeruzalem op zijn website als een “Bijbelse mythe”.  Zelfs de “gematigde” Sari Nusseibeh beweert, dat de historische banden en relaties van het Palestijnse volk voorafgingen aan welke Israëlische aanspraak op Jeruzalem dan ook.

Onlangs ging men er zelfs toe over om de relatie van de Joden tot de Klaagmuur te ontkennen.

Afgelopen week dreigde sjeik Ahmed al-Tayib, de president van de Al-Azhar-universiteit in Cairo en de hoogste religieuze leider van de Soennieten, dat de voortgezette “Judaisering” van Jeruzalem tot een vernietiging van de “zionistische constructie in Palestina” zou leiden. Hij beweert verder, dat Jeruzalem door Arabieren zou zijn opgericht.

Tegelijkertijd worden we er getuige van hoe op de Tempelberg de door de Waqf bestelde bulldozers systematisch ieder bewijs voor diens joodse oorsprong vernietigen. Maar ondanks protesten en verontwaardiging onder Israëlische archeologen wijst de regering het af om te interveniëren.

De band van het joodse volk met Jeruzalem is de kern van het geestelijk erfgoed van ons volk en onze identiteit. Meer dan 2000 jaar lang baden wij in ballingschap voor een terugkeer naar Jeruzalem en al 1800 jaar lang vormen de Joden de meerderheid van de bevolking van Jeruzalem. Het is opmerkelijk, dat zelfs Yitzhak Rabin kort voor zijn moord zwoer dat Jeruzalem nooit meer gedeeld zou worden. En desondanks is het een treurige zaak, dat noch de VS noch de Europeanen ook alleen maar de Israëlische soevereiniteit over West-Jeruzalem hebben erkend.

Het lijdt geen twijfel, dat in een Jeruzalem onder Palestijns bestuur onmiddellijk weer de discriminatiepraktijken van de Jordaniërs van voor 1967 ingevoerd zouden worden. Abu Mazen (Abbas) heeft al in het openbaar verkondigd, dat in een toekomstige Palestijnenstaat geen enkele Jood geduld zou worden.

Het is ook volledig onrealistisch, dat stadswijken zoals Ramot, Gilo, French Hill, Ramat Eshkol en Ze´ev ooit van Israël worden gescheiden. Niemand zou 100.000 Joden uit deze gebieden kunnen verdrijven.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel zou onlangs kritiek op Netanyahu hebben gehad i.v.m. de aankondiging van nieuwe bouwprojecten in Gilo. Tegen de achtergrond van haar eigen ervaringen in Berlijn zou ze iets gevoeliger moeten zijn voor de problemen, die de verdeling van een stad met zich meebrengt. In plaats daarvan zou aan de Arabieren in de gebieden, waarin ze de meerderheid vormen, grotere autonomie bij de uitvoering van de gemeentelijke taken kunnen worden gegeven.

Het is opmerkelijk, dat uit een actuele peiling van het Palestijnse Centrum voor publieke opinie bleek, dat 59% van de Arabische inwoners van Jeruzalem tevreden is met zijn levensstandaard en dat een meerderheid zich strikt uitspreekt tegen een deling van de stad en een leven onder de soevereiniteit van de Palestijnse Autoriteit. 40% gaf aan in geval van een deling van de stad liever naar een Israëlische wijk van de stad zouden vertrekken dan onder bestuur van de corrupte Palestijnse Autoriteit geplaatst te worden en uiteindelijk misschien zelfs in de klauwen van Hamas terecht te komen.

Video:

 

Bron:

http://www.haolam.de/?site=artikeldetail&id=7157

Auteur: Isi Leibler

Bron oorspronkelijk artikel:

http://wordfromjerusalem.com/?p=3752

Vertaald uit het Duits door:

E.J. Bron (www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in "Palestina", antisemitisme, Israël. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s