Waar mensenrechten weinig gelden

Mensenrechtenactivisten maken attent op de misachting van fundamentele mensenrechten in Iran en in Egypte. Ondanks de “Arabische Lente” worden rechten van vrouwen en religieuze minderheden systematisch geschonden.

Hoewel het jaar 2011 in het teken stond van de Arabische revoluties, is de situatie van de mensenrechten in veel islamitische landen verslechterd. Fundamentele mensenrechten worden consequent misacht, vooral de rechten van de vrouwen en religieuze minderheden worden systematisch geschonden, heet het van de kant van de Duitse afdeling van de Internationale Gesellschaft für Menschenrechte (IGFM) naar aanleiding van de internationale dag van de mensenrechten op 10 december.

Onder bekeerlingen en Koptische christenen, atheïsten en seculieren in Egypte groeien de zorgen voor een machtsovername door  de islamisten en een daaraan verbonden uitbreiding van de sharia naar Iraans voorbeeld. Welke gevolgen dat juist voor vrouwen zou kunnen hebben, maakte de internationaal bekende Iraanse advocate en vrouwenrechtenactiviste Shadi Sadr duidelijk, die vanwege haar strijd voor de mensenrechten al meerdere malen gearresteerd en ook mishandeld werd. Over de huidige situatie van de vrouwen in Iran zei ze: “De nauwe band en de samenwerking tussen mannelijke dominantie en het fundamentalisme van de Iraanse leiders heeft ongunstige omstandigheden gecreëerd, die men alleen maar controle van de geest en het lichaam genoemd kan worden.”

Wetten om de vrouwen ondergeschikt te maken

Dat zou zijn weerslag vinden in een serie burgerlijke en strafrechtelijke wetten, die bedoeld zijn voor het ondergeschikt maken van de vrouwen. Daartoe zou wetgeving over het huwelijk en seks, de polygamie voor mannen, de afhankelijkheid van de toestemming van de mannen – bijvoorbeeld om een paspoort aan te vragen om naar het buitenland te kunnen reizen – behoren. Er zou voor vrouwen ook geen mogelijkheid bestaan om onvoorwaardelijk een scheiding aan te vragen. Buitenechtelijke relaties zouden worden gecriminaliseerd.

Daarbij komt volgens Shadi Sadr de juridische goedkeuring van de moord op vrouwen door echtgenoten bij ontdekking van buitenechtelijke seks evenals de criminalisering van vrouwen, die zonder sluier in het openbaar worden gezien, enz.

Schendingen van vrouwenrechten openbaar maken

Bijna dagelijks zouden er nieuwe regels bijkomen, die ertoe moeten dienen de vrouwen terug te dringen in de achterkamers, bericht de Iraanse vrouwenrechtenactiviste, die in het verleden met succes de verdediging van talrijke ter dood veroordeelde vrouwenrechtenactivisten en journalistes op zich had genomen. In 2010 richtte ze de mensenrechtenorganisatie “Justice for Iran” op, wiens doel het is om schendingen van vrouwenrechten van de Iraanse autoriteiten openbaar te maken en zodoende internationale druk uit te oefenen.

Hoe nodig deze druk is, maken ook de kritische woorden van Shadi Sadr in richting van het Westen duidelijk: “Omdat de internationale gemeenschap zich in toenemende mate op de potentiële nucleaire bedreiging heeft focust, raakt het brandmerken van ontoereikende vrouwenrechten in Iran verder op de achtergrond en wordt feitelijk uitgeschakeld. Strijders voor vrouwenrechten en andere activisten raken steeds meer geïsoleerd en worden steeds meer onder druk gezet. Velen werden ertoe gedwongen het land te verlaten – dat wil zeggen, diegenen, die daarvoor al niet werden opgesloten in de gevangenis.”

Religieuze minderheden benadeeld

De in Frankfurt am Main gevestigde pastor Mahin Mousapour houdt zich bezig met gevluchte bekeerlingen, maar ook met misbruikte vrouwen en migranten. Geboren in een islamitische familie in Teheran, werd ze op volwassene leeftijd christin en studeerde theologie en psychologie. Tegenwoordig leidt ze een gemeenschap van Iraanse en Afghaanse bekeerlingen. Over de actuele situatie van religieuze minderheden in Iran stelt ze vast: “De religieuze minderheden worden duidelijk benadeeld op het gebied van beroep en studie. Er bestaat geen toegang tot hogere functies zoals ambtenaren bij het staatsbestuur, de politie, de ministeries en bij de openbare diensten.” Hoewel etnische christenen zoals Armeniërs en Assyriërs officieel erkend en beschermd zouden worden als religieuze minderheden, zouden ze hebben bericht over discriminatie en arrestatie op grond van hun geloof, aldus de pastor.

De uit Egypte afkomstige Fairouz Tutte, die met een Duitser is getrouwd, woont al 25 jaar in Duitsland. De actuele situatie van de vrouwen in Egypte bekijkt ze kritisch: “Voor de revolutie telde de vrouw als ´ halve man´ of was tweederangs – bijvoorbeeld bij erfenissen, voor de rechtbank of in de familie.” Desondanks waren volgens Tutte de positie of de rechten van de vrouwen ten tijde van Moebarak altijd nog acceptabel – in vergelijking met andere Arabische landen. Een vrouw kon zelfs rechter zijn en regeringsfuncties uitoefenen.

Sombere toekomst voor vrouwen

Fairouz Tutte herinnert zich, dat tijdens de revolutie in Egypte vrouwen samen met de mannen op het Tahrirplein demonstreerden. Na de revolutie zag het beeld er toen anders uit. Sinds de verkiezingen in Egypte, waarbij Moslimbroeders en Salafisten veel stemmen konden winnen, zou men iedere week nieuwe fatwa´s van de salafistische sjeiks horen, bijvoorbeeld over de versluieringplicht van vrouwen. Het zou zelfs zo ver gaan, dat het vrouwen verboden moet worden om op straat schoenen met hakken te dragen. Ook onderwijs zou niet nodig zijn voor meisjes en vrouwen, zeggen de Salafisten. Daaruit trekt de uit Alexandrië afkomstige Fairouz Tutte de conclusie: “Onder een islamitische regering wordt de toekomst van de vrouwen in Egypte somber, vooral voor de Kopten. Alle rechten worden beperkt.”

Sfeer van haat tegenover christenen

Het hoofd van de Kopten in Duitsland, bisschop Anba Damian, die onlangs nog in Egypte was, klaagde over een “sfeer van haat en propaganda” tegenover christenen in Egypte. Naast de dagelijkse discriminatie en het geweld zouden er ontvoeringen en verkrachtingen plaatsvinden. Onbegrijpelijk is voor bisschop Damian: “Tot dit moment werd er nog geen enkele dader veroordeeld, hoewel de daders bekend waren.”

De woordvoerder van het bestuur van IGFM, Martin Lessenthin, waarschuwde voor een “terugval van Egypte naar de donkerste salafistische middeleeuwen”. Hij appelleerde aan de Duitse regering, de Europese Unie en alle democraten in de wereld om geen “knuffelkoers” in te slaan en duidelijk te maken: “De universele mensenrechten mogen niet in twijfel worden getrokken”.

Aan de huidige en toekomstige Egyptische regering zou duidelijk gemaakt moeten worden, dat Duitsland en de EU verwachten dat Egypte volkenrechtelijk bindende mensenrechtenakkoorden in de praktijk omzet. De Duitse regering dient volgens de mensenrechtenactivist hulp en hulptoezeggingen aan Egypte te koppelen aan de verbetering van de situatie van de mensenrechten.

Bron:

http://www.dw-world.de/dw/article/0,,6677421,00.html

Auteur: Sabine Ripperger

Vertaald uit het Duits door:

E.J. Bron (www.ejbron.wordpress.com)

(Voorts ben ik van mening dat een Populistische Omroep goed voor Nederland zou zijn: word lid van PopNed.nl (Populistische Omroep Nederland). Als u dat doet o.v.v. E.J. Bron, is dat in 2012 gratis.)

 

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Arabische wereld, Christenvervolging, Iran, Islam, maspero. Bookmark de permalink .

3 reacties op Waar mensenrechten weinig gelden

 1. Linsky zegt:

  Goed stuk weer Heer Bron 🙂

  De zwarte wolken pakken zich steeds meer samen.

  Er is nog maar weinig blauw te zien…….. 😦

  Like

 2. G.Deckzeijl zegt:

  Ziezo, en dan nu het klapstuk van deze dag! http://tinyurl.com/cev9ob
  Leuk voor degenen die een Toyota Prius gekocht hebben, hè,hè,hè…!!!

  Like

 3. G.Deckzeijl zegt:

  En dit wordt door de meeste allahschreeuwers niet op prijs gesteld. Pech gehad, jongens, hadden jullie maar een vak moeten leren.
  http://tinyurl.com/623w5gh

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s