Hamas – de grote winnaar in Egypte

Hoe de machtsstrijd in Egypte uiteindelijk zal aflopen, weten we nog niet – en toch kunnen we al een grote winnaar noemen: Hamas. Hoe machtig het Egyptische leger ook zal zijn, zonder twijfel is de islamistische groepering een van de belangrijkste profiteurs van de ineenstorting van het Moebarak-regime en van de toenemende invloed van de Moslimbroederschap in Caïro.

Het doorzettingsvermogen van de Moslimbroederschap is slechts een van meerdere factoren, die de invloed van Hamas onder de Palestijnen en in de regio hebben vergroot. Dat het haar gelukt is Israël tot de ruil van meer dan duizend terroristen tegen één ontvoerde Israëlische soldaat te dwingen, hebben Fatah en de Palestijnse Autoriteit net zo verzwakt als het mislukken van de inspanningen van de laatste om het vredesproces te saboteren door het verkrijgen van onafhankelijkheid bij de Verenigde Naties.

Maar omdat de grens van de Gazastrook naar Egypte nu poreus is en een uitvalspoort voor wapenleveranties en andere vormen van hulp zou kunnen worden, zal niemand meer om het feit heen kunnen, dat in de Hamas-staat daar het ware gezicht van de Palestijnse onafhankelijkheid wordt getoond.

Net zoals Egypte het middelpunt voor het begin van een vredesproces in het Nabij Oosten was, zou de komst van een nieuwe regering, die de betrekkingen met Israël mogelijk op een laag pitje zet, de nog aanwezige geringe hoop op onderhandelingen met de Palestijnen onder zich kunnen begraven. De meeste waarnemers betwijfelen of het Egyptische leger het zal toestaan om het vredesverdrag met Israël volledig te verwerpen. Maar het zou niet verrassend zijn, wanneer de na de verkiezingen gevormde regering vijandig tegenover Israël zou staan en nog vriendelijker tegenover de ideologische bondgenoot van de Moslimbroederschap, Hamas.

Dit zal Hamas aanzienlijk sterker maken, omdat het de mogelijkheid opent om de Israëlische blokkade van de islamitische enclave te ontlopen en een veilige aanvoerlijn tussen de Gazastrook en Iran op te bouwen, die net als voorheen de belangrijkste leverancier van wapens en materieel aan de terreurbeweging is.

Zo´n verandering zal invloed hebben op de hele regio. De populariteit van Hamas onder de Palestijnen zal, toegenomen door de deal rondom Gilad Shalit, verder groeien. De overeenkomst met Fatah laat zien, dat de Palestijnse Autoriteit heeft ingezien hoe het blad is de jarenlange rivaliteit is gekeerd en dat de islamisten duidelijk op het punt staan de overhand te krijgen. De Palestijnse regering van nationale eenheid, die uit deze overeenkomst voortkomt, zal, zoals het lijkt, op het Westen zijn georiënteerd en meer dienstbaar zijn aan de terroristen. Zelfs Jordanië, tot nu toe een bolwerk van Arabische matiging en uitermate bezorgd over de invloed van Hamas, is begonnen zijn kille betrekkingen met de organisatie te ontdooien. Dit alles doet iedere hoop op een heropening van de vredesgesprekken met Israël vervliegen.

De Amerikaanse invloed in de regio neemt af; men moet afwachten of de Amerikaanse president Obama begrijpt, dat hij nog steeds bepaalde aansturingmogelijkheden bezit. De enorme sommen geld, die nog steeds vanuit de VS en het Westen naar de Palestijnen, Egypte en naar andere Arabische landen stromen, zouden ervoor gebruikt kunnen worden de isolering van Hamas in stand te houden. Desondanks lijdt het geen twijfel, onafhankelijk van het feit wat Obama gaat zeggen of gaat doen, dat de macht en de invloed van Hamas toenemen.

 

Bron:

http://europenews.dk/de/node/50072

Auteur: Jonathan S. Tobin

Bron oorspronkelijk artikel:

http://www.commentarymagazine.com/2011/11/23/hamas-winner-egypt-palestinians/

Vertaald uit het Duits door:

E.J. Bron (www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in "Arabische Lente", "Palestina", antisemitisme, Terrorisme. Bookmark de permalink .

Een reactie op Hamas – de grote winnaar in Egypte

 1. Bart zegt:

  Laten wij ons door de Oosterling in de Hoek drijven?
  “Ik denk van wel”.Wij durven geen nee te verkondigen tegen MOSLIMS”
  Wij willen je er niet meer in ons land komt te veel en jullie maken meer rotzooi dan vrede.
  Jullie jongeren kunnen jullie niet opvoeden en wijzen op hun fouten
  het is een volk dat onrust te weeg brengt .Als je het niet wild zien dan zie je het ook niet.
  tot dat zij het in elk land de regels uit delen .En wij wat doen wij er tegen!!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s