Pakistaanse christenen en liberale moslims tegen blasfemiewet (+ video)

Getuigen berichten over misbruik van de wet om wraak te nemen of rivalen te schaden – blasfemiebeschuldigingen nemen steeds groteskere vormen aan.

De meeste aangiften, die in Pakistan worden gedaan vanwege het beledigen van de profeet Mohammed of de koran, zijn vals. Dat verklaarde een Pakistaanse advocaat, die uit veiligheidsoverwegingen anoniem wil blijven, in een gesprek met de wereldwijde katholieke hulporganisatie “Kerk in nood”. In de regel zou de zogenaamde “blasfemiewet” ervoor worden misbruikt om wraak te nemen of rivalen te schaden, werd er gezegd in een uitzending van de hulporganisatie. Bijna alle aangiften richten zich tegen personen zonder financiële bronnen, die “geen status in de samenleving” hebben en zich zodoende niet kunnen verdedigen.

De desbetreffende beschuldigde zou helemaal alleen en zonder bescherming tegenover de aanklacht staan, want iedere getuige zou voor zijn eigen leven moeten vrezen, aldus de advocaat, zelf een gelovige moslim. Alle ontlastende bewijzen zouden steeds worden bewaard tot het laatste hogere beroep. Bij een proces in laatste instantie zou “nog nooit iemand schuldig zijn bevonden”, berichtte de advocaat. Tot dan toe zou de aangeklaagde al echter lange tijd in de gevangenis hebben doorgebracht.

De politie zou zulke zaken op grond van algemene overbelasting niet grondig onderzoeken. Het zou verplicht zijn, dat bewijzen binnen 14 dagen verzameld zouden moeten worden. Als de bewijslast na deze periode voor de schuld van de aangeklaagde zou spreken, zou hij gevangen worden gezet. In de praktijk zou de opname van de bewijslast echter vaak 14 maanden duren, in die periode zou de beschuldigde al in de gevangenis zitten.

De advocaat, die al meerdere wegens blasfemie aangeklaagde personen heeft verdedigd, zei, dat hij het als zijn plicht zou beschouwen om “onschuldige en arme mensen tegen onrecht te beschermen”. In zulke gevallen zou hij geen honorarium vragen. Hijzelf zou met zijn gezin al het slachtoffer zijn geworden van bedreigingen.

De “blasfemiewet” werd in 1986 in Pakistan aangenomen. Op de belediging van de koran staat een levenslange gevangenisstraf, beledigingen van de profeet Mohammed worden bestraft met de dood.

De “Commissie voor rechtvaardigheid en vrede” van de katholieke kerk in Pakistan documenteert de op basis van de “blasfemiewet” gevoerde processen jaarlijks in een mensenrechtenrapport. Volgens dit rapport werden er vorig jaar 38 mensen aangeklaagd, onder wie 14 christenen. “Kerk in nood” ondersteunt het werk van de “Commissie voor rechtvaardigheid en vrede” financieel om voor arme aangeklaagden juridische bijstand mogelijk te maken.

Bisschop: Christenen hebben solidariteit nodig

In Berlijn heeft donderdag de katholieke wijbisschop van Lahore, Sebastian Francis Shaw, geklaagd over de discriminatie van religieuze minderheden in Pakistan. Shaw appelleerde aan de statengemeenschap om bij de regering van zijn land aan te dringen op het behoud van de vrijheid van godsdienst. Daarvoor zouden er ook wetten hervormd moeten worden. Alleen zo zou er eendracht tussen de islamitische meerderheid en de religieuze minderheden kunnen bestaan.

Volgens de wijbisschop zijn de represailles en vijandigheden tegen christenen en hun “westerse religie” sinds de terreuraanslag op 11 september 2001 toegenomen.

De bisschop zei dit aan het begin van het initiatief “Solidariteit met vervolgde en in het nauw gebrachte christenen in onze tijd” van de Duitse bisschoppenconferentie (DBK). De actie begon in 2003; dit jaar staat Pakistan in het middelpunt.

“Tweederangs burgers”

De leider van de DKB-wereldkerkencommissie aartsbisschop Ludwig Schick klaagde, dat de christenen in Pakistan en leden van andere religieuze minderheden zich “tweederangs burgers” zouden voelen. Met ongeveer 2 miljoen mensen, van wie 1,2 miljoen katholieken, vormen de christenen ongeveer 2% van de circa 170 miljoen inwoners van Pakistan.

Schick benadrukte, dat de grote meerderheid van de moslims in Pakistan de christenen zou tolereren. Fundamentalistische en tot geweld bereide islamitische groepen zouden het klimaat echter verstoren; deze zouden zich ook keren tegen vanuit hun oogpunt te liberale en prowesterse leden van de eigen religie.

Ook de president van het katholieke missiewerk “Missio” (pauselijke missiewerken) Aken, Klaus Krämer, ziet in de blasfemiewet het “grootste probleem” voor de christenen in Pakistan. De voorschriften zouden er vaak voor worden gebruikt om op te treden tegen impopulaire tegenstanders of concurrenten – vooral als het zou gaan om niet-moslims.

Asia Nibi zit al twee jaar gevangen

Het beroemdste geval is dat van Asia Nibi, die al ongeveer twee jaar in een gevangenis zit en een jaar geleden ter dood werd veroordeeld. Haar “vergrijp”: de christin had uit een bron gedronken, waarover islamitische vrouwen zich boos hadden gemaakt.

Paus Benedictus XVI. had al kort na het doodvonnis de vrijlating van de moeder van vijf kinderen geëist. In Pakistan is nauwelijks nog iemand te vinden, die zich openlijk inzet voor Asia Nibi. De laatsten, die dit waagden, zijn dood: In januari werd Salman Taseer, gouverneur van de Punjab, door zijn lijfwachten vermoord. In maart werd de christen Shahbaz Bhatti, Minister voor Minderheden in de Pakistaanse regering, het slachtoffer van een aanslag.

De blasfemiebeschuldigingen nemen steeds groteskere vormen aan. Het jongste slachtoffer was enkele weken geleden Faryal Bhatto in Abbottabad. De 13-jarige christin had in een opstel op school over de profeet Mohammed een woord verkeerd geschreven. Daardoor veranderde de betekenis van “loflied” in “vloek”. Het gezin moest vluchten.

Video: “Christenvervolging in Pakistan”:

Bron:

http://www.kathweb.at/site/nachrichten/database/43419.html?SWS=d8dcbe92d8c7ff018546cb4e73ec01c8

Vertaald uit het Duits door:

E.J. Bron (www.ejbron.wordpress.com)

(En verder ben ik van mening dat een Populistische Omroep goed voor Nederland zou zijn: word lid van PopNed.nl (Populistische Omroep Nederland). Als u dat doet o.v.v. E.J. Bron, is dat in 2012 gratis.)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Christenvervolging, Islam, Islamisering, sharia. Bookmark de permalink .

2 reacties op Pakistaanse christenen en liberale moslims tegen blasfemiewet (+ video)

 1. Linsky zegt:

  Heb jij een boek waar de Waarheid in staat?!
  Daarom zitten we opgezadeld met ongelooflijk veel geloofsgestoorden!

  Wanneer leren mensen eens voor zichzelf denken???

  Like

 2. G.Deckzeijl zegt:

  Wat enkel in al die geïndoctrineerde koppen zit, ja, óók in talloze Nederlandse koppen, kan niet beledigd, gelasterd of gekwetst worden! Roepen dat dat wel kan, is niets anders dan pure intimidatie. Laat je niet intimideren: geef de zeurpieten een grote smoel!
  http://tinyurl.com/3v3kah7

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s