Voormalige Slowaakse parlementsvoorzitter geeft de oorzaken van de eurocrisis aan

Om de Europese Unie te redden (opm. vertaler: willen we dat überhaupt!?) moeten haar lidstaten terugkeren naar de idealen, die oorspronkelijk de doelstellingen van het project vormden. Deze positie wordt vertegenwoordigd door Richard Sulik, de voormalige Slowaakse parlementsvoorzitter, wiens weigering van het EU-noodfonds hem zijn functie kostte. Maar hij laat zich niet misleiden door de afleidingsmanoeuvres van de Eurocraten, analyseert de crisis en diens oorzaken messcherp en publiceerde nu vijf adviezen, hoe de EU haar ooit bedoelde vorm kan verkrijgen.

Het punt, dat Sulik het eerst aanroert, heeft te maken met bezuinigen – en wel niet alleen in de lidstaten, maar ook in de EU zelf. Het EU-budget bedraagt 150 miljard euro en wordt gul aan verschillende zaken verspild. Het voortdurend pendelen tussen Brussel en Straatsburg is slechts één van de overbodige kostenposten. De crisis is ongemerkt aan de EU-organisatie voorbijgegaan.

EU moet zich aan de eigen regels houden

Het volgende punt is de handhaving van de regels, die de EU vanaf het begin aan zichzelf stelde om crises zoals deze te verhinderen. Het wantrouwen van de bevolking in de EU is niet verwonderlijk, wanneer de eigen regels constant genegeerd en de burgers misleid worden. Sulik stelt ook het afdwingen van de criteria van Maastricht voor, bijvoorbeeld door de aanpassing van de stemrechten.

Ten derde bekritiseert Sulik de toenemende centralisatie met het oog op de nieuwe problemen: Wanneer de EU met haar competenties tot nu toe het continent een crisis instuurde, hoe zou ze dan op nog een groter aantal gebieden effectiever kunnen handelen? Voor de centralisatie zouden bovendien meer EU-ambtenaren nodig zijn en zodoende meer kosten veroorzaken.

Concentratie op verkeerde, want lange termijn doelen

Ook de oriëntering op doelen op de lange termijn, zoals een leidende rol van de EU op het gebied van de vernieuwbare energieën o.i.d., heeft in tijdens van crisis geen prioriteit. Desondanks wordt er nog steeds een aanzienlijk deel van het BNP hiervoor gebruikt. De lange termijn doelen zouden niet eens gestopt hoeven worden: alleen al het bevriezen van de inspanningen voor de duur van de crisis zou een veel grotere speelruimte tot handelen beloven.

Tenslotte stelt Sulik een realistischer reorganisatie van de Europese structuren voor. In de actuele crisistijd zouden noch het Europees Parlement noch de Europese Commissie de beslissingen nemen, maar Merkel en Sarkozy. De afgevaardigden en voorzitters zouden niet veel meer zijn dan goed betaalde figuranten zijn om de illusie van een democratische EU te handhaven. Dat Merkel als Duits bondskanselier beslissingen neemt voor de EU, zou het vertrouwen van andere EU-landen verminderen.

Vertrouwensverlies na 19 topontmoetingen

De oplossingsbeginselen van de EU tot nu toe zijn met vlag en wimpel mislukt, zoals het noodfonds, waartoe zoals gepland werd besloten, maar zijn bestaansgrond – de stabilisatie van de Europese rentes – nooit kon vervullen. “Na twee jaar crisisbestrijding, na 19 topontmoetingen, hebben de Europese toppolitici slechts bereikt, dat de schuldeisers geen vertrouwen meer in hen hebben. De crisis werd niet overwonnen, integendeel, deze werd groter, omdat een schuldencrisis niet met nog meer schulden is op te lossen”, stelt Sulik vast. De problemen zouden niet zijn ontstaan, omdat de regelingen tot nu toe verkeerd waren, maar omdat men zich niet aan deze regelingen hield.

Tegenwoordig bestaan er slechts weinig verantwoordelijke personen, die het, zoals Richard Sulik, wagen om de essentiële problemen van de Europese Unie zo duidelijk en onverbloemd aan te spreken. Zijn tegenstanders proberen daarom hem als “Euroscepticus” te belasteren, maar het tegendeel is het geval: Sulik gelooft in het oorspronkelijke idee van de Europese Unie op basis van de vrijheid en belooft zich verder in te zetten voor de verheven en juiste doelstellingen, ook als dit betekent om vragen te stellen over de aanwijzingen uit Brussel en ze te bekritiseren.

Bron:

http://www.unzensuriert.at/content/006334-Slowakischer-Ex-Parlamentspraesident-zeigt-Ursachen-der-Eurokrise-auf

Vertaald uit het Duits door:

E.J. Bron (www.ejbron.wordpress.com)

(Voorts ben ik van mening dat een Populistische Omroep goed voor Nederland zou zijn: word lid van PopNed.nl (Populistische Omroep Nederland). Als u dat doet o.v.v. E.J. Bron, is dat in 2012 gratis.)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in EU, Eurocrisis, Europa, Europeanisering. Bookmark de permalink .

5 reacties op Voormalige Slowaakse parlementsvoorzitter geeft de oorzaken van de eurocrisis aan

 1. trias zegt:

  Naast de PVV fractie, tenminste één die zijn gezonde verstand nog niet helemaal verloren is in Brussel

  Like

 2. E.J. Bron zegt:

  Goedemiddag trias

  Fijn dat u de moeite neemt een comment op mijn nederige weblog te plaatsen! 😉

  Like

 3. Linsky zegt:

  Door al dat gedoe met de euro gaat iedereen er op achteruit!

  Burgemeester Heemstede Marianne Heeremans zit aan de armoedegrens.

  3% Van haar inkomen dient Heeremans aan de PvdA partijkas af te dragen, dit naar goede socialistische traditie en dat betekent de doodsklap voor Marianne die slechts€ 7.457,79 per maand bruto verdiend.
  http://www.geennieuws.com/2011/12/burgemeester-heemstede-marianne-heeremans-zit-aan-de-armoedegrens/

  Like

 4. Linsky zegt:

  De mateloze arrogantie van Mark Rutte.
  (da’s die kerel die permanent loopt te grijnzen en het uitstekend naar zijn zin schijnt te hebben!)

  Dat je als nietszeggende persooneelszaken klerk het in ons “democratisch” bestel ver kunt schoppen, ja zelfs met een stel domme burgers om je heen premier kunt worden, is te zien aan Mark Rutte, die nu de strop vanuit Brussel nog verder wordt aangetrokken, een referendum helemaal niet nodig acht.

  http://www.geennieuws.com/2011/12/de-mateloze-arrogantie-van-mark-rutte/

  Like

 5. Annamarie zegt:

  De Britse premier gaat proberen het euro verdrag van 9 dec jl gerechtelijk te blokkeren.
  Bron: Xandernieuws.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s