Gefingeerde verkiezingen in Egypte

Volgens informatie van het Egyptische verkiezingscomité behaalde de Moslimbroederschap in de eerste verkiezingsronde in Egypte 37% van de stemmen; daarbij komen de Salafisten, die voorstanders zijn van een nóg extremer islamistisch programma en 24% van de stemmen behaalden, waarmee beide samen een sprakeloos makende 61% van de stemmen behaalden.

Dit overweldigende resultaat geeft aanleiding tot twee vragen: Is dit een legitiem of een gemanipuleerd resultaat? Zullen weldra islamisten Egypte domineren?

Legitiem of gemanipuleerd? Niemand nam de Sovjet-Russische verkiezingen met 99% van de behaalde stemmen voor de communisten serieus; het proces en de uitslag van de verkiezingen in Egypte zijn minder brutaal, maar ze verdienen dezelfde twijfel. Het spel is subtieler, maar het is altijd nog een spel en zo wordt het gespeeld:

De (in 1928 opgerichte) Moslimbroederschap en de militaire dictatuur (die in Egypte sinds 1952 heerst) hebben een parallelle ideologie en een lange gezamenlijke geschiedenis, die hen tegelijkertijd tot rivalen en bondgenote maken. In de loop van de decennia werkten ze af en toe samen in een autocratisch systeem, verbonden door de islamitische wetgeving (de sharia) en de onderdrukking van liberale. Seculiere elementen.

In deze zin versterkten Anwar El-Sadat, Hosni Moebarak en nu Mohammed Tantawi tactisch de islamisten als contrastfiguren om van het Westen ondersteuning voor wapens en geld te krijgen. Toen bijvoorbeeld George W. Bush moebarak onder druk zette om meer politieke zeggenschap toe te staan, reageerde deze met het toestaan van de verkiezing van 88 Moslimbroederschap in het parlement; daarmee waarschuwde hij Washington, dat democratie gelijkstaat aan een islamistische machtsovername. Maar een nauwkeuriger blik op de verkiezingen van 2005 toont aan, dat het regime de islamisten hielp 20% van de zetels te behalen.

Op dit moment spelen Tantawi en zijn Hoge Militaire Raad (SCAF) nog steeds dit saaie, oude spel. Laten we eens naar de verschillende methodes kijken: (1) Berichten over verkiezingsfraude waren er bijvoorbeeld in Helwan. (2) De SCAF heeft volgens informatie van de prominente Salafist Safwat Hijazi de islamisten een “deal” aangeboden: hij deelt de macht met hen, op voorwaarde, dat zij een oogje dichtdoen tegenover de corruptie van de raad. (3) Het leger heeft tijdens de onlangs gehouden parlementsverkiezingen zowel de Moslimbroederschap als de salafistische politieke partijen met subsidies gesteund. Marc Ginsburg bericht over een smeergeldfonds van de SCAF, die beschikt over meerdere miljoenen dollars “in de vorm van ´omgaand´  geld, kleding en levensmiddelenpakketten”, die het voor honderden plaatselijke afdelingen van islamistische politieke organisaties mogelijk maakte stemmen te kopen. Ginsburg bericht over een SCAF-agent, die “in april in het geheim een ontmoeting had met vertegenwoordigers van de Moslimbroederschap en andere islamistisch georiënteerde politieke bewegingen om locale bankrekeningen te openen voor politieke ´actiecomités´, een ondergrondse verzorgingsketen voor financiële en alledaagse ondersteuning in te richten.”

Andere dictators in het Nabije Oosten, zoals de Jemenitische president en de voorzitter van de Palestijnse Autoriteit, spelen dit dubbelspel ook: jezelf voordoen als gematigde anti-islamisten en bondgenoten van het Westen, terwijl ze in werkelijkheid boeven zijn, die met islamisten samenwerken en echte gematigden onderdrukken. Zelfs antiwesterse tirannen zoals Assad in Syrië en Gaddafi in Libië spelen in tijden van nood hetzelfde opportunistische spel en noemen massale opstanden tegen zichzelf islamistische bewegingen (Gaddafi bijvoorbeeld schoof de Libische opstand in de schoenen van Al Qaida, die bij teenagers hallucinerende pillen in de koffie zou hebben gedaan).

Egypte domineren?  Wanneer het leger gaat samendoen met de islamisten om aan de macht te blijven, behouden uiteindelijk blijkbaar de militairen en niet de islamisten de controle. Dat is het centrale punt, dat conventionele analisten over het hoofd zien: De jongste verkiezingsresultaten staan het leger toe de macht te behouden. De opkomende Egyptische politicus Mohamed el-Baradei, merkte heel juist op: “alles ligt nu in handen van de SCAF”.

Dat klopt: Mochten de islamisten het parlement controleren (wat niet zeker is; het leger zou altijd nog kunnen beslissen om hun aandeel in toekomstige verkiezingsrondes te verkleinen d.m.v. een ongebruikelijk complex stemproces, dat openstaat voor misbruik), dan krijgen ze bepaalde privileges en zullen ze het land verder brengen in richting de sharia – in ieder geval voor zover de SCAF dit toestaat. Dat handhaaft de langdurige trend van de islamisering, die aan de gang is sinds het leger in 1952 de macht overnam.

Hoe ziet het eruit met de politiek van het Westen? In de eerste plaats zou de SCAF onder druk gezet moeten worden om een burgerlijke samenleving op te bouwen, wat vooraf moet gaan aan echte democratie, zodat de moderne en gematigde burgers in Egypte een kans hebben om hun stem te laten horen.

In de tweede plaats zou iedere vorm van economische hulp aan Caïro stopgezet moeten worden. Het is onacceptabel, dat westerse belastingbetalers – ook indirect – de islamisering van Egypte betalen. Er zou pas weer tot betalingen moeten worden overgegaan wanneer de regering het aan seculiere moslims, liberalen, Kopten en anderen toestaat om vrijuit te kunnen spreken en zich te kunnen organiseren.

Ten derde zouden zowel de Moslimbroederschap als de Salafisten bestreden moeten worden. Extreem of minder extreem – islamisten van elke soort zijn onze ergste vijanden.

Bron:

http://de.danielpipes.org/10395/fingierte-wahlen-in-aegypten

Auteur: Daniel Pipes

Vertaald uit het Duits door;

E.J. Bron (www.ejbron.wordpress.com)

(En verder ben ik van mening dat een Populistische Omroep goed voor Nederland zou zijn: word lid van PopNed.nl (Populistische Omroep Nederland). Als u dat doet o.v.v. E.J. Bron, is dat in 2012 gratis.)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in "Arabische Lente", Islam, Islamisering, Islamkritiek, Moslims, sharia. Bookmark de permalink .

3 reacties op Gefingeerde verkiezingen in Egypte

 1. Linsky zegt:

  Hier wordt nog meer gefingeerd!
  De Amerikaanse zender Fox News deed verslag van de protesten naar aanleiding van de Russische parlementsverkiezingen, echter bleken de beelden afkomstig uit Griekenland.

  FOX, lies & the wrong videotape: What’s NOT happening in Moscow! Met video.
  http://rt.com/news/fox-moscow-fake-riots-281/

  URGENT – FOX News Caught Using Fake Video Of Riots

  Like

 2. Linsky zegt:

  EU top mislukt; ‘Meest vernietigende scheuring EU ooit’; Noodplannen centrale banken voor instorten euro
  Onduidelijk waar miljarden voor ESM fonds vandaan moeten komen – Nederland geeft zeggenschap over belastinggeld gedeeltelijk op – Finland dreigt om die reden steun reddingsfonds in te trekken.

  Lees ook dit:
  http://xandernieuws.punt.nl/?id=647642&r=1&tbl_archief=&

  Like

 3. Go Nigel go,heerlijk als ik die man hoor praten.We hebben meer Nigels nodig.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s