Letland: Burgers halen bankrekeningen leeg

Een bericht over het op handen zijnde failliet van de Swedbank heeft gezorgd voor iets waarvoor de financiële wereld bang is: meer dan tienduizend Letten bestormden de bank om hun geld op te nemen – en haalden tot op 15% de machine volledig leeg. Het bericht, dat via Twitter was verbreid, bleek een valse melding te zijn – de twijfel blijft.

In een hele korte tijd werden er omgerekend 14 miljoen euro opgenomen. Volgens de Letse chef van de Swedbank zou deze som niet van invloed zijn op de bedrijvigheid van de bank, desondanks vermoedt men, dat het gerucht over het failliet van de bank doelbewust verspreid zou kunnen zijn om de situatie in Letland te destabiliseren. Ook veel andere banken werden getroffen door geldopnames.

Het actuele geval weerspiegelt de toenemende onzekerheid van de Europese burgers: weliswaar was de Letse stormloop op de bankautomaten het eerste geval dat zorgde voor tekorten – het fenomeen echter, om op grond van een gebrek aan vertrouwen al je geld op te nemen van de banken, is niet nieuw. Ook in Griekenland halen veel mensen hun spaargeld van de banken, uit angst voor de ineenstorting van de staat en de banken. Gelijksoortige tendensen zijn te herkennen in Ierland, Spanje, Italië en zelfs in Frankrijk. Hierbij gaat het om miljarden euro´s.

 

Gevaar neemt toe door afnemende spaartegoeden

Niet alleen privémensen, maar ook ondernemingen hebben steeds minder vertrouwen in de insolventie van de banken – de stortingen liepen gedeeltelijk tot 25% terug. Dit brengt de bankinstellingen in toenemende mate in moeilijkheden – minder liquiditeit betekent grotere bedreiging. Ook op een nog hoger niveau, de geldmarkt, is de zwakte van de Europese banken merkbaar. Met het devalueren van de staatsleningen bevindt de crisis zich in toenemende mate in een neerwaartse spiraal. Mochten de eerste grote banken instorten, dan zou het wantrouwen van de burgers de overhand kunnen krijgen en een veel grotere “bank run” kunnen veroorzaken, die door de stortingen van de banken niet meer kan worden gered, en dan staat niets de instorting van de Europese financiële wereld meer in de weg. De weg er naartoe is al duidelijk zichtbaar.

Bron:

http://www.unzensuriert.at/content/006371-Lettland-Buerger-leeren-ihre-Bankkonten

Vertaald uit het Duits door:

E.J. Bron (www.ejbron.wordpress.com)

(Voorts ben ik van mening dat een Populistische Omroep goed voor Nederland zou zijn: word lid van PopNed.nl (Populistische Omroep Nederland). Als u dat doet o.v.v. E.J. Bron, is dat in 2012 gratis.)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in EU, Eurocrisis, Europa. Bookmark de permalink .

5 reacties op Letland: Burgers halen bankrekeningen leeg

 1. Linsky zegt:

  Tja, ik vrees het ergste hoor. 😦
  je weet maar nooit wat ze echt gaan doen.
  Misschien wel zogenaamde geldzuivering of een andere munt, in ieder geval zijn wij altijd de klos!

  Like

 2. Linsky zegt:

  Wat denk je hiervan Deckzeijl?

  Clinton slams Gingrich comments on Palestinians

  US Secretary of State Clinton says Gingrich’s claim that Palestinians are an invented people is “unhelpful.”

  http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=249481

  Like

 3. G.Deckzeijl zegt:

  @Linsky: heb elders op dit blog als iets getikt over Gingrich.Kon zijn weergaloze opmerking mbt dat kind dat in een dierentuin te horen krijgt dat een leeuw hetzelfde is als een konijn nergens meer vinden.(dit omdat er figuren rondlopen die nog steeds vinden dat hamas en de Palestijnen te pruimen zijn. NEE DUS!)

  Like

 4. G.Deckzeijl zegt:

  @Linsky: ik ben er gisteravond vroeg ingedoken, maar evengoed BEDANKT! Heb ‘m meteen opgeslagen. Gingrich ligt trouwens onder vuur als presidentskandidaat, hij schijnt nogal wat lijken in de kast te hebben. Was gisteravond te zien in DWDD. Maar -en dat moet gezegd- hij is beter dan mormoon Romney.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s