Egypte: Salafisten concurrentie voor Moslimbroeders

Met de ultraconservatieve Salafisten heeft tijdens de eerste vrije verkiezingen in Egypte een nieuwe kracht het toneel betreden, waarmee nog rekening gehouden dient te worden. Uit de eerste resultaten van de verkiezingen blijkt, dat de door de strenggelovigen opgerichte Nur-partij (25%) woensdag in Cairo, Alexandrië en andere steden op de tweede plaats terecht zou kunnen komen, na de Moslimbroeders (40%) en voor het liberaalwereldlijke Egyptische Blok.

Veel Salafisten, gemakkelijk te herkennen aan de lange baarden van de mannen en de volledig versluierde vrouwen, stonden nog voor opening van de stembureaus in de rij in hun bolwerk Alexandrië. Versluierde vrouwen met handschoenen aan deelden folders uit van “Nur” (Arabisch voor: “Het Licht”). “wie bang is voor de Salafisten, weet niet wie wij zijn”, benadrukte de 43-jarige Um Ibrahim. “De Nur-partij interpreteert het geloof zo, zoals God gewild heeft en zij zal ons de juiste weg wijzen”.

Een goed resultaat voor de islamistische partijen, vooral voor de Moslimbroederschap als grootste en best georganiseerde beweging, zoals werd verwacht. Na de val van Hosni Moebarak echter ook vele salafistische partijen, die het quasi monopolie van de Moslimbroederschap in het religieuze kamp uitdagen en nog islamistischer zijn dan de broederschap.

Sluier voor de zeemeermin

Gezien de ideologie van de Salafisten zijn de Moslimbroeders nog gematigd. Salafisten houden vast aan een strenge interpretatie van de islam naar Saoedi-Arabisch voorbeeld, die de sharia zonder compromis letterlijk neemt en o.a. voor een strikte scheiding van de seksen vecht. Als kritiek op het concept van de democratie hebben ze, dat de wet van de mensen boven die van de wet van God geplaatst zou worden.

In een land, waarin zelfs de vromen normaalgesproken nogal losjes zijn, was menigeen sprakeloos over de onverbloemdheid van de Salafisten in de verkiezingsstrijd. Tijdens een manifestatie in Alexandrië bedekten ze een beeld met stof, omdat daarop ook zeemeerminnen te zien waren. Een salafistische politicus weigerde net zo lang in een televisieshow op te treden, totdat de presentatrice een hoofddoek omdeed; een andere eiste een scheidingswand tussen zichzelf en een vrouwelijke gast. Op een universiteit in de Nijldelta stormde onlangs een sjeik een concertzaal binnen, klom op het podium en verkondigde luid, dat muziek “haram” – onrein – zou zijn.

Maar de Salafisten zijn er ook een voorbeeld van, waarom zo velen de islamisten goed vinden. Ze blinken – anders dan de liberalen – uit in liefdadigheidswerk en sociaal werk, geven de armen gratis geneeskundige verzorging en onderwijs. Terwijl de liberalen bang zijn voor de invoering van het islamitische recht, ziet menig ander in een islamistische kandidaat een fatsoenlijke, waarschijnlijk veeleer niet corrupt persoon. “Ik ben een gescheiden vrouw en de kandidaten van de Nur-partij hebben me altijd financieel geholpen om op eigen benen te staan”, verklaart de 52-jarige Horreja Attia, die twee kinderen heeft. “Om hiervoor iets terug te doen in het stembureau is wel het minste wat ik doen kan”.

Vrij van oude lasten

In Alexandrië kandideert de partij voor 22 van de 24 te vergeven parlementszetels en beschouwt zichzelf als een kanshebber bij 15 van deze zetels. De Salafisten profiteren van hun politiek onbesproken gedrag, verklaarde de kandidaat van de Nur-partij Jasser Abdel Kaui. “Diegenen, die onder het vorige regime aan de politiek hebben meegewerkt, gelden altijd als besmeurd met het vuil van het oude regime. Maar de Salafisten komen na bijna 30 jaar van liefdadigheid en sociaal werk de politiek binnen, zonder deze slechte naam. Daarom hebben de mensen meer vertrouwen in ons.”

Islamisten, voor wie bij vroegere verkiezingen de Moslimbroederschap de enige optie was, hebben nu een alternatief. Ook de 21-jarige Nevine Sameh zegt, dat ze anders op de Moslimbroederschap gestemd zou hebben. “Maar ik was altijd al een Salafiste, en de Nur-partij ligt me beter.”

Bron:

http://www.rp-online.de/politik/ausland/salafisten-machen-muslimbruedern-konkurrenz-1.2622931

Vertaald uit het Duits door:

E.J. Bron (www.ejbron.wordpress.com)

 

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in "Arabische Lente", Islam, Islamisering. Bookmark de permalink .

2 reacties op Egypte: Salafisten concurrentie voor Moslimbroeders

  1. De Arabische ‘lente’ is geen revolutie maar een contrarevolutie, terug in de tijd, naar de middeleeuwse normen van de sharia.

    Dat kon iedereen weten sinds dat bleek dat het verzet tegen het verbod van Moebarak op vrouwenbesnijdenis een belangrijke drijfveer was van de ‘demonstranten’.

    Like

  2. B. Gast zegt:

    Tja wat kun je nog zeggen, hebben ze democratisch eindelijk gekozen voor een anti democratisch systeem en wij maar blij zijn in het Westen met deze nieuwe sharia staat.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s